Mihajlović članica Saveta Svetske banke za rodnu ravnopravnost 1Foto: Facebook

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović postala je članica Savetodavnog odbora Svetske banke za rodnu ravnopravnost i razvoj na poziv izvršne direktorke Svetske banke Kristaline Georgijeve.

„Savetodavni odbor, sastavljen do uvaženih predstavnika vlada zemalja širom sveta, akademske zajednice, međunarodno priznatih lidera u privatnom sektoru i istaknutih eksperata u rodnoj ravnopravnosti iz civilnog sektora, razmatra napredak postignut u rodnoj ravnopravnosti na globalnom nivou i daje preporuke za dalje aktivnosti u cilju smanjenja jaza između žena i muškaraca i osnaživanja žena. Poštovana gospođo Mihajlović, čast nam je da Vas pozovemo da se pridružite Savetu Svetske banke za rodnu ravnopravnost i razvoj, uverena da svojim zalaganjem možete dati veliki doprinos radu ovog tela“, navodi se u pozivnom pismu izvršne direktorke Svetske banke.

Potpredsednica Vlade prihvatila je učešće u radu Saveta Svestke banke za rodnu zahvalnost istakavši zadovoljstvo što su napori Koordinacionog tela u prethodnom periodu prepoznati na globalnom nivou.

„Čast mi je da mogu doprineti veoma važnom procesu unapređenja rodne ravnopravnosti i jačanju položaja žena širom sveta. U poslednje četiri godine Republika Srbija je stavila rodnu ravnopravnost među prioritetne oblasti strukturnih reformi i javnih politika. Uloga žena u javnom i političkom životu, kao i njihov angažman u oblasti preduzetništva, diplomatije, nauke, kulture i medija, od izuzetnog je značaja za unapređenje položaja žena i borbu za rodnu ravnopravnost“, izjavila je Mihajlović.

Savetodavni odbor Svetske banke za rodnu ravnopravnost i razvoj čine, između ostalog, danska ministarka za razvojnu saradnju, izvršna direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), kanadska ministarka za međunarodni razvoj, ministar za ekonomsko planiranje i socijalni razvoj Paragvaja, izvršna direktorka Insituta za žene, mir i bezbednost Univerziteta Džordžtaun i drugi istaknuti predstavnici vladinih institucija, civilnog i privatnog sektora i akademske zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari