Site name

Ekonomisti pesimistični prema ocenama Svetske banke o približavanju Srbije standardu EU

"Do evropskog proseka ni za 20 ni za 50 godina"

Računica Svetske banke da Srbija ukoliko bude rasla po stopi od tri odsto može da dostigne nivo standarda Zapadne Evrope za 50 godina, a ako bude rasla po stopi od pet odsto taj period se smanjuje na 20 godina, iako na prvi pogled obeshrabrujuća, u stvari je optimistična.

17

Piše: M. Obradović

Beograd 18. novembar 2017. 17:52

"Do evropskog proseka ni za 20 ni za 50 godina"

Foto: FoNet

Prema mišljenju ekonomista, Srbija, a pre toga SFRJ, nikada nije bila na proseku Evropske unije, niti će biti. Bruto domaći proizvod Srbije po glavi stanovnika na kraju 2016. godine iznosio je 4.900 evra, dok je prosek 28 zemalja EU bio 29.100 evra po glavi stanovnika, skoro šest puta više. Da bismo dostigli sadašnji prosečni nivo BDP po stanovniku sa prosečnim godišnjim stopama rasta od pet odsto trebalo bi nam 43,5 godine. Gde će za to vreme biti zemlje EU teško je i zamisliti. Takođe je teško zamisliti i da u tolikom periodu svake godine srpska ekonomija beleži privredni rast od prosečnih pet odsto. Ukoliko bi se osvrnuli unazad, ne dalje od pretkrizne 2008. godine, Srbija je jedna od zemalja koja je ostvarila najmanji kumulativni privredni rast do sada. U periodu 2008-2016. Srbija je ostvarila ukupan rast BDP po stanovniku od 6,5 odsto. Manje od našeg porastao je BDP Slovenaca (4,25 odsto) i Hrvata (-0,8 odsto) i Grka sa padom od čak 25 odsto. Međutim, svi oni i dalje imaju višestruko veći BDP po glavi stanovnika od nas. S druge strane, mi u poslednjih osam godina ne samo da nismo sustizali nego smo i dodatno zaostajali za najrazvijenijim evropskim ekonomijama.

Dok smo mi upadali iz recesije u recesiju, Nemačka je zabeležila kumulativni rast po glavi stanovnika od 20 odsto, Austrija 14,4 odsto, Francuska 7,4 odsto. S druge strane, na pristizanju evropskog proseka mnogo više su uradili Rumuni, čiji se BDP po glavi stanovnika u ovom periodu povećao za 25 odsto ili Bugari sa rastom od 36 odsto. Recimo i Albanija je sa 19 odsto zabeležila trostruko veći rast BDP po stanovniku od Srbije u ovom periodu.

Ljubodrag Savić, profesor ne Ekonomskom fakultetu u Beogradu, ističe da mi ne možemo tako lako stići Evropu, da nikada nismo bili blizu evropskog proseka, a i da ih nikada nećemo ni stići.

"Ova računica samo pokazuje koliko smo siromašni u odnosu na Evropu. Najgore je što se od ekonomske krize ta razlika ni ne smanjuje već, naprotiv, povećava. Pa mi smo se tek prošle godine vratili na nivo BDP iz 2008", podseća Savić sarkastično, ali tačno, napominjući da nam se smanjuje broj stanovnika pa se povećava BDP po stanovniku.

Ono što je važnije od visine stopa privrednog rasta je da ne bude godina sa negativnim rastom, kao što smo često imali u istoriji zbog ratova.

"Treba da budemo svesni da rast od dva ili tri odsto nije rast. Mi toliko platimo kamate na javni dug. Da bismo imali neto rast, nama je potrebno više od toga. Jedino dvocifreni rast BDP-a vuče napred", kaže Savić uz napomenu da smo mi imali dvocifrene stope rasta samo nekoliko puta tokom sedamdesetih godina prošlog veka i nikada više. U poslednjih skoro 30 godina nismo čak uspeli ni da se vratimo na nivo industrijske proizvodnje i BDP-a iz 1990. godine, po čemu smo jedna od retkih, a možda i jedina zemlja u Evropi.

Kada bi srpska ekonomija rasla narednih 30 godina po prosečnoj godišnjoj stopi od tri odsto, našli bismo se malo iznad današnjeg BDP po stanovniku Mađarske. Kada bi narednih 30 godina rasli po stopi od pet odsto, našli bismo se negde između sadašnjeg nivoa BDP po stanovniku Kipra i Malte.

Ekonomista Ljubomir Madžar ukazuje da Evropa neće čekati i da su poslednjih decenija evropske ekonomije rasle po dva-2,5 odsto godišnje, dok smo mi padali.

"I u Svetskoj banci računaju sa tri odsto, a mi čak ni to nećemo imati ove godine nego će rast biti ispod dva odsto. Problem je što ekonomska politika nije razvojno orijentisana i država ne radi svoj posao. Gradnja infrastrukture javnim investicijama je nešto što ne može da radi niko osim države, a iako para ima, projekti postoje, ona nije sposobna da ih realizuje", ocenjuje Madžar.

Takođe, problem je i u nacionalnoj štednji koja je u Srbiji svega šest odsto, a trebalo bi da bude bar trostruko veća kako bi se obezbedio potreban nivo investicija koji garantuje privredni rast", zaključuje Madžar.

Kamate na dug veće od privrednog rasta

Srbija je poslednjih godina čak i kada je beležila realni rast BDP-a u stvari bila u minusu. Recimo prošle godine realni rast BDP-a iznosio je 2,8 odsto, a za kamate na javni dug plaćeno je tri odsto BDP-a. U 2015. godini privredni rast je bio svega 0,8 odsto, a za kamate je potrošeno 3,2 odsto bruto domaćeg proizvoda. Najgore je bilo 2014. godine, gde je uz smanjenje BDP-a od 1,8 odsto država morala još i da plati 2,95 odsto BDP-a na ime kamata na javni dug.

povezane vesti

komentari (17)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Predrag

18. novembar 2017.

Ekonomisti konstatuju da je država u bankrotu,ali ne predlaźu šta je valjano činiti. Možda je došlo vreme da uredimo državu po svojoj meri i mogućnostima,ne gledajući u tudji tanjir i dvorište. Možda je moguće utvrditi granice sa susedima,pa da sačinimo ustav kakav dolikuje slobodnom gradjaninu,a zatim da kažemo da želimo da slobodno tržište uredjuje društveno ekonomske odnose. Možda bi trebali da malo popravimo način školovanja dece i da stavimo nauku i kulturu na mesto broj jedan nacionalnih interesa. Ako imamo dovoljno pameti i hrabrosti umećemo da sačinimo i ljucki prostorni plan razvoja i to na ekonomskim motivima. Mislim da gradjani Srbije to umeju i mogu,uveren sam u to.

Jeremija

18. novembar 2017.

Bojim se nikad!!

misko

18. novembar 2017.

Posto nam ovako dobro ide i neki se stide zbog toga, plasim se da ubrzo nece imati ko da gleda na Tv Pink i Heppy TV, Vodju, Vulina,Risticevica, Maju i ostale, jer ce nam zemlja ubrzo postati prazna.

Zele

18. novembar 2017.

Шта друго рећи осим срамота ме колико нам добро иде. Битно је да је Душан Вујовић министар године, за овај део Европе. Мало ли је? И ти ћеш куме да достигнеш стандард Еуропе али мало сутра. Шта би Он имао да каже на ово? За све ово време пропадања јеан одређени слој људи (фукара) се обогатио и досегао небо. Бедни народ једва саставља крај с крајем. Пензије највеће до сада, плате, такође. Па кад пензионер од Нове године на 15000 динара добије бар 1500 више, његовој срећи нема краја, имаће 15 литара млека, или 100-ак јаја. Мало ли је, брате, Србине? Па како онда да не гласаш за такве људе који прво мисле на народ а љима шта остане. То су филантропи пар екселанс. Живела Србија и њен најбољи син Аца Вулин, пардон, Вучић, пардон, Гашић...... Да не говорим о Томи и Драгици који су своју тешком муком стечену имовину на раду у иностранству поклонили народу и направили задужбину за сва времена. Аферим!

Milivoje Radaković

19. novembar 2017.

Besmislica?! Pa, odakle uop[te pomisao da bi Srbija, koja beše zaostala provincija i u Otomanskom carstvu, ikada mogla da dostigne evropski prosek?! To je sasvim nalik onome da 90% vozača smatra da je natprosečan vozač...

Do evropskog standarda Srbistana...........

19. novembar 2017.

ni za sledecih 100 godina a mozda I vise! Zapreke: Vucic, Nikolic, Irinej, Dodik,Dacic, Seselj & Co. Gde je picopevac , drug Jeremic s njegovim ''''nesrvrstanim??? Sajster Nikolic ''''stvara'''' ''''prijateljstva'''' s dalekom Kinom I ''''Brzistanom'''' a nije voljan I sposoban da pruzi ruku Kosmetu ''''srbistanske kolevke'''' Dokle bre, Srbistanci da zaludjuju sami sebe? No SAO, No ZSO!

