Site name

Svetska banka za Balkan izdvaja 150 miliona dolara

Zemlje Zapadnog Balkana unaprediće efikasnost na glavnim saobraćajnim koridorima i proširiće trgovinske veze uz pomoć planiranog projekta Svetske banke u iznosu od 150 miliona dolara, izjavila je danas glavni izvršni direktor Svetske banke Kristalina Georgijeva.

Piše: FoNet

Sofija 07. decembar 2017. 15:40

Svetska banka za Balkan izdvaja 150 miliona dolara

Projekat olakšavanja trgovine i saobraćaja imaće za cilj da pojednostavi procedure na graničnim prelazima, poboljša efikasnost logističkih usluga i primeni savremene "pametne" tehnologije kako bi se unapredio špediterski i putnički saobraćaj i roba brže stigla do kupaca, navodi se u saopštenju Svetske banke sa skupa u Sofiji.

Prema našoj proceni, koristi će biti reda veličine milijardu dolara godišnje – što će biti značajan doprinos naporima u regionu da se podstakne rast i otvore nova radna mesta, rekla je Georgijeva na Konferenciji o jačoj regionalnoj integraciji na Balkanu, čiji je domaćin bugarski premijer Bojko Borisov.

Konferenciji prisustvuju premijer Albanije Edi Rama, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, predsednik Kosovo Hašim Tači, premijer Makedonije Zoran Zaev, predsednik Crne Gore Filip Vujanović i premijerka Srbije Ana Brnabić, dodaje se u saopštenju.

Svetska banka ove godine predviđa rast u regionu od 2,6 odsto, odnosno 3,6 odsto u 2019. godini.

U saopštenju se navodi da je Banka već investirala u unapređenje saobraćajnih veza širom regiona Balkana i radi na završavanju nekih od nedostajućih delova duž Koridora 8 u Makedoniji i Koridora 10 u Srbiji.

Očekuje se da unapređenja na Koridoru 8 skrate vreme potrebno da kamioni stignu od Sofije do Skoplja, sa šest na tri i po sata, dodaje se u saopštenju.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.