Famozno

Svetislav Basara

Pisac, novinar, autor više romana, zbirki pripovedaka i eseja.

Samozafarbavanje

Da li je Visoki Pobednik intuitivno osetio da ću u našoj jučerašnjoj kolumni raskrinkati njegovo sumnjivo dugo odsustvo iz javnosti ili je pak i njemu samom bilo čudno što nije na nekoliko mesta istovremeno, tek sabajle u sredu se pojavio na svom omiljenom televizoru, Pinku, i SNiS-u priopćio da uzalud behu nade pretendenata na presto da ga je čuma odnela, da je živ i zdrav, jer da "neće", kaže, "grom u koprive".

Epidemiološke kontemplacije

Juče apsolvirasmo da je postojeći krizni štab najbolji od svih mogućih kriznih štabova - utuvite da u ovom izricaju nema ni trunke ironije - a danas sledi eksplikacija zašto je tome tako, to jest - zašto su epidemiološke stvari postavljene naglavačke, pa umesto da politika striktno sledi uputstva kriznog štaba, krizni štab obmotava političke odluke medicinskom terminologijom i cupka kako politički bubanj kaže.

Lajbnicov štab

Vidim da po bespuću internetske zbiljnosti pljušte decidirani zahtevi da izblamirane krizne štablije podnesu ostavke.

Struka praziluka

Praziluk je, kao što znamo, ukusna povrćka. Struk praziluka je - i to znamo - imaginarna izraslina koji viri iz dupeta većine Srba.

Postizborna računica

Što reko legendarni Rade Klej, ajde, mangupi, da vidimo šta smo imali. Visoki Pobednik je, dakle, osvojio dva miliona i kusur glasova.

Zapisi iz predizborne ćutnje

Gornji naslov baš gordo zvuči, nekako starinski, klasično, maltene kao Zapisi iz mrtvog doma, koji bi bili i primereniji za temu naše današnje kolumne - tj. razna predizborna čuda i pokore. Sutra već slede postizborna čuda i pokore, smatranja na temu čija je majka crnu vunu isprela. I tako to.

System error

Biće danas interesantno pratiti koje li će marifetluk-načine pronaći vladajuće strukture i (u granicama skromnih mogućnosti) nevladajuće partaje da tokom izborne ćutnje u poslednji čas propagandno progovore na dupe.

Gusto granje

Osim za navraćanje vode na Visoku vodenicu, podfamoznost mi neprestano nabija na nos da vrdam, da "izbegavam da se izjasnim za koga ću glasati", da kalkulantski procenjujem razvoj situacije, novi "odnos snaga" u parlamentu i koristi i štete za moju istoriju i život koje mogu proizići iz toga.

Otmica Milutina Milankovića

Dobar naslov - što rekli Kinezi - vredi koliko 100.000 reči. Jutros mi se posrećilo, pogodio sam naslovom u sridu i tako uštedeo 999.997 reči koliko bi mi bilo potrebno da opišem razmere grdnog ibretenija i moralne panike koje su na crnu vest da su Hrvati "oteli" srpskog naučnika, Milutina Milankovića, do temelja potresle velekasabsku akademsku, za sada ne i političku zajednicu, ali polako, biće presavijanja tabaka, pisaće se protestne note, samo sačekajte.
PrvaPoslednja