Jankovića podržao i Živan Berisavljević 1

U proteklih deset dana, uočljiva je bila podrška koju Saša Janković kao predsednički kandidat dobija od pojedinaca, organizacija, udruženja i pokreta iz Vojvodine.

Među prvima su ga podržali pokret „Podrži RTV“ i Vojvođanski klub, a od političkih partija to su učinili Vojvođanska partija i Mađarski pokret. Između ostalih, stigla je i zvanična podrška od Saveza antifašista Vojvodine koji podržava kandidaturu Saše Jankovića.

– U njemu smo prepoznali kandidata koji je spreman da se suprotstavi krivotvorenju istorije i daljem devalviranju, nipodaštavanju i negiranju svih rezultata u antifašističkoj borbi za oslobođenje i posleratnom razvitku zemlje. Uvereni smo da će uporno raditi na afirmaciji istorijskih istina i antifašističkih vrednosti u našem društvu, kao i da će obezbediti nezavisnost i odgovornost svih institucija i organa vlasti i time presudno doprineti uvođenju Srbije u red modernih progresivnih država u Evropi i u svetu, navodi se, između ostalog, u njihovom saopštenju u kojem ističu i da će ova organizacija, zajedno sa Vojvođanskim klubom, organizacijama, udruženjima i društvima iz Novog Sada, Vojvodine i Srbije, „angažovano učestvovati u svim aktivnostima, akcijama i manifestacijama koje se organizuju u izbornoj kampanji i dati svoj puni doprinos u izbornoj pobedi Saše Jankovića“.

Da će se i Savez antifašista Vojvodine i zvanično pridružiti podršci, bilo je nagovešteno i u nedelju na predizbornom skupu podrške kandidaturi Saše Jankovića.

„Onaj koga podrži građanska Vojvodina ne može da izgubi“, izjavila je tada Branislava Kostić, predsednica Vojvođanskog kluba i pozvala vojvođanske Mađare, Slovake, Rumune, Rusine, Ukraince i druge „da nikada više ne glasaju za one koji su im nudili sendviče i put u jednom pravcu iz Vojvodine“. Kostić je uputila poruku i vojvođanskim Srbima da nema više čekanja jer „svi smo mi vojvođani“ te pozvala „i one ponosne starosedeoce i one novopridošle odakle god i kada god da su došli jer smo mi vojvođani svi odnekud došli“ da stanu zajedno uz Sašu Jankovića. Predsednica Vojvođanskog kluba je na početku svog obraćanja naglasila da se ne obraća samo u ime ove nevladine organizacije, već i u ime Zelene mreže Vojvodine, Saveza antifašista Vojvodine, Vojvođanskog građanskog centra, Humanitarnog društva „Panonija“, IV vojvođanske konvencije prenevši pozdrave i predsednika političkog saveta Živana Berisavljevića, kao i akademika Julujana Tamaša, dugogodišnjeg predsednika Vojvođanske akademije nauka i umetnosti.

– Godinama svesni da nema razvijene Vojvodine, da nema Vojvodine koju neće svaka vlast koja dođe ponovo da siluje i pljačka, dok ne postignemo da imamo demokratsku, građansku, pravno utemeljenu Srbiju. Podržavamo Sašu Jankovića kao jednog od retkih političara iz Beograda koji razume istorijski, pravni, ekonomski i politički kontekst multietničke, evropske Vojvodine u demokratskoj Srbiji, rekla je, između ostalog, Branislava Kostić.

Polemika zbog Vojvođanske partije

Na društvenim mrežama i u provladinim tabloidima meta napada je podrška Vojvođanske partije Saši Jankoviću, u kojoj se ističe da su stavovi lidera te stranke Aleksandra Odžića secesionistički. Posebno se apstrofira prisustvo pristalica Vojvođanske partije i njihovih parola prošle nedelje na Jankovićevom mitingu u Hali sportova u Novom Beogradu. Na Tviteru je juče istican tvit Aleksandra Odžića koji glasi „ako R. Srpska pokrene proces secesije iz BIH, onda i Vojvodina treba da preispita svoj položaj u budućoj državnoj zajednici sa R. Srbijom“. Sa Jankovićevog i Tviter naloga grupacije „Apel 100“ uzvraćeno je navodima da se „Vojvođanska partija uvek zalagala za bolji položaj Vojvodine u Srbiji. Nikad za secesiju! Samo demokratska i građanska Srbija može biti garant za sve njene građane pa tako i za građane Vojvodine. Zato se i borimo za takvu Srbiju, zajedno sa onima koji predvode te rokove“. Takođe, objavljen je i deo nedavnog Jankovićevog intervjua Vremenu u kome on odgovara na pitanje da li bi predsednik Srbije mogao da unapredi odnose u regionu. „Ponudio bih svim državama Zapadnog Balkana partnerstvo. Uveren sam da u svakoj od tih zemalja politika saradnje ima mnogo iskrenih pristalica, svesnih kuda nas je politika mržnje odvela i ponovo vodi“, odgovorio je između ostalog Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari