Site name

Ministarstvo privrede tvrdi da nije ovlašćeno za proveru vlasničkog statusa firme Elijus kojoj je prodala fabriku lekova

Država ne zna kome je prodala Galeniku

* Pobednik na tenderu za Galeniku, luksemburški Elijus, povezan sa brazilskim EMS-om, ali mu je većinski vlasnik nepoznata firma

Država ili pojma nema kome je zapravo prodala Galeniku ili to ne želi da saopšti.

6

Piše: M. N. Stevanović

Beograd 08. novembar 2017. 15:00

Foto: Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Tenderska komisija i Ministarstvo privrede, sve vreme tvrde da je kupac luksemburški Elijus povezan sa brazilskom farmaceutskom kompanijom EMS. Ono što se prećutkuje, jeste činjenica da je odmah po raspisivanju tendera, kako bi na njemu mogao da učestvuje, 26. septembra u Luksemburgu formiran Elijus kao zavisno preduzeće Glob farme, takođe nove, istog tog datuma registrovane firme. U vlasničkoj strukturi Glob farme 75 odsto udela ima kod nas potpuno nepoznata Gronin farma iz Brazila, dok preostalih 25 odsto poseduje manjinski akcionar, italijanski Montesearch, čiji je stopostotni vlasnik najveća brazilska farmaceutska kuća EMS. Praktično, kupac je Gronin, čiji se krajnji vlasnik ne zna jer je reč o holdingu, dok je EMS poslužio da bi se ispunili kriterijumi tendera.

- Saglasno odredbama Zakona o privatizaciji, Ministarstvo privrede nema ovlašćenja, niti mehanizme da proverava vlasnički status kupaca do njegovog prvog osnivača. Javnim pozivom za učešće u postupku bilo je propisano da se kvalifikacioni kriterijumi mogu dokazivati i preko pravnog lica sa kojim je učesnik povezan sa najmanje 25 odsto učešća u kapitalu, posredno ili neposredno - odgovorili su iz Ministarstva privrede na pitanje Danasa ko je vlasnik Gronina. Dodaju da je "u skladu sa navedenim, Komisija za sprovođenje postupka proveravala podatke o osnivaču kupca kao i pravnom licu preko kojeg su se dokazivali kvalifikacioni kriterijumi", odnosno samo o EMS-u.

O EMS-u se, međutim, prilično zna, jer je reč o značajnoj kompaniji, osnovanoj sredinom prošlog veka, koja u svoje dve brazilske fabrike proizvodi i prodaje generičke lekove. U farmaceutskim krugovima navodi se da je ona u stoodstotnom državnom kapitalu, zapošljava oko 4.500 ljudi a prisutna je u više od 30 zemalja kroz zajedničke firme i strateška partnerstva sa kompanijama iz iste branše. Izvozi u 40 zemalja, a svoje proizvode plasira kroz pet jedinica - EMS Similares, koji prodaje lekove slične generičkim kao i one koji su karakteristični za brazilsko tržište, zatim EMS Generis, koja se bavi prodajom generičkih lekova, EMS Sigma farma, čije je zaduženje plasman brendiranih lekova, potom EMS Hospital, koja snabdeva bolnice i EMS Konsumer, koja se bavi prodajom lekova bez recepata. Detaljniji podaci mogu se naći i na sajtu kompanije.

O Groninu, međutim, ni reč. Otuda ne čude ni spekulacije da je pravi kupac zapravo jedan "kontroverzni" srpski biznismen, koji je, iako godinama van zemlje, ovde prisutan kapitalom iz veza sa domaćim tajkunima, mada mu poslovni vokabular podrazumeva i jake kontakte sa zemljama Latinske Amerike.

povezane vesti

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

bogdan trojkaš

08. novembar 2017.

Ispod fotografije treba da stoji:"TRI UGURSUZA" Ministar Knežević je poznat kao čovek koji je našao azil u SNS-u.

Teletabis

08. novembar 2017.

Ali zna dobro ko je pljačkao Galeniku sve ove godine i opet svejedno, znaju oni dobro i kome su prodali uvek iza ovakvih stvari stoje naši tajkuni , nema to veze ni sa Brazilom ni sa Luksemburgom.

Dusan Spasic

08. novembar 2017.

Banana drzava dozvoljava da svi sve pre doznaju nego ona sama. Ko je uopste u ovoj drzavi nadlezan da ispita poreklo i status kupca u privatizaciji? Pa valjda ta Komisija koj sada pere ruke a i Ministarstvo.

Zrenjaninac

08. novembar 2017.

Mozda ovaj desno sto se kezi i zna nesto !! Al'''' bole ga....uvo ! On se u privredu razume "k''''o Tarzan u ping-pong" !!Njemu su "oprosteni gresi" i to sve u "srpskom pravosudnom sistemu",pa moze da se kezi !!!

Dusan Kuzmanovic

09. novembar 2017.

Hmmm, Bojovic i Saric su kontroverzni i sa jakim vezama u Latinskoj Americi ?

Дуле

09. novembar 2017.

Мантра да све треба приватизовати, макар за само један долар/евро, као што је урађено са српским шећеранама и цементарама, заснива се на претпоставци да ће приватни власник боље газдовати својом имовином него држава, за чије службенике она представља алајбегову сламу. И овом приликом се бесмисленост такве тврдње јасно показала јер је један од купаца српске државне фирме опет државна фирма, али из друге државе! Слична ситуација је била и са српским телекомуникацијама, кад су се на (срећом неуспелом) тендеру такмичили немачки државни Т-цом и норвешки државни Теленор. Само аутошовинисти могу помислити да ће туђа држава боље бринути о грађанима Србије него српска држава. Они иду чак дотле да тврде како су агресија САД и осталих НАТО земаља 1999 и пуч из 2000, који су организовале и финансирале те исте државе, били благотворни по Србе јер они нису у стању да сами организуну своје државне послове.