Poziv Čanka za promenu Ustava 1Foto: lsv.rs

Predsednički kandidat Nenad Čanak izjavio je danas da će pozvati stranke da se u parlamentu ujedine u zahtevu da Ustav bude promenjen.

Čanak ističe da seset godina ovaj Ustav koči i sapliće Srbiju da se suoči sa sobom, reši probleme i ubrza put ka Evropskoj uniji.

Deset godina ovaj ustav hrani mitomaniju iz političke kuhinje Koštunice i Miloševića o Srbiji čije je srce Kosovo, desna ruka Republika Srpska, a drugo oko u glavi Crna Gora, naveo je Čanak.

On je podsetio da su pored LDP i LSV, koje su zajedno protestovale ispred Narodne skupštine, protiv donošenja ovakvog Ustava, a zatim i vodile antireferendumsku kampanju, u poslednje vreme sve je više stranaka koje se zalažu za njegovu promenu iz najrazličitijih razloga.

Zato ću ih sve pozvati da se u parlamentu ujedinimo u zahtevu da Ustav bude promenjen, najavio je čanak.

Danas, kao i u proteklih deset godina, mogu da kažem isto: Ustav je loš, donet je bez javne rasprave, guši autonomiju Vojvodine i guši sve druge krajeve Srbije jer centralizuje zemlju. Ovaj Ustav spominje samo jedan jezik i pismo, a u Vojvodini su, recimo, u službenoj upotrebi šest jezika, istakao je Čanak.

U direktnoj je suprotnosti sa pravom EU i blokira evropske integracije jer ne poštuje primat međunarodnog prava i nema neposredne primene međunarodnog prava od domaćih sudova. I krajnje je vreme da se menja, ocenio je Čanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari