Nikolić na mitinzima u Kragujevcu i Beogradu 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Tomislav Nikolić, aktuelni predsednik Srbije, aktivno će podržati predsedničku kandidaturu Aleksandra Vučića i to u završnici kampanje. Danas nezvanično saznaje da će podršku prijatelju i stranačkom kolegi Nikolić pružiti na mitinzima u Kragujevcu i Beogradu.

„Tako je barem dogovoreno na početku Vučićeve izborne kampanje, a nakon Nikolićevog i Vučićevog susreta, kada je i dogovoren nastavak bliske saradnje u budućnosti na obnavljanju Srbije i na reformama“, kaže sagovornik Danasa sa političke scene.

Politički analitičari, međutim, sumnjaju da će Nikolić zaista i učestvovati u kampanji, jer smatraju da Vučiću njegova podrška ne bi donela veći broj glasova, naročito ne nakon ishitrene indirektne Nikolićeve najave da će se sam, pa makar i bez podrške SNS, kandidovati za predsednika Srbije.

Đorđe Vukadinović, glavni i odgovorni urednik Nove srpske političke misli, kaže za Danas da razloge zbog kojih Nikolić još ne učestvuje u Vučićevoj kampanji treba tražiti u tome što njih dvojica nisu postigli još definitivni dogovor oko Nikolićevog daljeg angažmana. „Očigledno je da je postignut za sada dogovor samo o njegovom povlačenju“, kaže Vukadinović. On dodaje da veruje da predsednički kandidat naprednjaka ni ne želi baš previše da Nikolić bude deo njegove predsedničke kampanje, jer bi posle „sretenjske drame“ za njega to bilo krajnje kontraproduktivno. Vukadinović tvrdi da ni sam Nikolić ne gori od želje za tim, bez unapred postignutog čvrstog dogovora.

„Čini mi se da se Nikolić nakon onog trenutka kada se kao praznična raketa ispalio tvrdeći da će se kandidovati za predsednika, tako brzo se i ugasio kao političar. Baš zato ni ne očekujem da će se on nešto politički angažovati u Vučićevoj izbornoj kampanji“, smatra Vukadinović .

Sličan stav ima i politički analitičar Dragomir Anđelković, koji čak tvrdi da bi učešće Nikolića u Vučićevoj kampanji bilo štetno po samog Vučića, jer je u sećanju građana još sveže da je aktuelni predsednik mimo stava SNS hteo ponovo da se kandiduje za predsednika Srbije, a onda odustao od toga. „Time je izgubio svaki autoritet kod birača“, tvrdi Anđelković za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari