Site name

Potpisan ugovor o prodaji

Elius novi vlasnik Galenike

Ministar privrede Goran Knežević i predstavnik kompanije „Elius“ Horhe Kosta de Silva potpisali su danas, u prostorijama Ministarstva privrede, ugovor o prodaji kapitala Galenike AD Beograd, i od danas je „Elius“ S.A.R.L. iz Luksemburga novi vlasnik srpske farmaceutske kompanije.

3

Piše: Danas Online

Beograd 02. novembar 2017. 14:35

Elius novi vlasnik Galenike

Foto: Ministarstvo privrede

Potpisivanje kupoprodajnog ugovora usledilo je nakon što je Ministarstvo privrede prihvatilo predlog Komisije za sprovođenje postupka prodaje kapitala Galenika AD Beograd da „Elius“ S.A.R.L. iz Luksemburga, povezano lice EMS S/A iz Brazila, proglasi kupcem u postupku privatizacije.

Ministar Knežević je nakon potpisivanja ugovora, kojem je prisustvovao i vlasnik EMS S/A Karlos Sančez, izjavio da očekuje da će, budući da je reč o renomiranom kupcu iz farmaceutske industrije, ova privatizacija biti uspešna i da će pozitivno uticati na privredni rast Srbije.

„Interes Srbije je da ljudi rade, da primaju plate i da se uplaćuju porezi i doprinosi, a vaš je da proširite tržište i ubirate profit. Jedni drugima ćemo u tome pomoći“, rekao je Knežević nakon potpisivanja i poželeo predstavnicima kompanije dobrodošlicu u Srbiju.

Sančez je izjavio da su planovi za Galeniku takvi da se transformiše i postane veoma važna za celu Jugoistočnu Evropu. „Želimo da imamo zaista uspešnu kompaniju, da naši zaposleni imaju dobre plate i da se u Srbiji dalje razvijamo“, rekao je Sančez.

Knežević je podsetio da je za Vladu Srbije i resorno ministarstvo bilo veoma važno da „Galeniku“ privatizuje ozbiljan investitor koji će nastaviti proizvodnju, i zato je jedan od uslova u pozivu bio da kompanija bude iz branše i da ima više od 300 miliona evra prometa u prethodnim godinama.

Potpisivanje kupoprodajnog ugovora usledilo je nakon što je Ministarstvo privrede prihvatilo predlog Komisije za sprovođenje postupka prodaje kapitala Galenika AD Beograd da „Elius“ S.A.R.L. iz Luksemburga, povezano lice EMS S/A iz Brazila, proglasi kupcem u postupku privatizacije.

„Elius“ je za privatizaciju „Galenike“ ponudio 16 miliona evra za 93,73 odsto ukupnog kapitala, a pored toga, u obavezi je i da izmiri dug prema bankama u iznosu od 25 miliona evra.

Takođe, obaveza kupca je da u naredne dve godine zadrži 900 zaposlenih u „Galenici“ i investira 5,52 miliona evra u kompaniju. Zaposlenima koji su se opredelili za socijalni program, kupac će obezbediti dodatnih 200 evra po godini staža na ime otpremnine, što je, uz obavezu države, 400 evra po godini staža.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Pikzibner

02. novembar 2017.

Hvala Bogu, sad oterajte sve SPS zlotvore iz Galenike.

Dejan Stanojević

02. novembar 2017.

Krava muzara SPSa kroz nekoliko vlada od 2000te na ovamo. Dajte jedan primer gde je propala farmaceutska fabrika ? Izgubili su licence, osiromašili, izgubili tržišnu poziciju koja se teško ili gotovo nikako ne vraća. Tako da sada takva fabrika koja je bezmalo (imamo primer Hemofarma) mogla biti privatizovana za pola milinarde eur ide sada za oko 5% od tog iznosa. Niko nikada nije i neće odgovarati a dugove preuzima država (čitaj svi mi). To je tužna istorija velikog brenda, čije je samo ime nekada vredelo mnogo više. Toliko o gazdovanju države, lopovlucima svih vlada a pinajviše SPSa čiji su kadrovi upravljali fabrikom od 2000 i isisavali novac (da li se neko seća skulptura plaćenih 400.000 eur) ?

KG

02. novembar 2017.

Ta prodaja je sarena laza. Galenika je jos uvek predmet spora pred sudom u Parizu izmedju Milana Panica i drzave. Ili su u Eliusu ludi i ne znaju sta rade, ili je u pitanje neka teska mucka. Ne moze se prodati tudja (Paniceva) firma.