Belom za sedam dana 57.000 novih pratilaca 1Foto: Facebook i Twitter nalozi kandidata

Internet kampanja Luke Maksimovića, odnosno Ljubiše Preletačevića Belog, oborila je sve rekorde kada su predizborne kampanje u Srbiji u pitanju, pošto je do skoro malo poznati lokalni političar iz Mladenovca za svega dve sedmice stvorio pravu armiju internet fanova.

To pokazuje analiza aktivnosti predsedničkih kandidata na društvenoj mreži Fejsbuk koju je izradila agencije za praćenje i analizu medija Kliping.

Lider radikala Vojislav Šešelj je i dalje ubedljivo najpopularniji političar na Fejsbuku sa 187.953 pratioca, a za njim slede Aleksandar Vučić sa 135.158 i Ljubiša Preletačević – Beli sa 101.599. Na četvrtom i petom mestu rangirane su stranice Vuka Jeremića i Saše Jankovića. Boško Obradović, Saša Radulović, Milan Stamatović, Nenad Čanak i Miroslav Parović po broju Fejsbuk pratilaca poprilično zaostaju za prvoplasiranom petorkom. Kandidat DSS Aleksandar Popović uopšte ni nema svoju stranicu, već sa biračima, i to veoma retko, komunicira putem stranačke Fejsbuk strane.

„Ako se posmatra rast broja pratilaca, Ljubiša Preletačević Beli je ubedljivo na prvom mestu sa 57.405 novih pratilaca za sedam dana, odnosno skoro 8.000 novih fanova svakog dana, što je nezabeleženo u istoriji višestranačja u Srbiji“, ističe za Danas Ilija Vučević iz agencije Kliping. Neverovatnu popularnost Preletačevića na Fejsbuku, dodaje on, najbolje ilustruje činjenica da je na drugom mestu Saša Janković, sa svega 4.426 novih pratilaca tokom cele prethodne sedmice.

Belom za sedam dana 57.000 novih pratilaca 2

I kada je broj interakcija (sviđanja i deljenja postova ili komentara) u pitanju, Preletačević je ubedljivo na prvom mestu sa čak 322.000 interakcija za sedam dana. Za njim slede Vuk Jeremić sa 83.300 i Saša Janković sa 70.500 interakcija sa pratiocima.

Agencija kliping je pratila i sadržaj više stotina hiljada objavljenih postova na Fejsbuku u kojima su korisnici pominjali predsedničke kandidate. Retorika korisnika društvenih mreža je znatno pojačana u odnosu na uvodne dane predizborne kampanje, a najčešći sukobi dešavaju se između pristalica Vučića i Jankovića, Preletačevića i Parovića, kao i Šešelja i svih drugih opozicionih kandidata, zaključuje se u analizi Klipinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari