Site name

Sedište Transportne zajednice Zapadnog Balkana u Beogradu

Sedište Transportne zajednice Zapadnog Balkana biće u Beogradu, potvrđeno je danas na prvom ministarskom sastanku Saveta Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana u Briselu.

1

Piše: FoNet

Beograd 06. decembar 2017. 16:17

Sedište Transportne zajednice Zapadnog Balkana u Beogradu

Foto:Medija centar

Izbor Beograda za sedište Transportne zajednice, iz kojeg će se koordinirati aktivnosti na regionalnim projektima i stvaranju jedinstvenog tržišta u oblasti transporta, predstavlja veliko priznanje za Vladu Srbije i za sve što je Srbija uradila da na regionalnom povezivanju, istakla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Posebno je važno što je ova odluka doneta jednoglasno, uz podršku svih predstavnika iz regiona i članica EU, dodala je Mihajlović.

Izbor Beograda za sedište, ocenila je ona, predstavlja važan korak u sprovođenju Sporazuma o ransportnoj zajednici, koji je potpisan letos na samitu lidera Zapadnog Balkana u Trstu.

Mihajlović je istakla da odluka o sedištu Transportne zajednice znači da će Beograd biti u prilici da bude domaćin svih važnih susreta iz oblasti transporta koji se tiču regiona i da ima vodeću ulogu u koordinaciji budućih aktivnosti na infrastrukturnom i ekonomskom povezivanju regiona.

Povodom odluke da sedi[te Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Zapadnog Balkana bude u Beogradu, premijerka Ana Brnabić je izjavila da je ovo još jedna potvrda kolilo je Srbija uradila na regionalnom povezivanju i da su naši napori prepoznati i od strane suseda, kao i od strane EU koja je ovako značajan projekat poverila Srbiji.

Ostajemo posvećeni regionalnoj saradnji i ekonomskom povezivanju Zapadnog Balkana u okviru čega infrastrukturni projekti imaju ogroman značaj. Verujem da ce Srbija opravdati dobijeno poverenje. "Zahvaljujem svim susedima na podršci koju su nam dali, dugo smo se borili za ovo, jer je ovo važna stvar u okviru Berlinskog procesa".

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dusan Spasic

06. decembar 2017.

Lepo ali Srbija ima retardiranu zeleznicu. Iz Beograda veze ka samo nekoliko velikih gradova Evrope a sve ostalo sistematski poukidano. Nema vagona za 160 km/h sem nekoliko a nove garniture su pogodne samo za lokalni saobracaj. Garniturama se ne gradi medunarodni saobracaj nego vagonima, dvosistemskim elektrolokomotivama i medudrzavnim ugovorima o voznji istih do krajnjih destinacija a ne promena lokomtiva na granicama kao pre 100 godina. Zivi bili pa videli jos koji dan kakvo iznenadenje nam spremaju Zeleznice Srbije u novom redu voznje - verovatno bas nikakvo iako se pruge modernizuju (BG-Valjevo itd.)!