Krstić: Ako je u kampanji Nataša Jeremić, ne sme da ima dvostruke aršine 1

Dva marketinška stručnjaka, sagovornika Danasa, potpuno različito gledaju na prekjučerašnje obraćanje javnosti Nataše Jeremić, poznate televizijske novinarke i supruge kandidata Vuka Jeremića.

Jeremićeva je reagujući na saopštenje naprednjaka u kome je dovedena u vezu sa narko tržištem izjavila da ne prihvata izvinjenje Aleksandra Vučića i da se plaši.

Nebojša Krstić kaže za Danas da je supruga Vuka Jeremića aktivni učesnik kampanje koja je koncipirana u američkom stilu, i to od trenutka kada je demonstrativno odbila da nastavi da radi na RTS-u, i nadalje kroz pojavljivanje na bini sa Jeremićem.

– Pošto je, dakle, bila prisutna na predizbornim tribinama svog supruga, morala je i da čuje salve optužbi i uvreda na račun Vučića i njegovog brata. Takođe, čula i kako njen suprug Vučića implicitno optužuje za veleizdaju, za šurovanje sa Tačijem i razne druge stvari koje spadaju u udarce ispod pupka nedostojne pristojnih ljudi. Na sve to što je Jeremić izgovarao, svi su gledali blagonaklono, kao na nešto što je socijalno prihvatljivo – tvrdi Krstić.

On dalje navodi da je Nataša Jeremić sve to prećutno odobravala, a naš list naširoko o tome izveštavao prenoseći, kako je rekao, sve te uvrede, lažne optužbe i najgore klevete bez ikakve ograde.

– Potom je jedan od čelnika SNS izrekao uvredljivu optužbu na račun supruge kandidata Jeremića. To što je uradio vrlo je loše, ružno i neukusno, čak i glupo. A glupo je jer je nerealno i prenaglašeno. Da li je Jovanov želeo da uvredi Natašu Jeremić ili da ukaže na neumesnost onog što Vuk Jeremić govori o Vučiću? Šta god da je povod može biti notirano kao povod, ali ne i prihvatljivo kao manir političkog ponašanja – priča Krstić.

Po njegovom mišljenju, dobro je što je Vučić odmah reagovao, distancirao se od uvrede i osudio ih izvinivši joj se i da bi sada bilo pametno da svi učesnici, a i javnost iz toga izvuku pouku. Ne postoje dobre i loše laži u uvrede, kaže Krstić i dodaje da laži kojima se napada politički protivnik ne mogu biti prihvatljive ako nam je napadač simpatičan, a žrtva nije.

– Dupli standardi oko ovih pitanja udaljavaju nas kao društvo od demokratije, a približavaju plemenskom društvu. Ako niko nema pravo da vređa Natašu Jeremić, a nema, onda niko nema pravo ni da vređa Vučićevog brata, suprugu ili decu. Bilo bi dobro da bar intelektualna javnost sačuva principijelnost – kategoričan je Krstić.

Što se njega tiče, navijačke strasti i govor mržnje ne mogu biti prihvatljivi kada su u pitanju Nataša i Vuk, ali ni kada su u pitanju Vučić i bilo koji član njegove porodice.
– Da bismo se snašli u svemu ovome, dovoljno je samo da se prisetimo kako su nas vaspitavali naši stari – ni manje, ni više, istakao je Krstić.

S druge strane, marketinški stručnjak Igor Avžner kaže za Danas da “s obzirom da je suprug Natase Jeremić u kampanji za predsednika Srbije, postojala je mogućnost da se i ona uključi ili da se ne uključi”.

