Site name

U poslednjem intervjuu predsednik Srbije iznosio pogrešne cifre, "birao" statistiku i menjao teze

Vučićeva kreativna ekonomija u Insajderu

Kome i koliko su penzije povećane, a koliko smanjene ili koliko iznosi prosečna plata trebalo bi da budu egzaktni podaci, ali ipak je i njih moguće interpretirati na različite načine ne bi li se prikazali lepšim ili ružnijim, kako već politička situacija nalaže.

18

Piše: M. O.

Beograd 07. novembar 2017. 14:00

Vučićeva kreativna ekonomija u Insajderu

Foto: Insajder

I dok se prethodnih godina raspravljalo o opravdanosti i zakonitosti smanjenja penzija, ovih dana se raspravlja o njihovom povećanju. U intervjuu Insajderu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da će sa rastom od pet odsto, primanja za 86,6 odsto penzionera biti veća nego pre novembra 2014. godine kada su smanjena. I to će svakako biti slučaj za sve penzije manje od 37.100 dinara kako je objasnio predsednik, ali u nominalnom iznosu.

S obzirom da pare ne služe da bi se brojale, već da se njima kupuje, ipak je mnogo važnija realna vrednost penzija, odnosno koliko proizvoda i usluga može da se kupi za nju. S obzirom da je prethodne tri godine (2015, 2016 i 2017) inflacija u zbiru iznosila 6,1 odsto, daleko veći broj penzionera će u stvari imati realno manju penziju čak i posle povećanja, nego 2014. godine pre smanjenja. Samo će najmanje penzije do 25.000 dinara koje oko milion penzionara biti jedine realno veće nego pre tri godine, ali i to samo za 1,8 odsto (na primeru penzije od 25.000 dinara). Recimo, pomenuta penzija od 37.100 dinara biće nominalno ponovo na istom nivou kao 2014. ali realno manja za 6,1 odsto. Penzija od 60.000 dinara (iz vremena pre smanjenja) i dalje će biti za 12 odsto manja realno i nakon povećanja u januaru naredne godine.

Međutim, cela ova računica zanemaruje period od tri godine u kome su penzioneri primali manju platu zbog donošenja privremenog zakona o načinu isplate penzija kojim su penzije smanjene. Ovaj zakon, nakon što je Ustavni sud odbio da oceni njegovu zakonitost, nalazi se pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu i u slučaju da tamo "padne" država bi morala da isplati stotine miliona evra odštete. Prema računici Istinomera od početka 2015. do avgusta 2017. godine penzionerima je isplaćeno 612 miliona evra manje nego što je trebalo (računajući godišnja usklađivanja po pređašnjim zakonima). Ako uzmemo u obzir da od 1,73 miliona penzionera, njih milion uopšte nije osetilo smanjenja, to znači da je ovih preostalih 730.000 podnelo trošak od po u proseku 839 evra, odnosno oko 100.000 dinara u ove tri godine.

Predsednik je u istom intervjuu plasirao i tezu da svi koji traže da se penzije vrate "traže da se penzije u stvari smanje za 86,6 odsto ljudi", kao da smanjenje penzija ima veze sa naknadnim povećanjima od 1,25 odsto u 2016, 1,5 odsto u 2017. i sada pet odsto u 2018. godini. Niko od penzionera koji se žale već tri godine na smanjenje penzija nije tražio da se ta povećanja ukinu onima kojima penzija nije smanjivana, već samo da se vrati deo penzija uzetih 2014. godine, a koji bi trebalo da je stečena imovina uplatom penzijskih doprinosa u koju se ne sme dirati.

Kada se radi o povećanju plata u javnom sektoru predsednik Vučić je istakao da će prosvetari nakon povećanja od 10 odsto u januaru, i prethodna dva od četiri, odnosno šest odsto u 2016. i 2017. imati najveću platu do sada, veću za 11 odsto nego pre smanjenja. Uzimajući u obzir samo zaposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju koji su dobijali pomenuta povećanja, nominalni iznos plate biće veći za 9,1 odsto nego 2014, a u realnom iznosu računajući uticaj inflacije ona će biti veća za tri odsto. Prosečna plata u celom sektoru obrazovanja nakon povećanja će prema računici sindikalaca biti veća za osam odsto nominalno, odnosno za nešto manje od dva odsto realno.

Plata od 407 evra? Neviđeno.

U intervjuu smo saznali i da je prosečna neto plata u Srbiji 407 evra, prema rečima predsednika, odnosno 406,2 evra kako ga je ispravila autorka intervjua, kao i da će do kraja 2018. biti 500 evra. I to su iz nekog razloga govorili o julskoj plati mada je intervju rađen u novembru. Svejedno, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, ni u jednom mesecu ove godine prosečna plata nije dostigla ni 406 ni 407 evra. U julu je prosečna neto zarada iznosila 399 evra. Najviše što je ove godine plata dobacila je 404 evra u septembru. Najmanja, izuzimajući januar koji sezonski podbacuje sa platama (ove godine 335 evra), bio je februar sa 379 evra.

povezane vesti

komentari (18)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

dusko

07. novembar 2017.

Pa kako vi sad tvrdite da nije tačno ono što je rekao precednik AV u emisiji Insajder. Pa zar ste prevideli da je 20 tak minuta, na pitanje zašto je uzeta penzija, objašnjavao "metodologiju" izračuna penzija i to čak na pogrešnoj osnovi prosečne zarade od 407€ i da je ako niste čuli u međuvremenu postao "doktor" za finansije. I da ovu matemotiku razume samo 2-3 čeloveka u Serbiji! Pri tome neumorno ponavljajući da će "iduće" godine zarada biti 500€! Izgleda da ste zaboravili ono što crkveni velikodostojnici vekovima guraju u glavu, "ne gledajte šta radimo, slušajte šta pričamo"! Pa iz ovoga sledi da će se AV sledeći put kandidovati za patrijarha!

Marko

07. novembar 2017.

Stopa inflacije nije 6.1% za 3 godine vec ce biti preko 7.5% jer treba uzeti u obzir i da je inflacija za 2014 godinu bila 2.2% i samim tim realna vrednost penzija koja nisu imala umanjenja u protekle 3 godine su realno manja za 5%.

misko

07. novembar 2017.

730.000 penzionera, je spasilo Srbiju od bankrota, useto da spasavanje Srbije od bankrota ucestvuju svi, od stranih banaka, do penzionera, ON je odlucio da trosak padne na 730.000 penzionera koji primaju preko 25.000 i smatraju se ,,BOGATIM,, penzionerima. Obesmislio je uplatu u PIO fond, sada vise niko ne uplacuje celi iznos plate u PIO fond vec samo na minimalac ostalo na ruke. Svi se plase da ako budzet zapadne u krizu, sledi ponovo OTIMANJE penzija, to im je najlaksi nacin da namaknu pare u budzet jer drugacije nisu sposobni.

Tom Sojer

07. novembar 2017.

Kako ne kapirate, ljudi! Pa, pošto je bio čudo na pravu pa otpravlja Srbiju pravo u devedesete, sada, preko ona 24 časa koliko radi, pohađa Fakultet za virtuelnu ekonomiju. Pitanje je samo da li će penzioneri, a boga mi i ostali nasesti i na ovaj predizborni trik. Pun je trikova, nema šta. Preporučujem mu da konkuriše u nekoj turskoj ili kineskoj trikotaži, pardon, trikovtaži.

Čiča Avalski

07. novembar 2017.

Kada je kao student trčkao za kumom Šešeljom i utrčkao u parlament, zvali smo ga Bata Bala ... i takav je i sada

Miki ilic

07. novembar 2017.

AV lazov. Ne, on je BOLESNI SIZOFRENI LAZOV

Тихомир Ђурђић

07. novembar 2017.

Пре незаконитог умањења пензија имао сам пензију у просеку плата у Србији, а сада ми је пензија мања од просека плата у Србији за око десет хиљада динара. Убеђују ме у супротно!!!

Dejan

07. novembar 2017.

Sećam se 90 tih neki Secerovskog koji je tvrdio da treba ćerkama i metlama počistiti bagru.Svi su ga ismejava. ...a evo ovih iz 90 tih sada , nisu bili bolji ni dos likovi.....sada vidim koliko je Secerovski bio u pravu i ispred svog vremena. ...trebaju nam i četke i metle a bogami i g....ve motke Prosto je neverovatno koliko nam vređaju inteligencuju

coka

07. novembar 2017.

