Site name

Svaki treći ne ume da prepozna ispravan fiskalni račun

Gotovo svaki treći građanin Srbije ne ume da prepozna ispravan fiskalni račun, a 59% sva plaćanja obavlja isključivo kešom i tako „hrani“ sivu ekonomiju.

4

Piše: Danas Online

Beograd 15. novembar 2017. 17:54

Svaki treći ne ume da prepozna ispravan fiskalni račun

Foto: Lj. B.

Podaci novog istraživanja NALED-a ukazuju na potrebu kontinuirane edukacije i motivisanja građana da odgovornim ponašanjem pri kupovini doprinesu njenom suzbijanju.

- Podrška stanovništva borbi protiv sive zone i dalje je veoma visoka i dostiže 90%. Dve trećine smatra da poslovanje mimo zakona nije opravdano i svaki drugi građanin veruje da će proglašenje 2017. i 2018. Godinama borbe protiv sive ekonomije pomoći suzbijanju. Ipak, ostaje problem sudelovanja u toj borbi jer je samo 22% spremno da prijavi radnju ili kafić u kojoj ne dobije račun, a 33% poslodavca koji zapošljava radnike na crno. Među njima su i neki od 27% radnika koji priznaju da deo ili celu platu primaju na ruke – izjavio je Vladimir Tipsarević, potpredsednik NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju, na predstavljanju istraživanja.

U odnosu na februar 2017. porastao je procenat građana uverenih da je država odlučna da suzbije sivu zonu (sa 60 na 64%) i da je siva ekonomija smanjena u poslednjih godinu dana (sa 48 na 51%), ali su nezainteresovanost, izbegavanje neprijatnih situacija i strah od gubitka posla i dalje najčešći razlozi zašto ne učestvuju u borbi protiv sive zone.

- Istraživanja stavova građana i privrede, koje NALED sprovodi u partnerstvu s Nemačkom razvojnom saradnjom u okviru projekta „Podrška Vladi Srbije u suzbijanju sive ekonomije“, daju sliku o efektima primene vladinog Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i edukativne kampanje. Podaci će biti važni i za izradu nove analize obima sive ekonomije u Srbiji na kojoj radi NALED i do kraja godine znaćemo koliki pomak je ostvaren – rekao je viši vođa projekta nemačke razvojne saradnje „Reforma javnih finansija“ dr Birger Nerré.

Dobra vest je rast broja građana koji prepoznaju da je izdavanje računa zakonska obaveza prodavca i potvrda da je platio porez i to je glavni motiv zašto račun traže. Tome je doprinela i nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“, u kojoj je učestvovalo 37% stanovnika što je prevazišlo sva očekivanja i gotovo četiri puta je nadmašen rezultat Slovačke. U ovom trenutku 35% građana bi učestvovalo u drugom ciklusu koji se očekuje početkom 2018. dok 27% još nije odlučilo.

Pored jačanja svesti o značaju uzimanja računa, NALED akcenat stavlja i na edukaciju o važnosti bezgotovinskih plaćanja koja omogućavaju da transakcije budu evidentirane i vidljive poreskim organima čak i kada račun nije izdat. Zato je s Ministarstvom finansija i uz podršku kompanije Mastercard i SoGe banke pokrenuto studentsko takmičenje Cashless Case Challenge 2017 za najbolje ideje za razvoj bezgotovinskog društva (informacije na uzmiracun.rs/cashlesscase).

Istraživanje koje je za potrebe NALED-a sproveo Ipsos Strategic Marketing pokazalo je i da građani dobro prepoznaju šta je siva ekonomija, a kao najčešći oblik ističu rad na crno. Gotovo četvrtina (22%) ne zna ko je nadležan za sivu ekonomiju, a 29% kaže da su to Ministarstvo finansija i Poreska uprava. Roba koju najčešće kupuju na pijaci ili ulici su kafa, duvan i hrana.

povezane vesti

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Aleksandar

16. novembar 2017.

Organizujte nagradnu igru samo za racune placene karticom, obaveza svake maloprodaje da ima mogucnost placanja karticom, da banke ne uzimaju provizije na placanje karticama kao i da ne naplacuju iznajmljivanje terminala za kartice... Eto resenja a da ujedno ne ostavite 20.000 ljudi vezanih za proizvodnju i servisiranje fiskalnih kasa

Goran Bg

16. novembar 2017.

Ima li koga da nam objasni taj famozni papirić, tu jezičko-logičku papazjaniju, neodlučnu, "hoću li ćirilicu ili latinicu", nemogućih skraćenica i potpuno nakaradne upotrebe srpskog rečnika. Završnica je apsolutno čarobno smešna ili za plakanje: "Povraćaj". Pa i dođe mi da se...

Nikola

16. novembar 2017.

Već dugo ne mogu da nađem odgovor na pitanje šta raditi kada prodavac izda fiskalni račun, ali na njemu je poreska stopa nula na artikle na koje nikako ne bi smela da bude. Običnom čoveku je dovoljno što je dobio papirić ali gotovo niko ne obrati pažnju na prevaru naočigled svih.

Srdjan

16. novembar 2017.

Za Nikolu: "Već dugo ne mogu da nađem odgovor na pita" nisi pitao gde treba, imas firme koje nisu u sistemu PDV-a pa ga ni ne obracunavaju... procitaj malo zakon o PDV, informisi se prvo na drugaciji nacin od pitanja lokalnih pijanica ispred dragstora