Treba li ukinuti izbornu tišinu? 1Foto: EPA/ Koca Sulejmanovic

S obzirom na to da se povelo mišljenje u različitim političkim organizacijama da izboirnu tišinu treba ukinuti. U eri interneta i informacionih tehnologija aktivnosti na mreži u Srbiji nisu regulisane tako da se javilo stanovište da izborna tišina neće više imati smisla.

Redakcija Danasa postavila je pitanje političkim analitičarima, kako oni komentarišu predloge da izbornu komisiju treba ukinuti?

Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a, smatra da bi trebalo promeniti izbornu tišinu ovakva kakva je sada u izbornoj regulativi, pre svega u dužini trajanja.

– Izbornu tišinu treba svesti na jednu razumnu meru, verovatno na subotu uoči glasanja i probati da se u okviru zakonskih rešenja preciziraju sankcije za kršenje tišine i da se eventualno precizira internet oglašavanje. U smislu da se makar ta vrsta komunikacije svede na najmanju moguću meru, jer se komunikacija na društvenim mrežama i Tviteru ne može potpuno zaustaviti, ocenjuje Klačar.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da bi trebalo ukinuti i omogućiti strankama i liderima da se bore do kraja, kao što je to slučaju u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

– Uzgred, stranke će agitovati do poslednjeg trenutka. Dakle, ukinuti jer nepraktično, predočava Stanković.

Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus, kaže da izbornu tišinu apsolutno treba ukinuti.

– S jedne strane to pravilo je samo po sebi besmisleno, a još besmislenije deluje u sadašnjim vremenima novih tehnologija. Međutim, sada pred predsedničke izbore to ne treba činiti, odnosno ne treba menjati pravila, jer se zakon mora poštovati. To bi možda moglo da dovede do povećane tenzije na terenu. Tišinu treba ukinuti ali pred naredni izborni ciklus ili kada izbori još nisu raspisani. To treba da bude konsenzus svih partija. Time bi se smanjio broj kršenja izbornih pravila i procedura ali i incidenata na terenu. Izborna tišina je proizvod nekog drugog vremena, ali sada zaista nema potrebe za njom, smatra Pejić.

Za predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine je zaista veliko pitanje da li izborna tišina u vreme interneta i modernih tehnologija ima ikakvog smisla.

– Posebno ako se uzme u obzir da će je vlast u Srbiji, sudeći po ovom medijskom mraku u kojem živimo, sigurno na različite načine zloupotrebiti, odnosno da će ona praktično važiti samo za opozicione kandidate. S druge strane, lično se radujem da će bar malo biti smanjen intenzitet jezive, neljudske kampanje kandidata vlasti, smarta predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari