Saša Radulović: Realno je da uđem u drugi krug 1Saša Radulović Foto: Fonet/TV Fonet

Svaki rezultat u kojem je došlo do drugog kruga je dobar rezultat. Moj cilj je da ja uđem u drugi krug. Međutim, da ja osvojim 30 odsto u prvom krugu a Vučić 51, ja sam izgubio. Ako dođe do drugog kruga i neko drugi uđe u njega, pobedio sam.

Ako uđem u drugi krug gotov je, kaže u razgovoru za Danas Saša Radulović, kandidat Dosta je bilo na predsedničkim izborima, odgovarajući na pitanje koji bi za njega bio odličan rezultat na izborima.

Čiju onda podršku očekujete u drugom krugu?

– Očekujem podršku svih. Rekao sam da ću bezrezervno podržati onog ko uđe u drugi krug. I ne samo to nego i aktivan rad u kampanji. Jer ovi izbori zaista nisu izbori za predsednika. Oni to formalno jesu, ali ovo su izbori za promenu sistema. Potrebna nam je pobeda protiv Vučića da bi uopšte došli u poziciju da menjamo sistem. Bez te pobede imaćemo još pet godina ovog istog mraka, verovatno još goreg. LJude ne motiviše toliko da glasaju za mene, ili Vuka Jeremića ili Sašu Jankovića, nego ih motiviše pobeda protiv Vučića.

Ako u drugi krug uđu Janković ili Jeremić očekujete li da će prihvatiti vašu podršku?

– To uopšte nije pitanje prihvatanja podrške ili ne, već komunikacije sa biračima. Mislim da je odbijati podršku, i ono što se dogodilo sa Čedom Jovanovićem, nešto što ne bi smelo da se desi. To nije način da vodite kampanju. Odluka je pojedinačnih kampanja šta će dalje raditi. Do sada sam čuo da je Jeremić rekao da će podržati koga god da uđe u drugi krug. Jankovića još nisam čuo da je to rekao. Mislim da je to loša poruka i da bi trebalo to da uradi što pre.

Da li ste posle pojave Belog razmišljali da se povučete iz trke?

– Zašto bih se povlačio? Cilj je animirati što veći broj birača. Mislim da ne samo da animiram velik broj birača nego imam i realne šanse da uđem u drugi krug. To ćemo videti na izborima. Što se Belog tiče, ne razumem priče o rasipanju glasova. Činjenica je da neki glasači DJB neće glasati za mene nego recimo za Belog. Ali je takođe činjenica da će mnogo veći broj glasača, pogotovo mladih, koji uopšte ne bi izašli na izbore, izaći zbog njega. Ako nam je cilj pobeda protiv Vučića, ona se postiže povećanom izlaznošću. Ako nam izlaznost bude nešto malo veća od one u aprilu 2016. koja je bila oko 3,8 miliona, ako izađe 3,9 miliona građana imaćemo drugi krug i Vučić je pobediv u tom drugom krugu.

Čini se da vodite više parlamentarnu kampanju s obzirom na teme koje kandidujete.

– Zato što su ovo izbori za promenu sistema. Ja ih vidim ovako. Ako uđem u drugi krug, pobediću Vučića. Nakon toga će se raspasti SNS. Ovo s Nikolićem će doći do svog kraja, imaćemo pad vlade, nove parlamentarne izbore na kojima će DJB pobediti i moći ćemo da uvedemo red onako kako o njemu govorimo. Na taj način sam pokušao da razgovaram i sa druga dva kandidata koji prave svoje političke opcije što je dobro. Srbiji je po nama potrebna nova politička scena. Petooktobarske stranke su prošlost i samo smetaju u kampanji. Što ih je manje u kampanji to će kandidati ostvariti bolji rezultat…

Da li biste kao predsednik zabranjivali novinarima da dolaze na vaše konferencije kao što sada činite?

– Novinarima ne zabranjujem ništa. Javno smo kazali, a potvrdu toga ste dobili i od drugih organizacija, Ne da(vi)mo Beograd je rekao sličnu stvar kao i Saša Janković, pa ih niste zbog toga prozivali, a to je da Informer, Srpski telegraf i Studio B nisu mediji. Oni su propagandni kanali Aleksandra Vučića. Prema tome, meni se Vučićevi propagandni timovi neće kao novinari medijskih kuća pojavljivati na pres konferencijama. Što se tiče stvarnih novinara, oni imaju pravo da postave svako pitanje i dođu na svaku konferenciju. Pogledajte Studio B, oni su pravili emisije blaćenja mene i puštali ih u najudarnijem terminu. Izvinite, ali to nije medij.

Oštro ste reagovali na susret Vučića i Merkel sugerišući da evropski zvaničnici učestvuju u njegovoj kampanji. Stvarno mislite da se Merkel baš sada namerno i svesno sastala sa Vučićem?

– Siguran sam da je to tako. Ne samo ona nego i Federika Mogerini i mnogi evropski zvaničnici. Ovo je glavni razlog urušavanja kredibiliteta EU. Postupci koji pokazuju da su pogazili proklamovane vrednosti i principe i zadržavaju se na kratkotrajnim interesima. U Nemačkoj je Savezni sud 1977. doneo odluku po kojoj je zabranjeno da neko ko je na mestu premijera trči za mesto predsednika. To Merkelova jako dobro zna i ipak je dozvolila takvu zloupotrebu funkcije predsednika vlade znajući da to ima velikog odjeka u Srbiji. Takođe i Mogerini – Vučić suspenduje Skupštinu pod neverovatnim izgovor da njeno zasedanje za vreme kampanje znači destabilizaciju. I onda se ona pojavi u suspendovanoj Skupštini na vanrednoj sednici gde kaže da vlada Srbije radi dobre stvari. E pa neće moći.

Rekli ste da u politici nema prijateljstva već samo interesa. Koji je interes Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji?

– Ekonomski interes. Rusija je veliki trgovinski partner. Očekivati od male zemlje koja je u teškom finansijskom i ekonomskom položaju da sprovodi ekonomsku spoljnu politiku EU je potpuno nerazumno. I oni su ovaj argument razumeli. Strateški cilj Srbije nije da bude u EU nego da postane uređena zemlja u kojoj se lepo i rado živi. Treba da važi sistem u kojem važe jednaka pravila za sve. Države u kojima postoji taj sistem su u EU ili van nje, poput Kanade. Mi hoćemo taj sistem i EU će nam u tome pomoći. Ali očekivati od briselske birokratije da nama sredi državu uprkos našim političarima koji grade partijsku državu je u krajnjoj instanci naivno. Da imate političku volju red može da se uvede brzo. Mi nećemo da ličimo na zemlje u Istočnoj Evropi ili zemlje na Istoku. Takav sistem ne želim u Srbiji. Naravno poštujem i volim i rusku kulturu, jezik i verske odnose koje imamo. Međutim, kada govorimo o uređenoj državi, modeli uređenih država su na Zapadu. Referendum u Srbiji treba da bude po svim važnim pitanjima uključujući i ulazak u EU, i ako ikada bude bilo pitanje NATO-a, i bilo kakvih drugih stvari.

Da li je za vas Kosovo deo Srbije?

– Da. Moj otac je rođen na Kosovu. Porodica je oterana sa Kosova 1945. Ono je još uvek pravno deo Srbije. Imamo Rezoluciju UN 1244 koja je suspendovala sve institucije Srbije na KiM. Čak se i krši. Treba nam dogovorno rešenje Srbije i Kosova, bez nametanja rešenja, uz pomoć međunarodne zajednice. Ali ne mogu da se ignorišu interesi Srbije i civilizacijske vrednosti. Na primer, otimanje Trepče ne može jer Trepča je u vlasništvu akcionara koja su pravna lica koja imaju fizička lica kao vlasnike i onda njima otimate privatnu imovinu. To ne može.

To kaže i Vučić.

– To je čuo od nas. Pre toga to nije govorio. Kada to kažem zvaničnicima iz EU oni to razumeju. Ne razumeju kad bi došao sa pričom moja familija je na Kosovu, srce Srbije je na Kosovu. Argument imovinskih prava svi razumeju. I još su bitni sloboda kretanja, manjinska prava, pravo na autonomiju manjinskih zajednica na Kosovu, decentralizacija. Imamo zabludu da Rusija podržava naše interese na Kosovu. To nije tačno. Rusija kao velika sila, kao i svaka druga, zastupa svoje interese. Pa kad Putin kaže da je Zapad licemeran, što je istina, što na različitim mestima ima različite aršine, pa kaže na Kosovu ima jedan aršin a na Krimu drugi. Treba nam jedan aršin. Svi oni koji misle da Rusija zastupa srpske interese, a ne ruske, treba da se zapitaju na koji aršin misli Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari