Site name

Spas sela oživljavanjem zadruga

Najznačajniji zadatak u sudbonosnom oživljavanju sela jeste formiranje zadruga i rehabilitacija zadrugarstva, bio je glavni zaključak prilikom boravka ministra bez portfelja u Vladi Srbije zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milana Krkobabića u Požarevcu.

3

Piše: Z. V.

Požarevac 15. decembar 2017. 22:24

Spas sela oživljavanjem zadruga

Tom prilikom Krkobabić je izjavio da je za pospešivanje i razvoj zadruga u Srbiji u sledećoj godini iz budžeta Republike izdvojeno 825 miliona dinara.

Obraćajući se javnosti, napomenuo je da je finansijska pomoć pružena za 22 zadruge u Srbiji, kao i da je na taj način podstaknut njihov rad, a od trenutka kada je započeto sprovođenje ovog programa uključene su 182 zadruge.

- Cilj je spasiti srpsko selo, oživeti i omogućiti da mali poljoprivredni proizvođač bude udružen i da konačno postane robni proizvođači. Mislim da smo pokrenuli priču. Ono što je novo, to je formiranje pet složenih, pravih, krupnih zadruga, koje imaju zadatak da ove horizontalne specijalizovane zadruge povežu i da omoguće više faza prerade.

Takođe, on je rekao da su za ovaj posao potrebne jake i dobro organizovane lokalne samouprave koje su spremne da iz svojih budžeta za razvoj agrara i poljoprivrede, odvoje znatna sredstva.

- Imamo sada specijalizovane zadruge i njihovu spremnost da izdvoje jedan deo para. Imamo Vladu RS koja će dati do 500 hiljada evra i lokalne samouprave. Sve skupa, kada to spojimo, imamo osnov da dobijemo jedan snažan privredni subjekt u jednom kraju, koji može bitno da pokreće poljoprivredu i bude na usluzi poljoprivrednicima - zaključio je Krkobabić.

Prilikom ove radne posete Milan Krkobabić je razgovarao sa gradonačelnikom Požarevca Banetom Spasovićem, a potom održao sastanak sa predstavnicima Braničevskog upravnog okruga, jedinica lokalnih samouprava, lokalnih službi zaduženih za poljoprivredu, zadružnih saveza i direktorima zadruga iz ovog kraja.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

L.Dragon

16. decembar 2017.

Bas me cudi da covek samoprozvani lider PUPS-a koji je pokazao da kada su njegove sposobnosti u pitanju ne bi mogao uspesno da vodi ni zadrugu u nekom zabacenom planinskom selu dobije funkciju ministra bez portfelja i ko bajagi brine o otvaranju zadruga.Zalosno je sto Krkobabic nije jedini u vladi koga su castili funkcijom koju po sposobnostima ne zasluzuje i uspesno udomio sve svoje clanove porodice i sve bliznje i daljnje rodjake ali sta da se radi u Srbiji ste ako ste obrazovani i sposobni visak i sve sto vam preostaje je da trazite neko bolje mesto za zivot naravno van Srbije.

dush

16. decembar 2017.

Čitajući izjave Krkobabića i bajkovita predviđanja, ne mogu a da ne kažem istinu. Sve aktivnosti oko zadruga, kao i raznih drugih davanja Države seljacima idu isključivo po stranačkom putu. Niko ko nije u SNS-u ne prolazi na konkursima. Bez obzira na sve druge okolnosti, kao što je starosna dob, zemlja, tehnika i vizija, ne pomažu. Krkobabić mora pod hitno da svoje messto u ovom poslu oko zadruga ustupi mlađem obrazovano i sposobnom stručnom licu koji zna kako se formira zadruga. Zadrugarstvo je naučna disciplina koja se izučava na studijskim programima. Budućnost zadruge, bez osnovnihh breduslova koji će je održati, razviti je kratkog daha. Pare će se razvući, a efekata neće ni biti. Zemlja, tehnik, ljudstvo, tržište, sigurnost plasmana su elementi koji se razrađuju i trasiraju dugo. A to najbolje čine oni koji se za to obrazuju. Odmah promeniti stav prema zadrugarstvu dok još nije kasno. Može se i mora, samo na drugačiji način. da svi budu jednaki pred Državom i da se svima omogući da rade i od rada žive. Danas nije tako, ni blizu.

Marinko vujkovic lamic

16. decembar 2017.

Sela su prazna ostala su samo staracka domaćinstva mladi otisli u inostranstvo ili pobegli u gradove.kome ce sada otvarati zadruge zemlju podelili strancima i lokalnim stranačkim "biznismenima".konkusi traju po cetiri dana niko nezna za njih tako ce biti i sa zadrugama ali hleba i igara nikad dosta.