Beli Preletačević 11. kandidat za predsednika 1Foto: Twitter / @INinic

Republička izborna komisija potvrdila je nakon dvoipočasovne burne sednice predsedničku kandidaturu Luke Maksimovića, poznatijeg kao Ljubiša Preletačević Beli.

Za ovu odluku glasalo je 19 članova RIK-a dok je protiv bilo dva člana. Naredna sednica zakazana je za 21 čas.

Preletačević je odmah potom na Fejsbuku napisao da nije propalo stajanje u redovima po pet sati. „Širimo ljubav i veselje u vunenim čarapama“, istakao je.

Predstavnik DJB u RIK-u Ivan Ninić naveo je večeras tokom sednice da se ista tumačenja propisa nisu primenila na Belog i na druge predsedničke kandidate čije su kandidature potvrđene, navodeći primer Milana Stamatovića.

Zamenica predsednika RIK-a Željka Radeta izjavila je da smatra da ne postoje pravni argumenti da se proglasi kandidatura Luke Maksimovića (Belog Preletačevića). 

Iako je najpre bilo najavljeno da će na prvoj sednici RIK danas prepodne biti raspravljano o kandidaturi Ljubiše Preletačevića Belog, to se nije dogodilo, jer kako je za Danas rekao Ivan Ninić iz RIK, članovi su uoči sednice dobili usmeno saopštenje da je njegova kandidatura na proveri u Ministarstvu za državnu upravu.

To je, prema njegovim rečima, u koliziji sa objavom da isprave koje je ovaj kandidat podneo, nisu ispravne. „Jer, ako nisu validne zbog čega su poslate u Ministarstvo uprave na proveru“, naveo je sagovornik Danasa. On je istakao da će krajnji ishod u vezi sa kandidaturom biti politička a ne pravna odluka, koja će biti doneta preglasavanjem članova RIK.

Problem sa izbornom dokumentacijom Belog bio je u tome što u formularima za izjave (potpise) građana ne postoji odrednica „Grupa građana“ pre imena „Beli – samo jako“. Ukoliko se budu ostvarile najave pojedinih članova RIK, Beli će dobiti 48 sati da ponovo skupi potpise.

Neije, međutim, bilo preciznih informacija o kom broju osporenih potpisa je reč – ili su svi, ili par stotina, rečeno je Danasu nezvanično. U oba slučaja isti je zakonski rok da se dostave novi ili ispravljeni potpisi – 48 sati.

Luka Maksimović je 11. kandidat za predsednika. Inače  RIK je dosad proglasio za kandidate pored Maksimovića i Aleksandra Vučića, Sašu Jankovića, Vuka Jeremića, Vojislava Šešelja, Boška Obradovića, Sašu Radulovića, Aleksandra Popovića, Nenada Čanka, Milana Stamatovića, Miroslava Parovića. Čeka se još potvrda kandidature Predraga Vučetića iz Kruševca.

Radulović udaljen sa sednice

Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović udaljen je večeras sa sednice RIK-a zbog toga što, kako je rečeno, prema zakonu, kao predsednički kandidat nema prava da prisustvuje sednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari