Site name

Srbija proizvodi ali nekvalitetno

Proizvodimo, radimo, ali nekvalitentno, s obzirom na to da to očigledno nema neku veću vrednost na svetskom tržištu, a proizvodna struktura, sa aspekta tehnologije, je nepovoljna i nije dobra osnova višoj stopi rasta koji očekujemo da dostignemo i održimo, rekao je saradnik časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Ivan Nikolić.

3

Piše: FoNet

10. novembar 2017. 21:45

Srbija proizvodi ali nekvalitetno

Stručnjaci okupljeni oko časopisa ukazali su da je jedan od ključnih problema srpske industrije - njena struktura. Saradnik MAT Ivan Nikolić ukazao je da druge države proizvode robu veće vrednosti - razvijene zemlje poput Nemačke i deset puta vredniju, prenosi N1.

Dodaje da prehrambenu industriju u Srbiji karakteriše to što stvara mnogo proizvoda - male vrednosti. Nikolić kaže da je na kratak rok nemoguće korigovati tu strukturu, a da je za njenu promenu na srednji ili dugi rok neophodno ulaganje u znanje i inovacije.

“Proizvodimo, radimo, ali nažalost nekvalitentno, s obzirom na to da to očigledno nema neku veću vrednost na svetskom tržištu. I dalje je proizvodna struktura, sa aspekta tehnologije, vrlo nepovoljna, da ne kažem primitivna, i nije dobra osnova upravo toj višoj stopi rasta koji očekujemo da dostignemo u narednim godinama, i ne samo da ga dostignemo, već i da ga održimo u budućnosti”, rekao je on.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milivoje Radaković

10. novembar 2017.

Ovo je "stajaće mesto" u poslednjih 50, ili 150 godina. Sve se otaljava, i svaka se retka prilika "za proboj na svetsko tržište" završi neslavno i pre početka. Nadamo se nakakvom uspehu na tržištu, a niko ne razmišlja o tome da kupci mogu za svoje pare da kupe i od nekog drugog, i bolju i jeftiniju robu - samoupravljači cooliraju i čekaju da Mugabe naruči 100 miliona komada tegli koje ne dihtuju...

posto srpski rad

11. novembar 2017.

Pravo cudo da je ova notorna istina objavljena u mediju koji redovno vrti mantru o malim platama.

zdenka djurić

11. novembar 2017.

Kvalitetni i cenovno atraktivni proizvodi zahtevaju savremenu tehničko-tehnološku osnovu, kvalitetne stručnjake, kvalitetan istraživačko-razvojni rad i velike proizvodne serije. Društvo treba da podrži ne preduzetničke poduhvate, već srednja preduzeća, koja duže posluju i koja će obezbeđivati izvoz.