Na drugi pogled

Božidar Andrejić

Novinarstvom se bavi od 1969. Stalno od 1973. Pisao za niz listova i časopisa, redovno u Omladinskim novinama, čiji je bio i glavni urednik (NON), urednik u Borbi i Našoj borbi. Od „Borova sela“ 1991. do „5. Oktobra“ 2000. dopisnik ugledne bratislavske Pravde, a sarađivao i sa WDR i Dojče vele. Jedan od osnivača i prvi direktor dnevnika Danas. Bio je član Predsedništva UNS i jedan je od osnivača  NUNS. Urednik niza knjiga i autor tri.

Vreme sporta i pristojnosti

Ako bi se stvari posmatrale u totalitetu, ma, bolje kaže Žika Obretković - "u celini i celosti" - potonji redovi bili bi najdrastičniji vid kršenja izborne ćutnje.

AV(E), LOGOR(E)!

Nedelju od prvog dela i tri decenije od početka procesa, evo nas u nastavku teksta i kod tog - logora. Na šta sve više liči naše domovinče.

Crvenilo u „blatotisku“

Jutro. Oko sedam. Kroz vrata autobusa br. 31 s teškom mukom i dugim savladavanjem stepenice (ah, ti slavljeni „niskopodni“ busevi!) i uz pomoć nešto mlađe starice, ulazi ta baka.

Deformisana normalnost

Duže već sarađujem sa jednom MNRO-družinom donirajući im nešto što im je korisno za dalji rad. Ko ne zna, ovo je jedna "politički korektna" skraćenica što je ušla i u naš pravni sistem.

Bela kuća, Kremlj, Lončar

Ugledam se na sami vrh vlasti, pa ću jednu sasvim ličnu zdravstvenu avanturu ispričati u trećem licu. To je, kažu neki, siguran znak da je čovek na korak od toga da poludi. A opet, nadam se, da ću time smanjiti rizik od napada što ove retke koristim u - privatne svrhe.

Žaba u lancima

Kad su se u radnjama pojavila ona sokoćala za plaćanje karticama, jedno sitno, a ozbiljno pitanje pretvarao sam u šalu.

Otrov u bunaru

Volim kad mi g. slučaj namesti priliku da osvežim neku možda manje poznatu lužničko-pirotsku "etnoslovicu".

(Pretežno) srpski Bog

Pre izvesnog vremena jedan prijatelj, do čijeg mišljenja veoma držim, prijatno me je iznenadio rekavši da odavno nije pročitao nešto tako dobro o odnosu naših ljudi prema Bogu, kao ono što sam ja rekao u dva stiha jedne svoje „nenarodne epske pesme“.

Psi i kupus

Koji god se ovde problem pomnije razmotri i raščlani, dođe se do poražavajućih zaključaka. A oni, pak, uvek manje govore o tom problemu nego što pokazuju takoreći opšti bezizlaz u kome već duže živimo.

Vučić i Šapić

Jednom mi je, o famoznom "Svetoandrejskom saboru" antimiloševićevaca u Budimpešti, prijatelj koji je tamo dugo živeo (neka je laka zemlja toj "legendi", Ž. Cukiću) pomagao da se snađem.

Osiljeni Pinče,

Ima u mom rodnom kraju - a, zna se, "piroćanluku" često pribegavam kad vidim kakve "gluposti Srbi prave" - dobra pouka: "ako na vrvinu vidiš lajno, zamini ga, em če se ukaškaš, em če i ti da zasmrdiš."

Liftovi za slikanje

Kad uskoro pod novembarsko-novogodišnjim šljokicama po beogradskim banderama u "nikad lepšu" prestonicu nagrnu turisti, osobito bugarski zbog dozvoljenog pušenja u restoranima, moći će u samom centru da vide neobične starine.
Prva Poslednja