Site name

Grad Beč započeo upotrebu blokčejn tehnologije

Grad Beč je započeo pilot projekat 14. decembra koji podrazumeva upotrebu trenutno aktuelne blokčejn tehnologije u gradskoj upravi.

Piše: Eurokom.pr

16. decembar 2017. 18:10

   Grad Beč započeo upotrebu blokčejn tehnologije

Foto: WienTourismus / Christian Stemper

„Kada je digitalizacija grada u pitanju naši lajtmotivi su transparentnost, otvorenost i učešće građana, a upotrebom blokčejn tehnologije možemo da unapredimo našu digitalnu strategiju“, izjavio je Andreas Majlat-Pokorni, član gradske vlade.

Cilj projekta je da se osigura pouzdanost javno dostupnih podataka. Podaci dostupni preko blokčejn tehnologije su decentralizovani i nezavisni od bilo koje gradske institucije.

Svi zainteresovani korisnici imaju direktan i nezavisan pristup podacima i na taj način samostalno mogu proveriti njihovu autentičnost. Grad se odlučio za ovaj pilot projekat kako bi sakupio iskustva i ispitao dalje upotrebne mogućnosti i uticaj blokčejn tehnologije na javni sektor.

„Upotreba blokčejn rešenja u gradskoj upravi može zvučati kao paradoks, jer dovodi u pitanje institucije kao posrednika između države i građana, ali mi vidimo veliki potencijal u pojednostavljenju upravno-tehničkih procesa i očuvanju demokratske interakcije“, izjavila je Ulrike Huemer, rukovodilac IT sektora grada Beča.

povezane vesti

Kako se Bečki aerodrom sprema za zimu?

0

Piše: Eurocomm-PR Beograd (Predstavništvo grada Beča)

Bečki valcer na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine

0

Piše: Eurocomm-PR Beograd (Predstavništvo grada Beča)

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.