Site name

Scenario rešenja Agrokora neće biti u korist Srbije

Vlada Srbije formirala je tim za praćenje situacije u Agrokoru jer se bliži konačno razrešenje situacije u toj hrvatskoj kompaniji, a posledice toga neće biti povoljne ni po firme iz te grupacije koje posluju u Srbiji, ocenio je u Danu uživo profesor na Ekonomskom fakultetu LJubodrag Savić.

4

Piše: FoNet

03. novembar 2017. 22:06

Scenario rešenja Agrokora neće biti u korist Srbije

"Procena Vlade Srbije je da Agrokor, na našu žalost, klizi ka raspletu situacije i to je verovatno jedini razlog zbog kojeg je formiran taj tim. Prosto da upozori našu javnost da je moguć neki scenario koji neće biti u našu korist", rekao je Savić.

Dodaje da on ne vidi šta bi taj tim mogao da urade više od onoga što se trenutno radi po pitanju Agrokora u Srbiji.

Savić kaže da su moguće dve situacije razrešenja koje će uticati i na firme koje posluju u Srbiji.

"Prema jednoj, moguće je da se na primer, poverioci, dobavljači i banke dogovore sa stečajnim upravnikom, odnosno sa državom Hrvatskom, o nekom rešenju koje, naravno, neće biti po meri svih, ali u ovom trenutku najbolje moguće da se zadovolje maksimalni interesi svih strana", rekao je Savić.

On kaže da je situacija komplikovana jer su obaveze Agrokora mnogostruko veće od vrednosti njegove imovine, a da se ona komplikuje iz dana u dan sve više.

"Drugi mogući scenario, koji će se verovatno desiti na proleće, je da se ovaj tim ne može dogovoriti, jer Sberbanka svakako neće pristati da od milijardu i 250 miliona dobije 400, 500 miliona, ako i toliko ima. To je scenario klasičnog stečaja, igranku vodi stečajni upravnik, pravi se popis svih potraživanja i onda se rasporodaje imovina na način na koji se može rasprodavati", objašnjava Savić.

Za srpska preduzeća, bi, kako kaže, u slučaju prvog scenarija, bilo dobro da neko od poverilaca preduzme neko od tih preduzeća i da ona nastave da rade.

"Meni se čini da će ipak doći do druge situacije, stečaja, kada Vlada Srbije više neće moći da utiče na situaciju, već će samo pratiti dešavanja u kojima svako traži svoj interes...Za srpska preduzeća će u tom slučaju, najgore biti ako se imovina Agrokora prodaje u delovima", kaže Savić.

Prema njegovim rečima, "ako cepate preduzeća, znači da će samo neki delovi preživeti".

Na pitanje koja bi preduzeća u Srbiji mogla da prežive u tom slučaju, Savić je rekao da šansu da prežive imaju ona koja se bave proizvodnjom.

"Mislim da bi na primer Dijamant i Frikom mogli da prežive. Uglavnom sve što ima veze s proizvodnjom ima šanse da preživi...Merkator je u drugačijoj situaciji, konkurencija u Srbiji je velika, mada i tu imate situaciju da je on u vlasničkom smislu vezan za slovenački Merkator, dakle u EU, pa će tu važiti neka druga pravila verovatno. EU uvek stane na stranu svojih članica", rekao je Savić.

Izvesno je, kako je rekao, da Agrokor neće preživeti.

"Agrokor se ne može spasiti. Veći deo će otići pod led, šta će preživeti, ne znamo, hajde da se nadamo da će to biti preduzeća u Srbiji", rekao je Savić.

povezane vesti

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dusan Spasic

04. novembar 2017.

Mi niti imamo strucnjake u politickim strukturama niti ih politicari konsultuju a ne znaju. Samo pratiti razvoj dogadaja je najgluplje sto se moze uciniti. Onda ne treba nikakvo telo. Treba aktivno i strucno uticati na razvoj dogadaja a ne spavati. Upropastise privredu neznalice iz politickog establismenta.

Predrag

04. novembar 2017.

Alarmantna situacija. Vlada je davno trebala da upalu crveni alarm. To znači da je pod hitno trebala da nacionalizuje imovinu i kapital Agokorovih firmi u Srbiji. Ovako ,svi sudovi će pitvrditi pljačku naše imovine i kapitala,a ljudi na "birov".

Eu nema alternativu

05. novembar 2017.

Eu uvek stand na stranu svojih clanica? Tamo nema zakona nego odlucuju prema mafijaskim pravilima "mi protiv njih"? Zaista sam zapanjena da medjunarodno pravo I dobri poslovni obicaji ne vaze u EU.

Драган Пик-лoн

05. novembar 2017.

Настала ситуација није последица српске политике или српског тржишта.Шта год да се деси са Агрокор-ом ,он је дужан да испоштује све уговоре које има са радницима у Србији.Као и компезацију истих ако оде у суноврат.Србија мора показати да није банана држава.Зашто радници агрокор-а имају српски пасош???