Razvio smisao za biznis veselih devedesetih na okupiranim teritorijama. Za vernu službu balkanski kasapin Milošević nagradio ga i stanom.

Vladimir Obradovic

07. novembar 2017.

Notorna je neistina da će plata prosvetnih radnika biti veća nego ikad. Govorim o realnoj, ne o nominalnoj vrednosti. U godini kada se desila svetska ekonomska kriza moja tadašnja plata, dakle plata prosvetnog radnika bila je oko 500 evra. A imao sam 9 godina staža manje. Kako će to sada, sa povećanjem plata biti veća nego ikad. Jedino ako Predsednik smatra da istorija počinje od onog dana kada je on preuzeo vlast.

Слободан Ћук

07. novembar 2017.

Нису враћање пензија тражили пензионери, него су обећали политичари (Шутановац, Јанковић...). Ако сте "Истиномер" мерите истину једнако и Вучићу и Шутановцу и Јанковићу и Живковићу, овако испадате смешни код читалаца, јер је ваше навијање толико видљиво да боде очи. Свима, осим вама који по својим аршинима кројите истину.

Privatnik

07. novembar 2017.

Od kako je Vučić smanjio penzije pre tri godine, kao privatnik uplaćujem sebi minimalac, samo što moram, a kad bih mogao ni to ne bih plaćao. Nisam zainteresovan da plaćam sada više, u želji da ću imati veću penziju, jer može sledeća budala da dođe za 20-25 godina i da mi to uzme. Hvala lepo, ovo je cirkus od države, ali izgleda da se to narodu baš dopada.

Orwell Vegan

07. novembar 2017.

A niste valjda ocekivali na Prvoj da se napravi subverzija protiv bilo koje vlasti, pa to je televizija za domacice.

‚Pera

07. novembar 2017.

Čovek je potpuno oboleo i prosto će biti nemoguće da mu se udeli terapija, jer on nije svestan toga, a niko ne sme da mu kaže...

Simeon Simenovac

08. novembar 2017.

Alo ljudi, jel sam ja lud ili je stvarno najmanja plata 379e? Pa meni onda svakog meseca iz dzepa ispadnu 150e covece

Pera

08. novembar 2017.

Da bi analiza bila potpuna treba sagledati prihode iz kojih se skupljaju sredtva za plate i penzije. Tada sa uništenom ekonomijom i deficitom moralo je da se nešto preduzme da ne dođe do bankota. Sa povećanjem zapošljenih u državi povećao se i prihod države uz smenjenje sive ekonomije dolazi se do opravdanosti povećanja plata i penzija.

DEA

08. novembar 2017.

Još uvek se sećam kada je ministar poljoprivrede bio Dušan Petrović i kada je seljake ubeđivao da im je bolje dinar po kilu isporučenih žitarica nego 12.000,00 dinara po hektaru.Onda bi hektar morao roditi preko 12 tona što je nemoguće.E to je ta matematika i danas.Narod kaže "u laži su kratke noge",ove laži bogami potrajaše i traju.Zaposlenima u administraciji(državnoj),uzima se10% od neto iznosa,što znači da su i tih 10% prvo oporezovani pa tek onda uzeti.Nesme vlada da otpusti višak administrativaca,nesme da dira u enormne plate u Elektroprivredi jer Obrenovac može da sruši svaku vlast,a ovoj nešto nije stalo do rušenja:Otimaj penzionerima jer oni uvek ćute i to je nešto što je provereno.

Ana P

08. novembar 2017.

Meni samo nije jasno zašto niko ne spominje činjenicu da od plata i penzija I DALJE nastavlja da se oduzima na isti način. On nije smanjio oduzimanje, nego planira povećanje. Meni nikako nije jasno šta je osnovica za povećanje - originalna plata/penzija ili deo koji preostaje nakon smanjenja (ovo ga je Brankica pitala ali je ignorisao), ali u svakom slučaju i dalje se svakoj toj plati i penziji obračunava svakog meseca koliko treba da se oduzme. Ja na primer radim u državnoj firmi i oduzeti deo nije fiksan nego zavisi od visine plate svakog meseca što se lepo vidi na isplatnom listiću. Kada radim praznike i noćne smene, i oduzeti deo (u iznosu od 10%) je veći. Znači - ako se penzionerima poveća osnovica penzije, biće veći i oduzeti deo, zar ne?