Razlike u opoziciji se ipak (ne) mogu prevazići 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Sve tri proevropske opozicione partije, DJB, LDP i SDS, koje se još nisu izjasnile o podršci nekom od budućih kandidata za predsednika Srbije, Saši Jankoviću ili Vuku Jeremiću, i dalje insistiraju na dogovoru opozicije.

Međutim postavlja se pitanje kako će ove tri stranke u slučaju dogovora sarađivati i zajednički raditi u kampanji kada se na osnovu izjava proteklih meseci stiče utisak da poverenja među njima nema i da do partnerskog odnosa možda i ne može doći.

U DJB se može čuti da njih ni u kom slučaju, a naročito u kontekstu predsedničkih izbora, ne interesuje spasavanje petooktobarskih stranaka koje, čini se, smatraju nerelevantnim u pregovorima o zajedničkom kandidatu opozicije. Često se proteklih meseci moglo čuti da LDP, zbog njihovih istupa i povremene podrške potezima vlasti, kao i koalicijama sa SNS na lokalu, ostale stranke proevropske opozicije smatraju lažnom opozicijom. Sasvim je jasan sukob LDP i DJB proteklih meseci, a ni LDP ni SDS nisu u odnosima u kakvim su bili pred parlamentarne izbore prošle godine. Koliko su i da li su se odnosi promenili zarad višeg cilja i pobede na predsedničkim izborima opozicionog kandidata, kako i kako će sarađivati u slučaju dogovora sa onima sa kojima su do juče razmenjivali teške reči, pitali smo funkcionere LDP i SDS.

Marko Đurišić, visoki funkcioner SDS, za naš list navodi da je cilj SDS da svi koji su protiv režima Aleksandra Vučića daju podršku jednom kandidatu koji bi tako imao najveću šansu za pobedu na izborima.

– Stranačke razlike treba da ostanu po strani – kaže Đurišić. Na konstataciju da li to znači i LDP, LSV, DJB, on odgovara:“Spremni smo na dogovor koji treba da omogući pobedu nad Aleksandrom Vučićem. Za taj dogovor za SDS ne postoji nepremostiva prepreka. Svi kandidati, sve stranke, sva proevropska opozicija AV“.

Đorđo Žujović, član Predsedništva LDP, za Danas kaže da ako smo pažljivo pratili ono što LDP govori, i ono što su govorili pre prošlogodišnjih izbora, onda je jasno da LDP ne predstavlja problem u okupljanju opozicije.

– Naša politika je dobro poznata, ona se ne menja shodno tome ko je na vlasti, već političku scenu gledamo samo po onome šta ko priča i koji program zagovara. Spremni smo da razgovaramo sa svima koji razumeju u kojoj situaciji se trenutno nalazi Srbija, koji su njeni stvarni problemi i koliko je trenutno ugrožena demokratija i vladavina prava. Insistiramo na dogovoru opozicionih partija, i nije za nas pitanje da li u tome ima mesta za DJB, već je to pitanje za DJB, zašto se poslednjih nedelja ponaša na način koji je neozbiljan i nije konstruktivan, zaključuje Žujović.

Čanak spreman da bude domaćin

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak saopštio je juče na konferenciji za novinare da je Glavni odbor LSV zaključio da treba apelovati na opoziciju da stane iza jednog kandidata za predsednika. Drugi zaključak je da LSV poziva sve predsedničke kandidate demokratske opozicije na razgovor o zajedničkom stavu o budućnosti Srbije u budućnosti, a ta stranka je, kako je istakao, spremna da bude domaćin tim razgovorima. Dodao je da je LSV pripremila i set tema za te razgovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari