Site name

Predsednik Srbije predstavio detalje programa Vlade Srbije za stambeno zbrinjavanje vojnika i policajaca

Država nema projekte, a hoće da gradi već u martu

* Bušatlija: Možda pripreme nešto za slikanje, ali ne i za nešto ozbiljnije * Problem u Srbiji nikad nije bio nedostatak novca, već nedostatak projektovanja i planiranja

Ako se sva obećanja ispune, Srbija bi u narednih nekoliko godina mogla biti preplavljena jeftinim stanovima.

11

Piše: M. Obradović

Beograd 13. decembar 2017. 18:30

Država nema projekte, a hoće da gradi već u martu

Foto: Fonet/ Dragan Antonić

Pored još ranije najavljenih stanova od po 490 evra po kvadratu od strane Bogoljuba Karića i predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre dva dana, nakon sednice vladine Komisije za stanogradnju, najavio da bi već od proleća mogla početi gradnja prvih stanova za rešavanje stambenog pitanja zaposlenih u Vojsci Srbije, policiji, BIA, kao i pripadnicima Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, odnosno zatvorskim čuvarima. Prema Vučićevim podacima u Srbiji ima oko 35.000 ljudi zaposlenih u ovom sektoru bez sopstvenog krova nad glavom. Najavljeno je da bi kasnije mogli da se u program uključe i mladi naučnici i mladi bračni parovi.

Plan da se u narednih 10 godina u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Vranju, Kragujevcu i Kraljevu izgradi dva miliona kvadrata jeftinih stanova koji bi koštali manje od 500 evra po kvadratu van Beograda, a u Beogradu 550 do 580 evra zvuči lepo ali je teško izvodljivo, smatra Mahmud Bušatlija, konsultant za investicije. On ističe i da zbog nedostatka projekata teško da će gradnja početi sledeće godine.

"Ni za jednu zgradu nema planskih dokumenata tako da sledeću godinu mogu da skupe papire, ali teško da može biti išta od gradnje. Eventualno može nešto da se organizuje za slikanje, ali za nešto ozbiljnije teško. Problem kod nas nikada nisu bile pare već nedostatak projektovanja i planiranja. Tako imamo situaciju da polovinu odobrenih sredstava za infrastrukturne radove ne koristimo", ističe Bušatlija uz napomenu da je tome razlog to što se time kod nas bave političari, a ne stručni ljudi.

Ovih dva miliona kvadrata, ukoliko se radi o bruto površini, iznosi oko 26.300 stanova prosečne površine od 57 kvadrata koliko iznosi prosečan novoizgrađeni stan u Srbiji.

Ukoliko bi kamatna stopa na stambeni kredit bila 2,9 odsto godišnje stan od 60 kvadrata koštao bi oko 30.000 evra, a mesečna rata bi bila oko 126 evra u narednih 25 godina. Državna subvencija koja bi se vodila kao učešće u kreditu vraćala bi se pet godina nakon isplate kredita banci.

Identičan model subvencionisanja stambenih kredita već godinama postoji i namenjen je profesionalnim vojnicima, jedino što je suma koju država odvaja daleko manja. Naime, i u budžetu za 2018. godinu izdvojeno je 300 miliona dinara za subvencije stambenih kredita za vojnike, a kamatne stope su upravo onakve kakve su najavljene za novi program. Naime, maksimalna kamatna stopa banke je 3,5 odsto plus euribor, a u praksi kod banaka nominalna kamatna stopa je oko 2,9 odsto. Država subvencioniše sa 14 do 25 odsto vrednosti nekretnine i to se vodi kao učešće u kreditu. Takođe, kao i u najavama predsednika postoje i uslovi da u slučaju prestanka službe banka refinansira ostatak kredita po tržišnim uslovima.

A ni tržišni uslovi u ovom trenutku nisu mnogo lošiji. Ponude banaka pokazuju da se nominalne kamatne stope za stambene kredite kreću oko tri odsto (promenljive kamatne stope na kredite vezane za evro).

Ni ideja o jeftinoj stanogradnji nije baš originalna i to ne samo zato što je tada kao premijer Vučić 2014. godine najavio izgradnju stanova za po 380 evra po kvadratu, već i zato što je još 2009. godine Milutin Mrkonjić kao ministar građevine obećavao stanove za po 600 evra po kvadratu u trenutku kada im je cena na tržištu bila 1.800 evra tvrdeći da kajmak kupi građevinska mafija.

Zanimljivo je da u budžetu za narednu godinu nisu izdvojena sredstva za ovu namenu, a zakon o budžetu se upravo nalazi u skupštini. Međutim, kako ističu upućeni čak četiri odsto budžetskih prihoda što je više od 40 milijardi dinara može da se prebacuje bez rebalansa budžeta na osnovu odluke vlade. Ako bi se 250 miliona evra koje je Vučić naveo kao učešće države u ovom desetogodišnjem projektu podelilo ravnomerno to znači da bi u 2018. trebalo biti izdvojeno oko 25 miliona evra, odnosno oko tri milijarde dinara, što ne bi bilo problem pokriti iz budžetskih rezervi.

Kako ističe Bušatlija problem je što nema dugoročnog plana razvoja, pa tako svaka nova vlada postavlja nove prioritete umesto da završi ono što je započeto. On smatra da je problem i što mi nemamo velike građevinske firme koje mogu logistički da iznesu ovakve projekte, pošto su velike kompanije uništene u privatizaciji, a umesto njih imamo 20.000 registrovanih građevinskih preduzeća od kojih nijedno nema više od 300 zaposlenih.

"To nisu građevinske kompanije, nego zanatske firme. Verovatno će neki dobro povezani sa vlašću dobiti poslove, pa onda zaposliti ove ostale. A pošto oni nemaju posla moguće da će i graditi tako jeftino", napominje on. On svoj pesimizam objašnjava sličnim planovima koje je svaka vlada od 2000. godine imala, a posebno pred izbore, od kojih nijedan nije ostvaren.

Zoran Grubišić, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji ističe da ukoliko se ispune svi uslovi, što zavisi od politike, stambena izgradnja može da pogura i rast BDP-a.

"Stambena izgradnja ima multiplikativne efekte, što znači da na jedan dinar uložen u stambenu izgradnju BDP raste za više od jedan dinar. To je zato što uključuje više drugih sektora", objašnjava on dodajući da je jeftina izgradnja moguća pod uslovom da se svi odreknu dela kolača.

On ocenjuje da bi izgradnja jeftinih stanova mogla dovesti do pada cena na tržištu, mada zavisi i kako će tražnja odgovoriti.

povezane vesti

komentari (11)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

joki

13. decembar 2017.

Stanovi moraju biti pristupacni za narod.

Dr.Kuzma

13. decembar 2017.

Ma moze na osnovu makete. Ima par gotovih u Dexiku. Pa će u hodu projekat, pa trafostanicu, pa ulicu. ... Jesmo li lideri u regionu i šire ili nismo

Stojan Baneski

13. decembar 2017.

Za taj novac mogu da se grade samo zgrade tipa "Hruscovke" negde u bespucu .Takve zgrade se sada masovno ruse u Moskvi.

Kalča

13. decembar 2017.

Ko je još toliko malouman pa da veruje esenesovštini? Obećanje - ludom radovanje.

Duce Putler

13. decembar 2017.

Koja firma će da gradi te stanove po toj ceni i gde ?! Eventualno ako ne ugradi parket,radijatore,kupatilo,stolariju i elektriku. Znači,goli zidovi bez fasade i izolacije.Ovo je SF ideja onih koji nemaju dodir sa stvarnošću i cenama!

Petar pekar

13. decembar 2017.

Pa šta sad sa tolikim već izgrađenim stanovima od 350 evra/m2, koje su obećali pre tri godine? A, sada će njih da poruše i da izgrade modernije. Da da, bivša vlast je kriva za te laži. Kad se dele sendviči? Nemoj neko da ne dođe!

Sp

14. decembar 2017.

Obećanja nemaju cenu.

Lun

14. decembar 2017.

Odlična ideja predsednika Vučića da se grade jeftini stanovi da mnoge porodice dodju lakše do stana

racunica

14. decembar 2017.

"...objašnjava on dodajući da je jeftina izgradnja moguća pod uslovom da se svi odreknu dela kolača..." Narocito radnici na gradilistima tako sto ce svaki drugi mesec primati platu od 150 eura. Ali ajde to i ne bi bilo nesto novo. Nego, po projektovanoj ceni vojnik Vulin je mogao da kupi stan od 500 kvadrata, sa onim prilogom od tetke. Trebao je samo malo da se strpi.

prosto ko pasulj

14. decembar 2017.

copy paste, u e-proceduri i onako niko ne gleda projekte,naruči se tehnička kontrola za projekta koji nije ni urađen,aprojekat se tek naknadno radi.Ovi činovnic što nešto gledaju utvrđuju imovinske odnos ei da li su takse anplaćene,a građevinski objekti mogu da se okreću i naglavačke ,to niko živ ne gleda.

150.000 PRAZNIH stanova i kuća

16. decembar 2017.

Da li građani znaju da svake godine u Srbiji ostane za 60.000 manje njenih građana (pola zbog negativnog priraštaja, a pola zbog odlaska u EU) ? To znači da se svake godine na tržištu pojavi 15.000 PRAZNIH stanova ili kuća !! Za 10 godina biće 150.000 PRAZNIH stanova i kuća !!