SRB&JA

Slaviša Lekić

Novinar, po vokaciji, bivši glavni i odgovorni urednik i vlasnik magazina STATUS, autor nekoliko dokumentarnih filmova i knjiga,  lajavac koji smatra da je prirodno i logično biti protiv režima Aleksandra Vučića i kamarile koja ga okružuje. Veruje, naivno, da je bunt protiv vlasti civilizacijska dužnost i moralni, a ne ideološki čin. Trenutno - predsednik NUNS-a. Nema novinarskih, a od životnih nagrada izdvaja - Milicu, tinejdžerku.

Liturgija za šintere

Svuda na kugli zemaljskoj percepcija boga uglavnom podrazumeva starca vitkog stasa, duge kose i sede brade, obično sa štapom u ruci; jedino se na ovim našim prostorima božanstvo pojavljuje u jedinstvenom obličju Aleksandra Vučića.

Familija

"Ja sam večeras u ovu kuću došao bez jaja", rekao je Vuk Drašković na RTS-u, kad je prvi put posle demonstracija 96/97, tokom kojih je "TV bastilja" zasipana jajima, gostovao u studiju javnog servisa.

koronAVirus

Sigurno znate Ezopovu basnu o dečaku koji je čuvao svoje ovce blizu šume nedaleko od sela.

Vladalac (3)

Nakon što je otkriveno da su najmanje dvoje učesnika vašingtonske konferencije AIPAC, na kojoj je učestvovao i predsednik Aleksandar Vučić, zaraženi korona virusom, stručnjaci su savetovali da bi "svi učesnici konferencije trebalo da slede protokol" i da se obrate svojim zdravstvenim ustanovama.

Vladalac (2)

Prvobitno namenjena posetiocima dečjeg pozorišta "Boško Buha", gde je odlukom Programskog saveta odbijena ("u tekstu sve tamno, crno, potpuni mrak, jedan zatvoreni krug mržnje..."), "Golubnjača", pozorišna predstava s rediteljskim potpisom Dejana Mijača, rađena po pripoveci Jovana Radulovića, premijerno je izvedena 10. oktobra 1982.

Vladalac (1)

Potpredsednik Glavnog odbora vladajuće Srpske napredne stranke Marko Đurić ocenio je da će se "dokumentarni film Vladalac, emitovan na N1, posvećen predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao bumerang vratiti njegovim autorima i naručiocima".

Falsifikat

Kažu da je parola "Gvozdenom rukom doteraćemo čovečanstvo do sreće" - izraz njegove logike i bezumnosti.

Dekontaminacija

Svuda osim u Srbiji dekontaminacija označava proces uklanjanja opasnih materija i neželjenog onečišćenja s kože, odela, predmeta, objekta ili zemljišta; jedino se u ovoj suludoj državi tim pojmom definiše čin uklanjanja kontaminiranih političkih neistomišljenika.

Zelena čoja

Brazilski ministar za kulturu Roberto Alvim smenjen je u prvim danima 2020. jer je procenjeno da je u svom govoru o novoj politici kulture u Brazilu parafrazirao govor Jozefa Gebelsa: Alvim je, naime, tragom propagandiste nacista, zaključio da će umetnost u Brazilu ili biti duboko povezana s nacijom "ili ničega neće biti".

Ne damo prćije

Potpisnici Apela za osudu ugrožavanja mira u Crnoj Gori i regionu od Beograda uglavnom su živi i zdravi.

Ni brat ni prijatelj

"Što, da nećete da nas bombardujete?", pokušao je u vanrednom obraćanju narodu, već četvrtog dana tekuće godine, da prizemlji tenzije predsednik Srbije - baš kao njegov politički roditelj Vojislav Šešelj, tridesetak godina ranije, diljem Velike Srbije.

Oroz (3)

Da je Aleksandar Vučić tek jedan od onih egoističnih likova s beskonačnim samopouzdanjem, Aleksandar Martinović bi, zahvaljujući svojim prirodnim osobinama, pre aterirao na Mars nego na patos Skupštine Srbije.

Oroz (2)

Kad jednog dana istorija bude svodila bilans Vučićevog doba, svejedno hoće li trajati još dve, pet ili deset godina (doba, a ne sam Vučić), istraživači će na raspolaganju imati intrigantnu zbirku dokaza kako je Vučić, kao nikad niko pre njega, bio inficiran egzibicionističkom potrebom za neprestanom pažnjom, divljenjem...

Oroz (1)

Petu jubilarnu godišnjicu "državnog udara", od kojeg je umalo stradao tadašnji premijer Aleksandar Vučić, obeležio sam skromno i neradno, u društvu pospanog mopsa Amiga i majstor Igora, koji montira plakar.
PrvaPoslednja