Iza scene

Borivoj Erdeljan

Spoljnopolitički komentator, dugogodišnji stalni dopisnik (Kairo, Jerusalim, Atina) i specijalni izveštač iz zemalja Bliskog istoka i Medietrana. Šest decenija u novinarstvu.

Rusija diktira

Iranski dron upućen iz Sirije, gde se (po saznanjima Jerusalima Teheran, ne više preko ovlašćenih zastupnika zavetno obračunava sa cionizmom), direktno vojnički "useljava", oboren nad Izraelom, a onda i jedan jevrejski F16 srušen damaštanskim projektilom (prvi gubitak jevrejskog vojnog aviona od 1982) - pri povratku iz misije izraelske osvete i opomene, kojom je (po oceni zvaničnika Ministarstva odbrane u Tel Avivu) "uništena skoro polovina sirijske protivvazdušne odbrane", nije zapalio još jedan rat, već je opipljivo ukazao na nova pravila.

Lov na prošlost

Zakon kojim Varšava "u ime nastojanja vlasti da zaštiti ime svoje zemlje", propisuje jedino dozvoljen naziv za Hitlerove logore na okupiranoj teritoriji tokom holokausta (potpuno istrebljenje Jevreja pod nacistima, bio bi doslovan prevod dve spojene grčke reči)...

Bogojavljensko plivanje

Običaj među pravoslavnim vernicima, bogojavljensko potapanje u vodu kao pomen na krštenje Isusa Hrista u reci Jordanu - kod Srba poznat kao plivanje za časni krst - predsednik Rusije Vladimir Putin prvi put je obavio pred kamerama i novinarima.

Novi ili gornji Makedonac?

Novorođenčetu je dvadeset osam godina - podseća grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocias, najavljujući pred kamerom TV Antene najnoviji atinsko-skopski pokušaj rešenja balkanske slagalice: zajedničko "krštenje" Makedonije jednim imenom, koje će posle skoro pune tri decenije biti prihvatljivo za oba suseda.

Iskušenja patrijarha

Jerusalimskog 141. grčkog patrijarha na Badnji dan su u Vitlejemu, sem vernika koji su došli po božićni blagoslov u Crkvu Hristovog rođenja, sačekali i povici (i poneka kamenica i plastična flaša bačena na kolonu automobila) pravoslavnih palestinskih nezadovoljnika "ne želimo ovog izdajnika", koji Teofilosa Trećeg okrivljuju za veliki greh - prodaju crkvenih zemljišta i poseda Izraelcima.

Iranska ulica

Talas protesta širom Irana pre svega zbog osiromašenja građana - ponegde dopunjen političkim parolama protiv najviše vlasti, uključujući i predsednika, pa i nedodirljivog vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hamneija ili uloge Teherana u regionalnim sukobima - je osetljiv ispit za Hasana Rohanija.

Tramp kao Kir Veliki

Predsednik Donald Tramp odlukom o Jerusalimu kao jedinoj izraelskoj prestonici zamišlja možda - nalaze posebno cinično raspoloženi komentatori, a opčinjeni sledbenici i veruju - da je "u novom dobu persijski kralj Kir Veliki iz šestog veka pre Hrista".

Srpsko-izraelski vremeplov

Srbija i Izrael su u Beogradu, skupovima koje su organizovale ambasada jevrejske države i (dan kasnije) Narodna skupština, obeležili četvrt veka obnove odnosa.

Jerusalimska vremenska mašina

Tramp je izvukao osigurač iz bombe spremne da eksplodira Bliski istok, jedna je od ocena "jerusalimske igre" američkog predsednika, koji - po uverenjima mnogih poznavalaca prilika - "gura region i svet u požar kome nema kraja na vidiku".

Grčko-turske mene

Redžep Taip Erdogan ove nedelje dolazi u Atinu, što ne bi trebalo da bude ništa neobično za odnose među susedima. Ali, gost iz Ankare je tek prvi predsednik Turske, koji posećuje Grčku posle čitavih šezdeset pet godina. Prethodni je bio DŽelal Bajar još 1952.

Sinajsko gubilište

Moćni saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman je za konferencijskim stolom postrojio Islamsku vojnu koaliciju protiv terorizma, kao odgovor na ukazivanja i zamerke da toj borbi arapske države nedovoljno doprinose.

Vek bliskoistočnog novembra

Novembar je već čitav vek poseban mesec u novijoj istoriji arapsko - jevrejskih odnosa, koji su povremeno dramatični tokom svih tih sto godina, nikad trajno zalečeni da obe strane budu zadovoljne isprobanim melemima, diplomatsko-političkim ili ratnim.

Saudijsko-iranski dvoboj

Simultanka Mohameda bin Salmana - u kojoj je već u otvaranju, pored nemilosrdne domaće čistke, žrtvovana figura libanskog premijera Saada Haririja - kojom moćni princ namerava da preuredi saudijsku kraljevinu (čiji presto mu tek predstoji)...

Balfurovih 100 godina

I sto godina kasnije, pismo lorda Artura Džejmsa Balfura, ministra spoljnih poslova - objavljeno drugog novembra 1917 - upućeno Lajonelu Volteru Rotšildu, u kome britanska vlada sa šezdeset sedam reči izražava "simpatije za jevrejske cionističke težnje", Izraelu je jedan od kamena temeljaca osnivanja države...

Dva lica Trampa

Klupče u Vašingtonu počinje da se odmotava hvatanjem manjih riba, što vodi pravoj nameri, da se kasnije - po očekivanju iskusnih političkih i pravnih znalaca - u mreži nađe krupniji ulov i konačno razaberu sve staze na Trampovom izbornom putu prema Beloj kući, pre svega ruski prsti u vrtlogu izborne kampanje.
Prva Poslednja