– Kao svojevrstan vid podrške, ona se uključila i to je vredno poštovanja. Ni jedan drugi kandidat nema takvu podrsku, tako da je to u komunikacionom smislu “komparativna prednost”. Medijski fokus na Natašu ovih dana učnio je, barem kod mene, da iako Vuk Jeremić nije kandidat koga bih podržao u prvom krugu, Nataša bude ta koju bih podržao. Ovako nešto je u analima političkih kampanja nezapamćeno. Predsednički kandidat koji se izvinjava građanima Srbije zbog neadekvatnog nastupa svojih “pasa koji laju”, ovog puta je potpuno omanuo. Grešaka u kampanji je imao i do sada, ali ovakav napad na ženu, novinarku i ispravnu osobu, apsolutno diskvalifikuje sve price i sva obecanja o boljem zivotu, ravnopravnosti i slicnom. Sa druge strane, ne samo politički vec i medijski “lajavci” su doprineli da se kompletna medijska scena u Srbiji obesmisli i pokaze ko u stvari drži dirigentsku palicu prilikom kreiranja “medijske stvarnosti”, konstatuje sagovornik Danasa.
Avžner ističe da ukoliko državni organi povodom ovog slučaja hitno ne istraže tvrdnje političkih minijatura – o njihovoj ljudskosti ne bih uopšte – i pre datuma izbora 2. aprila izađu sa optuznicom, ili za njenu umešanost u teška krivična dela ili zatvorom za onog koji je ove optužbe izneo, država Srbija je pala na još jednom testu.

– Testu da postoji i pravda i pravo, ali da je sila ta koja je jača, a možda po nečijem shvatanju i brža i bolja, od pravne države kojoj svi na rečima decenijama težimo. Nazalost, ja ne očekujem da ce državni organi uraditi bilo šta, a lično, dajem svu podršku Nataši. Možda ipak, nakon svega treba biti realan i samo reći, dok se svi zaista ne probude, a za šta je krajnje vreme: “Laku noć, Srbijo”, zaključuje Igor Avžner.

Borko Stefanović: Sraman napad režima

Borko Stefanović, lider Levice Srbije, ocenjuje za Danas da je „sraman napad režima na Natašu Jeremić i treba svi da ga osude, bez obzira na političke razlike“.
– Ona nije kandidatkinja i ne izlazi ona na izbore već njen suprug, bez obzira što učestvuje u kampanji. Mislim da je SNS sebi napravio medveđu
uslugu ovim besprizornim i prostačkim napadom na Natašu Jeremić, smatra Stefanović.

Nataša Jeremić: Saopštenje pisao Vučić

Nataša Jeremić je izjavila za TV N1 da je ubeđena da je premijer Aleksandar Vučić napisao saopštenje u kome je naprednjak Milenko Jovanov optužuje da upravlja narko tržištem u Srbiji. Dodala je da očekuje sve u narednom periodu, pa i da joj neko podmetne drogu. Srbija nije normalna zemlja baš zahvaljujući Aleksandru Vučiću, rekla je ona. Nataša Jeremić je rekla i da je svašta do sada pisano u pojedinim medijima. „Vuk će biti na kraju dvoglavi Arapin, finansiraju ga Muslimanska braća, ovi predsednici, oni predsednici… Ružno je i neverovatno… To nisu novine i novinari“, navela je ona aludirajući na dnevni list Informer. Govoreći o izvinjenju koje je uputio lider SNS Jeremićeva kaže da je to sve „toliko licemerno“, i pita kako je moguće da nije video šta piše u saopštenju stranke sa njegovim logom. „Da se ne lažemo, ništa u ovoj zemlji, posebno u SNS, ne može da ode u javnost a da on to nije video ili napisao“, istakla je ona. Zamislite ljude iz centralne Srbije koje imaju dve televizije, oni to čuju i poveruju, dodala je ona. „Ja sam ubeđena da je on (Vučić) pisao to saopštenje… Možda sam pregruba i preoštra, ali u svakom slučaju on stoji iza saopštenja i sigurno je bio informisan“, navela je Nataša Jeremić.

Podrška Jankovića

Natašu Jeremić je odmah podržao i kandidat Saša Janković, a zanimljivo je da je on juče na Tviteru, u kontekstu da treba podržati žene, objavio i fotografiju sebe i supruge iz kampanje, napisavši i da je reč o godišnjici kada je on pre 25 godina prvi put zagrlio Slavicu (Janković).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari