Famozno

Svetislav Basara

Pisac, novinar, autor više romana, zbirki pripovedaka i eseja.

Specijalni saradnik

Opet se oglasio Predrag Janković, penzionisani specijalista, koji će izgleda postati specijalni saradnik Danasa, a koji me tereti za delo "verovanja na reč svakom ko nešto progovori protiv opozicije" i za "očigledno mišljenje da Danas nema nijednog čitaoca koji je simpatizer, član ili glasač opozicije".

Škola jahanja

Siguran sam da je Mitropoliti Crne Gore, Primorja, Brda, Skadra (ako Bog da i još koječega) - koga moja malenkost iz razloga poznatih redakciji ponekad zove Ambivalentije - pomno iščitavao pisanija sv Isaaka Sirina, koga, opet, sveštenstvo, monaštvo i verništvo SPC uprono zovu Isak, kao što i Avraama zovu Avram, iako je razlika vrlo bitna.

Poslovni rizik

Prilježijim čitaocima Danasa svakako nije promakla polemika između Branka Klanščeka i N. N. Ljubiše Nikolića, Đilasobranitelja po vokaciji.

Studija o neizvodljivosti

"Da secamo se i sta sad?" - odgovara na moje pitanje "sećate li se, Srbi" podfamoznik pompezno potpisan "mislim dakle postojim", koji plajpičeći mene usput opovrgava Dekarta, jer uspeva da postoji, a da ne misli, iako pokušava.

Zakoni za protivnici

Budući da je srpska majka - ponekom bogme i maćeha - moja malenkost ne kara (figurativno, naravno, honni soit qui mal y pense) JexS-a Tadića i Guzijana zato što su se kockali - tj. što su (pod nerasvetljenim okolnostima) novcem iz državne kase platili otkup za Srbina-siledžiju - nego zato što hoće da se vade, tj. da se pošto-poto vrate na vlast i da nastave tamo gde su stali.

Praznična atmosfera

Da ne bi portala novinčina serbskih, pojma ne bih imao da je prekjuče bio veliki praznik, doduše tek nedavno ustanovljen i nazvan Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, maltene kao Đidova Stranka slobode i pravde, minus barjak.

Sedmo čulo

Sedmo čulo - to je ono što mi treba. S obzirom na usložnjavanje situacije možda mi ni osmo ne bi bilo naodmet.

Istorijski nesporazum

Obavestivši se da u nedelju 13. 9. kreće nova sezona Utiska nedelje, živ nisam bio da sačekam 9 h PM pa da se namestim pred televizor i da po drugi put napunim glavu govnima kojima sam je i prethodnih sedam dana punio.

Teskobna stolica

Pametno je pitanje postavio Kišjuhas u vikend izdanju Danasa: "Čemu se smejemo"? Kišjuhas nije mislio na humorističke serije i viceve, nego na cunami sprdačine kojim je propraćena Visoka pregovaračka poseta Vašingtonu, teskoba stolice na kojoj se vrpoljilo Visoko Dupe i - ponajviše - na kulovsko poređenje Vučića sa Šeron Stoun u sceni kad pokazuje mindžu Majklu Daglasu, po scenariju i u režiji Mare Zaharove.

Zombieland

Ako vas je mučilo pitanje zašto je pala odluka da se uveze ruska (ili bar kineska), a ne neka druga anti covid vakcina, Srpski telegraf će vam, zajedno sa još mnogo drugih, razrešiti i tu nedoumicu - to je, naime, zato što je Đilas (Dragan, ne Milovan) bio naumio da "nam poturi" vakcinu koja "ljude pretvara u zombije".

Daska na pravilu

Očekivao sam da će posle kolumne "Hiperinflacija kolektivnog ega" podfamozni komentarorluk pasti u kolektivni amok, ali to uopšte nije bio slučaj - bilo je, o čuda, čak i komentara saglasnih s mojom malenkošću u mišljenju da - izvan granica Srbije - pravila važe za sve, pa i za srpske tenisere.

Katil sporazum

Oni koji misle da mogu i ono što ne mogu - a mi smo svetski lideri u toj disciplini - obično ne uspevaju da urade ni ono što bi mogli, a i kad uspeju nešto da urade, urade tako da ispadne nemoguće.
PrvaPoslednja