Famozno

Svetislav Basara

Pisac, novinar, autor više romana, zbirki pripovedaka i eseja.

Oprem dobro, šokci i šijaci

Na zahtev mnogobrojnih podfamoznika - kojima sam se izgleda popeo na Sebastian (kao i oni meni) - od ponedeljka, pa dok se drugačije ne naredi, biću na zasluženom odmoru.

Moda umesto bubrega

Stisnuh sinoć muda, siđoh u dubine Podfamoznosti da bih se uverio (u ono što sam i podozrevao) da naime više nego ubedljiva većina podfamoznih tutumraka ne uviđa nikakvu uzročno-posledičnu vezu između Đilasa (Milovana, ne Dragana) i Ćosića kao nastavnika slobode, pravde i demokratije i potonjih pravaca razvoja političkog sistema burazerskog kretenizma, uvrhunjenih carstvijem Aleksandra Velikog.

Odrapljivanje istine

Mnogo smo ovih dana govorili o lažima i šteti koje nanose istoriji i životu, red bi bio da prozborimo neku i o istini, iako je to u Srbiji maltene nemoguća misija.

Istina o Srbiji, finale

Jesenju školu fenomenologije pokvarenjaštva, jada, čemera i bede čaršijskog duha nastavljamo analizom bisera podfamozne mudrosti iz pera podfamoznika potpisanog kao "Oskar".

Istina o Srbiji

Nastavljamo mini-serijal o fenomenologiji čaršije. Danas je na redu razmatranje njenih odbrambenih mehanizama i funkcionisanje njene glavne privredne grane - prodaje muda umesto bubrega.

Lepši Pol Pot

Mini-serijal o pozivanju M radi ubistva i poslovima gedžovansko-cincarsko-kucovlaške čaršiji uopšte, izazvao je popriličnu pozornost podfamoznika, ali i ugledne nadfamoznice, Vesne Pešić, koja se - kako me moji obaveštajci sa Tvitera obaveštavaju - zdravo uzibretila zbog političke nekorektnosti spram gedžovana, Cincara i Kucovlaha.

Uvod u izveštaj

Godine 2000. beogradska čaršija se po drugi put za samo jednu deceniju suočila sa Fantomom slobode, oličenim u Zoranu Đinđiću, koji je zamalo uspeo da učini nemoguće - da u učmaloj Srbiji svakog ponaosob prene iz začaranosti i navede da ono što naumi i hoće uradi sam za sebe (i bližnje), a ne da čeka da mu čaršijski satrapi udeljuju mrvice (u poslednje vreme sendviče).

Da li je Marsovac sledeći

Verovatno ste se čitajući ovaj pretpetooktobarski mini-serijal zapitali: kako to - "čaršija pozvala M radi ubistva". Da li je moguć kolektivni poziv na ubistvo? U principu - i u ostatku sveta - ne može, ali u Srbiji, u kojoj se može i ono što se ne može, i te kako može.

Udri muški

Budući da dan petog oktobra pada u ponedeljak, sva tri nedeljnika serbska su obeležavanju dvadesetogodišnjice Petog oktobra pristupili u prošli četvrtak.

Čaršija velike nužde

Koliko pronicljivo, toliko je i uzaludno bilo svojevremeno otkriće Teofila Pančića - ne sećam se više kojim povodom i u kom tekstu - da Srbijom ne vladaju ni Miloševići, ni Koštunice ni Tadići (donekle ni Vučić) nego - beogradska čaršija i njen organ Politikina Rotopalanka.
PrvaPoslednja