Safeta Biševac

Kada bi Danas svojim „prvoborcima“ delio spomenice, bila bi verovatno prvi nosilac, jer je od prvog dana i prvog broja u našoj dnevnoj novini. Pre Danasa, radila u Našoj Borbi. Bila je urednica unutrašnje rubrike, izveštavala iz Skupštine Srbije, Haškog tribunala, studentskih i političkih protesta, bavila se ljudskim pravima, humanitarnim i izbegličkim temama. Trenutno je kourednica dodatka Sandžak Danas.

Nekada treba stati 1
06.12.2023. 15:24

Nekada treba stati

Nedavno se navršilo 48 godina od smrti Hane Arent, možda najčuvenije filozofkinje 20.veka. Filozofiju baš i ne volim, ali Hana Arent je naravno poseban slučaj. Životna priča je ovu Jevrejku rođenu u Nemačkoj iz koje je pobegla u SAD po dolasku nacista na vlast, navela da se bavi i analizira ljudsko zlo i totalitarne sisteme. Jedna […]
Turski recept 3
22.11.2023. 13:53

Turski recept

Kada je Ekrem Imamoglu, kandidat opozicione Republikansko narodne partije 2019. godine pobedio na izborima za gradonačelnika Istanbula, odjeknulo je svetom. Bio je to veliki i prvi ozbiljan poraz dve decenije vladajuće AK Partije Redžepa Tajipa Erdogana, predsednika Turske.
(P)otpisani u blatu: Dragan Bjelogrlić je imao dobru ideju 4
15.11.2023. 18:12

(P)otpisani u blatu: Dragan Bjelogrlić je imao dobru ideju

Glumac, reditelj i jedan od inicijatora ProGlasa Dragan Bjelogrlić je imao dobru ideju. Za nedeljnik Vreme kaže: "Imao sam ideju da se zovemo Potpisani, s tim da P bude u zagradi. To je naišlo na simpatije, ali smo se ipak opredelili da idemo bez imena".
Kad Čola pobedi Priju i Cecu 5
08.11.2023. 14:15

Kad Čola pobedi Priju i Cecu

Vanredni parlamentarni i izbori za Beograd i još više od 60 lokalnih samouprava raspisani, kampanja počela (kao da je prestajala), predaju i proglašavaju izborne liste... Uključili se ugledni pojedinci i organizacije koji žele da motivišu birače da glasaju.
Šta to beše Mariupolj? 6
01.11.2023. 14:42

Šta to beše Mariupolj?

Izraelsko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je ova mlada i nedužna devojka doživela “nepojmljive užase”, a njena majka Rikarda Luk je izjavila da telo njene ćerke nije nađeno, već samo deo kosti lobanje. Šanin otac Nisim izjavio je izraelskim medijima da je bar sve završeno.
Zbogom 15 godina 7
25.10.2023. 14:15

Zbogom 15 godina

“Taj četvrtak nije bio kao ostali. Iz radionice su dopirali prisni udarci Gijomovog čekića, škripa testere, brzo struganje hartije za glačanje drveta. Međutim, kada je prestao da zvižduće i kad me pozvao: “Fani, slušaj malo!... “ znala sam da i za njega taj četvrtak nije običan četvrtak...”
Draža Mihailović socijalističkog lika 8
18.10.2023. 15:03

Draža Mihailović socijalističkog lika

Imati dobro pamćenje samo po sebi je prokletstvo, a imati dobro pamćenje i živeti u Srbiji, prokletstvo je na kvadrat. Odlično se sećam kada su u Skupštini Srbije usvojene izmene zakona o pravima boraca, kojima su izjednačeni četnici i partizani. Guglu hvala, podsetila sam se i datuma.
Ratovi i navijanje 9
11.10.2023. 14:59

Ratovi i navijanje

Od kada znam za sebe, slušam priče o izraelsko-palestinskom sukobu i kosovskom problemu, a čini mi se da, kada bih živela još 100 godina, ni jedan ni drugi ne bi bili rešeni.
Rat i snimcima 10
04.10.2023. 14:15

Rat i snimcima

Od napada na kosovsku policiju u Banjskoj prošlo je desetak dana. Sahranjen kosovski policajac, sahranjena tri srpska napadača, a mi još ne znamo šta se i zašto desilo?
"Pucaju oni, a pucamo i mi" 11
27.09.2023. 14:15

„Pucaju oni, a pucamo i mi“

U osvit rata na prostorima SFRJ, 27. juna 1991, Bahrudin Kaletović, 19-godišnji vojnik JNA iz Tuzle, u razgovoru sa reporterom TV "Jutel", na prvoj liniji fronta u Sloveniji, na pitanja: Protiv koga se bore, ko na njih puca, zbog čega se vodi rat, odgovorio je antologijskom rečenicom: "Koliko ja kužim, oni kao hoće da se otcjepljuju, a mi im kao ne damo".
Nedovršena i besudna zemlja 12
20.09.2023. 14:15

Nedovršena i besudna zemlja

Član Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost novinara Veran Matić i izvršna direktorka Fondacije Slavko Ćuruvija Ivana Stevanović izjavili su da imaju informacije da je Apelacioni sud doneo konačnu oslobađajuću presudu osuđenima za ubistvo novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije, ubijenog u Beogradu, 11.aprila 1999. prvih dana NATO bombardovanja.
Olako obećana brzina, kao aluzija na politiku Slobodana Miloševića 14
06.09.2023. 17:30

Olako obećana brzina, kao aluzija na politiku Slobodana Miloševića

"Po njima se ništa neće zvati: Sporedne i sasvim sporedne ličnosti iz srpske istorije 19. veka" knjiga je poznatog advokata Ivana Jankovića, čije je delove Danas nedavno objavio kao feljton. NJeni su junaci, kako je autor zapisao u uvodu, epizodisti i statisti kojima je zajedničko to što nisu zapamćeni kao akteri istorije srpskog društva, iako su mu, svaki na svoj način i u skladu sa svojim mogućnostima, doprineli, makar i u beskrajno maloj meri.

Naslovna strana

Naslovna strana za 9. decembar 2023.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.