Site name

Ministarka Zorana Mihajlović obećala još 280 miliona dinara za modernizaciju užičke fabrike vode

Dogodine trajno rešenje vodosnabdevanja u Užicu

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mijalović je najavila da će to ministarstvo obezbediti 280 miliona dinara za drugu fazu rekonstrukcije i dogradnje fabrike vode u Užicu, čime će, do kraja naredne godine, biti trajno rešen problem vodosnabdevanja u tom gradu.

Piše: N.Kovačević

Užice 26. decembar 2017. 14:05

Dogodine trajno rešenje vodosnabdevanja u Užicu

Zirana Mihajlović i Tihomir Petković u Užicu Foto: Nenad Kovačević

Prisustvujući svečanosti povodom završetka prve faze radova, koji su trajali 14 meseci i kasnili su dva meseca, a čija je vrednost bila 409 miliona dinara, od čega je to ministarstvo odbezedilo 360 miliona, Grad Užice 49 miliona, a u dodatne radove je lokalno JKP Vodovod uložilo 22,5 miliona dinara, ona je istakla da će nakon druge faze, koja bi trebalo da se završi do kraja naredne godine, Užice trajno rešiti probem vodosnabdevanja.

- U januaru će biti raspisana javna nabavka za radove druge faze i očekuemo da će u februaru biti potpisan ugovor, a radovi bi trebalo da traju osam meseci, poručila je ministarka.

Navodeći da su ukupna ulaganja tog ministarva u modernizaciju i izgradnju sistema vodosnabdevanja u Srbiji oko 250 miliona evra, ona je najavila da će predstavnici ministarstva i gradske vlasti razgovarati i o zameni dotrajalih i azbestnih vodovodnih cevi u Užicu, kao što je to učinjeno i u drugim gradovima.

Navodeći da je ukinuo vanrednu situaciju u Užicu, koja je uvedena pre tri godine nakon što su se pojavile alge-cijanobakterije u jezeru Vrutci koje je duže od 30 godina služilo za vodosnabdevanje grada, gradonačelnik Užica Tihomir Petković je rekao da su tokom prve faze izgrađena tri objekta, rekosntrisan deo postojeće zgrade i uvedena nova tehnologija u procesu prečišćavanja vode kojom se grad, kao alternativno rešenje, još uvek snabdeva sa Sušičkog vrela, na Zlatiboru.

- Posle završetka druge faze radove, analiza kvaliteta vode svakodnevno će se obavljati u JKP Vodovod koje je dobilo deo laboratorijske opreme, biće saniran vodozahvat i izgrađen novi objekat u kome će se voda filtrirati aktivnim ugljem. Time će Užice dobiti najsavremenije postrojenje za prečišćavanje vode u Srbiji, poručio je Petković.

Zahvalivši se na podršci ministarski Mihajlović, on je dodao da je to prva modernizacija fabrike vode od njene izgradnje 1980. godine, te da će nova tehnologija, nakon završetka druge faze, omogućiti da se grad ponovo snabdeva sirovom vodom iz jezera Vrutci.

Izvođač radova je užičko preduzeće MPP Jedinstvo, a projekat je uradio beogradski Institut „Jarosalv Černi“.

 Užičani piju kvalitetnu vodu

Na pitanje zbog čega na sajtu Zavoda za zaštitu javnog zdravlja Užice nema rezultata analize kvaliteta vode za piće iz novembra ove godine, Petković je rekao da ne zna i poručio da Užičani piju kvalitenu vodu.

- Niko ne bi smeo bilo šta da rizkuje i da bilo šta krije. To je krivično delo i ako je iko imao problema s tim, imali smo ga mi i nema normalnog čoveka koji bi bilo šta sakrio od javnosti, poručio je Petković.

 

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.