Site name

Počelo formiranje nove kragujevačke industrijske zone u Sobovici

Simens preuzima "Milanović inženjering"

Na lokaciji Radna zona Sobocica -Lužnice, površine oko 280 hektara, ove godine biće početa izgradnja nove industrijske zone.

Piše: Z. Radovanović

Kragujevac 08. januar 2018. 20:55

Simens preuzima "Milanović inženjering"

Foto: Wikipedia

Gradsko veće upravo je usvojilo program za otuđenje oko 70 hektara građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Kragujevca radi izgradnje objekata namenjenih privređivanju.

Utvrđena cena zemljišta je 100 dinara po kvadratnom metru. Otuda početna prodajna cena cele lokacije iznosi oko 69, 6 miliona dinara. Postupak javnog nadmetanja biće organizovan 6. februara u zgradi kragujevačke gradske uprave.

Odluka o formiranju nove industrijske zone u Kragujevcu u ovdašnjem gradskom parlamentu je, prošlog meseca, podsetimo, udružila i vlast i opoziciju, pošto je prethodno obznanjeno da je, krajem novembra potpisan ugovor prema kojem nemački Simens preuzima svog dobavljača, kragujevačku kompaniju "Milanović inženjering". U toj firmi koja je godinama unazad izrađivala aluminijumske pozicije za šasije šinskih vozila marke "simens", krajem godine je, saznaje naš list, napravljen i matičnoj kompaniji isporučen prvi vagon od aluminijuma. Otuda se pretpostavlja da će Simens od narednog meseca, kada, kako doznajemo, preuzima "Milanović inženjering", u Kragujevcu da nastavi već osvojenu proizvodnju vagona.

Početkom februara će, sada je već izvesno, biti poznato i da li se nova industrijska zona formira samo za Simens ili i za "Milanović inženjering", odnosno koja će od te dve firme da gradin nove fabrike u Sobovici, gde bi u naredne tri do četiri godine trebalo da se zaposli između 6.000 i 7.000 Šumadinaca. Prema nezvaničnim informacijama iz "Milanovića", ta kompanija planira da u Sobovici gradi nekoliko novih fabrika, među kojima su i one za proizvodnju trolejbusa i čeličnih vagona (za francuskog partnera) i drugog, i koje u narednih nekoliko godina treba da zaposle nekoliko hiljada novih radnika. Koliko su najave pouzdane znaće se za manje od mesec dana, kada bude poznat kupac lokacije u Sobovici.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.