Famozno

Svetislav Basara

Pisac, novinar, autor više romana, zbirki pripovedaka i eseja.

Jasenovačka razmatranja 2

Našu današnju kolumnu počinjemo jednim drevnim izveštajem: Ubistvo N. N. Srbina (ime i prezime poznato redakciji) iz mesta N. (ime takođe poznato redakciji) ovako je izvršeno:

Jasenovačka razmatranja

Dakle ovako: kao unuk zaklanog Srbina - što je u postjugoslovenskoj Srbiji ono što je u jugoslovenskoj bilo "dete palog borca", a u sovjetskoj Rusiji "sin poručnika Šmita" - imam, što rekli pokeraši, "svako pravo" da se rogušim na bulažnjenja o basnoslovnom broju žrtava ustaških pokolja.

Slovo unuka zaklanog Srbina

Iako je promptni utuk na kolumnu "Moć zaborava" potpisan kolektivno - "Ministarstvo kulture i informisanja", krv ti jebem - budući da je, što reko onaj Francuz, "stil čovek sam", moja je malenkost u rafinisanom zejtinu - parodnom stilu - još promptnije prepoznala osebujni izraz popečitelja Vukosavljevića.

Moć zaborava

Sigurno ste negde naleteli na vest o pokušaju popečitelja opštenarodne kulture i dezinformisanja, takozvanog Vukosavljevića, da se zabranom otkupa triju sumnjivih knjiga za biblioteke serbske uvuče u visoko dupe i tako spreči odlazak u ropotarnicu istorije.

Prži me nežno

Proteklih nekoliko sedmica ljubitelji političkog sadizma imaju nesvakidašnju priliku da uživaju u prizorima prženja spoljnog popečitelja Dačića na postizbornom roštilju, koji je raspalio Visoki Ćevabdžija.

Poboljšanje stradanja

Peti avgust, Dan vekovnog srpskohrvatskog neprijateljstva, dan je kada zvanična Hrvatska kao suvorovljevsku pobedu proslavlja proterivanje 200.000 staraca, žena i dece....

Apstraktno i empirijsko

Hajde da raščistimo neke stvari. Da li su krugovi dvojke, "građanski intelektualci" i opozicija serbska u pravu kad kažu da su 1. izborni uslovi bili groteskno neravnopravni, pride pokradeni i 2. da je trenutni saziv nelegitiman.

Paintbolidi

Da još ima homeopatskih ostataka starih dobrih, dugih, toplih leta potvrđuje vest (dokumentovana fotografijom) da je N. N. krava "u selu pored Kragujevca" otelila tele sa dve glave.

Klozetokratija

Možete pretpostaviti da je za moju malenkost, koju je Smajlovićka ozloglasila kao "čoveka klozetskih metafora", vest da je RTS za nabavku toalet papira izdvojila sumu od 239 (i slovima dvesta trideset devet) miliona RSD, bila pravi mali praznik klozetokratije.

Ritam ulice

Uličari ponovo haraju, u toku je operacija etničkog čišćenja imena velekasabskih sokaka, kojoj će se - vrlo verovatno - priključiti i ostale srbske palanke.

Sukob Titana

Iz jučerašnjeg Danasa se obavestih da je došlo do sukoba dvaju prekaljenih vejača ovejane suštine političkog besmisla, krleta22 i takozvanog Dragoslava "Bucko lazmišlja" Anđelkovića.
PrvaPoslednja