Aleksandar Adzic

19. novembar 2017.

Ova poredjenja BDP nisu pravi pokazatelj bez nekih drugih statistickih podataka. Troskovi zivota u Srbiji su znatno manji od onih u najrazvijenim delovima Evrope sto znaci da poredjenje BDP ne daje pravu sliku zivotnog standarda koja je bitna za stanovnistvo. Ljudima je vazno kako mogu da zive od svoga prihoda a koliki je taj prihod nominalno (preracunat u stranoj valuti) je potpuno nevazno.Sto se tice Rumunije, Bugarske i Albanije i njihovog rasta - i to moze da bude proizvod "statisticke greske - postavlja se takodje pitanje od cega su oni poceli. I Kina je ostvarivala rast od vise od 20% godisnje u ranom periodu svoga razvoja sto je bilo manje nego sto se ostvari danas sa rastom od oko 6.5%.

Vladimir M

19. novembar 2017.

Vučić da prizna ovo Kosovo koje je u ratu izgubio, pa da se skloni i dođe neko od ekonomske struke.

Max Weber

19. novembar 2017.

Sa vucicima, dacicima, vulinima i ostalim olosem iz 90-ih, Srbija ne mora da brine o buducnosti jer je nece ni imati.

Srba

19. novembar 2017.

Jel se seca list Danas kad je hvalio petooktombarce kako nam dobro ide reforme privatizacija evroafro integracija koje ste nam sve bajke pricali a svakog dana sve gore i gore. Doso djavo po svoje. Narod i sirotinja nije neiscrpan resurs ovo sto je i malo ostalo od naroda trosi sadasnja vlast. Dok je Danas bio glasnogovornik Stpske propasti 2000 to je danas glasnogovornik Srpskog unistenja. Jedno znam sve sto je Danas podrzavao bilo je pogubno za drustvo u Srbiji. Nadjitemi jednu stvar koju ste podrzali a da je jedan evro doprineo drustvu a da se nije zaduzio gde ce drustvo vracati dva evra. Da ima morala Danas bi kao nekad Japanski samuraji izvrsili harakiri smesno al zalosno al tako je .

Commodus

19. novembar 2017.

Pa zar ne osecate "Zlatno doba", hocete reci da nam je nekada bilo bolje nego sada. Pored vec velikog broja domacih fabrika stvorenih nasom pamecu, nicu nove zahvaljujuji nasim doktorima Dr martinovicu, Dr nesi, Dr malom ... i drugih Dr-a. Aco je rekao pre pet godina, "ako ne bude bolje za 6 meseci- smenite me, a sada smo rame uz rame sa Nemcima kako je i najavio isti prosle godine. Na kraju vecina stanovnistva je to prepoznala sto se vidi i na rezultatima brojnih izbora.

dipl. agronom

19. novembar 2017.

jeli to opet pocela licitacija...!!?? Pok. Zoran Djindjic je poceo sa cifrom: 2004. -te,ocekujem...Ovaj film je vec odgledan!!! Mozda bi trebalo konsultovati Mila Tranziciju,jer On je vizionarski osetio Alekova vremena...?

boban m.

19. novembar 2017.

za 20 ili 50 godina bicemo josa dalje jer se oni razvijaju brze od nas (bez lopate)

Дуле

19. novembar 2017.

Достигли бисмо их већ сада када би нам надокнадили штету коју су изазвали десетогодишњим санкцијама и бомбардовањем у агресији 1999. Додуше, када би они сваком платили штету коју су му нанели или му бар вратили оно што су од њега опљачкали, не би ни било потребе да их "сустижемо" јер не би ни имали овакав БДП којим се хвалишу.

Vic

19. novembar 2017.

Otiso nas predsednik kod Boga da vidi buducnost nacije.Kojim dobrom sinko pita ga Bog?Dosao sam oce rece on da vidim kad ce Srpska ekonomija da se stabilizuje i pocne da radi?Pogleda ga Bog i poce da place pa kroz suze rece "Sine moj ja to necu da dozivim"

Гастарбајтер

21. novembar 2017.

Разлика је све већа, а не обрнуто!Храни сина,па шаљи мећу избеглице!

Do Ruskog...............

22. novembar 2017.

mentalnog proseka u Srbistanu vec sada!!!!!!!!