NALED: Efikasne usluge za 97.000 privrednika u 18 gradova i opština 1Okrugli sto o BFC standardu Foto: NALED

U 18 lokalnih samouprava u Srbiji koje su uspešno prošle ili prolaze kroz proces sticanja certifikata o povoljnom poslovnom okruženju u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), obezbeđena je kvalitetnija i brža usluga lokalne administracije za oko 97.000 preduzetnika i preduzeća i gotovo 1,8 miliona građana koji u njima posluju i žive.

Njihovi predstavnici razgovarali su danas sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem i rukovodstvom NALED-a, na okruglom stolu „Opštine i gradovi po meri privrede“, o iskustvima prolaska kroz proces certifikacije, koja bi mogla da pomognu drugim lokalnim samoupravama da steknu ovaj pečat kvaliteta i na taj način unaprede uslove poslovanja.

Ministar Ružić je rekao da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave podržava program certifikacije jer olakšava i unapređuje rad lokalnih samouprava, koje su najbliže građanima.

– I sami, kroz poseban Fond ministarstva, podržavamo opštine i gradove da budu efikasniji i podignu kvalitet života građana. Fond je ove godine iznosio 490 miliona dinara, sledeće ćemo obezbediti 520 miliona, iako smo, pre samo nekoliko godina, počeli sa svega 10 miliona. Na putu ka dobijanju ove vredne podrške, kao plus smo istakli BFC certifikat. Na lokalu mnogo toga zavisi od sposobnosti i volje lidera da neke stvari pokrene i promeni u svojoj zajednici. Ali, podrška postoji, ima je sve više i nadam se da će ovo motivisati opštine da se potrude i obezbede sugrađanima bolji život – rekao je Ružić.

Dejan Đokić, predsednik Izvršnog odbora NALED-a i direktor kompanije Asseco SEE, istakao je da su certifikovane opštine prolaskom kroz BFC SEE program unapredile poslovno okruženje za 70% zahvaljujući jasnim smernicama kako da u rad lokalne administracije uvedu najviše međunarodne standarde povoljnog poslovnog okruženja.

– Za privredu i građane šalteri su prvo mesto na kojem će izgraditi utisak i stav o efikasnosti javne uprave i da li je baš to lokacija na kojoj žele da započnu biznis. Certifikovane opštine su, kroz ovaj program, izgradile značajno veće kapacitete za brigu o privredi, koje sada bolje i efikasnije koriste tako da su bile dvostruko uspešnije u privlačenju investicija – rekao je Đokić.

U Srbiji je Program certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem startovao 2008. kao jedinstvena inicijativa za poboljšanje kvaliteta usluga i informacija koje lokalne samouprave pružaju privredi. Kvalitet programa su prepoznali i partneri u regionu s kojima je 2012. razvijen prvi zajednički regionalni standard povoljnog poslovnog okruženja (BFC SEE). Dosad su 54 lokalne samouprave iz Hrvatske, Severne Makedonije, BiH, Crne Gore i Srbije prošle proces certifikacije i još 33 su u procesu.

Na današnjem radnom susretu sa ministrom Ružićem i rukovodstvom NALED-a prisustvovali su predstavnici Novog Sada, Šapca, Ćuprije, Stare Pazove, Pančeva, Sombora, Leskovca, Čačka, Niša, Raške, Rume, Požarevca, Subotice, Velike Plane, Bora, Užica, Gornjeg Milanovca i Pećinaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari