Aleksandar Popović: Licemerna je vlast koja Srbe predaje Tačiju 1

Pošteni i fer izbori su jedna od osnovnih pretpostavki postojanja demokratskog poretka. A danas smo suočeni sa nepovoljnim tretmanom opozicionih kandidata u medijima, a posebno onih koji su, kao ja, za smenu vlasti i protiv ulaska u EU.

Takav tretman vidljiv je svima. O tome da Aleksandar Vučić vodi kampanju sa pozicije predsednika Vlade, da i ne govorim. Kada bih postao predsednik učinio bih sve da prestane zloupotreba državnih funkcija u izbornoj kampanji“, kaže za Danas Aleksandar Popović, predsednički kandidat Demokratske stranke Srbije.

Poslednja istraživanja govore da Vučić pobeđuje velikom većinom još u prvom krugu? Koliko vas obeshrabruju ta istraživanja?

– Ne obazirem se na istraživanja, imam svoju misiju: da objašnjavam i širim ideju političke i vojne neutralnosti, potrebu da Srbija bude demokratska, pravedna, ekonomsku obnovljena zemlja, slobodna od briselskih komesara.

Kako čitate pohvale koje iz inostranstva stižu Vučiću, obzirom da tvrdite da je Srbija u polukolonijalnom statusu, jer njome upravlja Brisel?

– Kao potvrdu da sam u pravu da se sadašnjom politikom ne štite srpski, već strani interesi. Vlast otvoreno govori da gradi autoput ka Draču, jer joj traži Merkel.

Protiv ulaska ste u EU , a istraživanja pokazuju da je polovina građana Srbije za priključenje. Da li su to sve za vas izgubljeni birači?

– Zavedeni lažima nisu zauvek izgubljeni. Kad-tad razumeće da su bili u zabludi. Nekome treba manje, nekome više vremena, ali laž ne može večito da traje, a da ne bude raskrinkana.

Da li biste, ako postanete predsednik stavili van snage Briselski sporazum i zbog čega ?

– Briselski sporazumi se sklapaju po strategiji Vašingtona i EU da se korak po korak prizna nezavisnost samoproglašene „Republike Kosova“. Treba da se omogući preostalim državama EU koje nisu „Republiku Kosova“ priznale, jer imaju slične probleme sa separatistima, da to učine. Predsednik Republike nije ovlašćen da Briselski sporazum stavi van snage, ali ima načina da utiče da se pregovori o KiM vrati pod okrilje Saveta bezbednosti UN, a postignuti sporazumi redefinišu ili ponište.

Kakvo će biti pravno dejstvo uredbe vlade Srbije o stavljanju van snage odluke Prištine o prisvajanju imovine?

– Imovina Republike Srbije na Kosovu i Metohiji je srpska imovina. Vlada Srbije je zbog odluke Prištine, kao i najave formiranja neke oružane formacije, morala da zahteva sednicu Saveta bezbednosti.

Ovu vlast nazivate licemernom, da li zato što u njoj sedi Dačić koji je sedeo u svim vladama, ili možda zbog LJajića koji je 17 godina ministar, dok istovremeno Vučić poziva narod da ne dozvoli povratak DOS-a?

– Neke od razloga ste sami naveli. Licemerna je vlast koja govori o zaštiti Srba, a daje ih Tačiju. Koja govori o pravdi, a smanjuje penzije, koja preti neimenovanim ambasadorima, a ne sme da kaže ko su i čiji su.

Kakvu biste vi saradnju imali sa ambasadorima zapadnih zemalja , da li biste im dozvolili da učestvuju u radu vlade?

– Spreman sam na dobru saradnju sa svima koji se ne mešaju u unutrašnja pitanja Srbije. Ponižavanje koje Srbija danas doživljava učestvovanjem ambasadora u radu Vlade biće prekinuto.

Zbog čega ne podsećate građane koliki je BDP, koliki je spoljni dug bio dok je Koštunica bio premijer?

– Neprestano, kad god imam priliku, to ponavljam. Rast BDP je u pet godina Koštunice bio 34,6 odsto, a u pet godina Vučića 3,2 odsto, plate bile preko 400 evra, broj zaposlenih bio preko 2 miliona. Zbunjuje me kratko pamćenje velikog broja ljudi.

Koštunica vas je podržao. Da li ste pokušali da ga nagovorite da učestvuje u kampanji?

– Kada Vašington i Brisel nisu mogli da ga nagovore na bilo šta, kako bih to mogao ja? Naravno, nisam ni pokušavao, Koštunica je čovek čvrstih principa, jasno je rekao da se povukao iz javnog života.

Jedan deo opozicije sumnja u vašu opozicionu iskrenost i kažu da radite za vlast. Greše li?

– A poneko veruje da Elvis Prisli živ i da je Zemlja ploča koju nose slonovi i kornjače. Znaju oni da je to ordinarna glupost, ali u ovoj kampanji neistine ne plasira samo Vučić, već i opozicioni kandidati.

Kako vam se čini ono što Jeremić i Janković nude u kampanji

– Naši su programi suprotstavljeni, a njihovi slični Vučićevom u stavovima oko EU, briselskih dijaloga i ekonomske politike. Gospodin Janković nudi poštovanje Ustava, što je dužnost svakog izabranog predsednika, a gospodin Jeremić je bio ministar vlade koja je tvrdila da EU nema alternativu.

Bez podrške kandidatu koji je za EU

Koga biste podržali ukoliko ne prođete u drugi krug?

– Ni u kom slučaju kandidata koji se zalaže za ulazak u EU ili NATO i za nastavak ekonomske politike po diktatu MMF-a, bio on danas u vlasti ili formalno opozicioni kandidat. Srbiji je potrebna temeljna promena spoljne i unutrašnje politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari