Intelektualac u tranziciji

Zlatko Paković

Diplomorao je pozorišnu režiju na FDU u Beogradu. Njegove najpoznatije predstave: „Ubiti Zorana Đinđića“, „Ibzenov Neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad“, „Enciklopedija živih“, „Filosofija palanke“...Objavio je romane: "Soba za jedan krevet", "Zajednički pepeo“ (“Die gemeinsame Asche”, Berlin, 2013); i knjige eseja: “Anatomija nacionalističkog morala”, “O autoritarnoj savesti”. Dobitnik je Nagrade "Desimir Tošić" 2010. za publicistiku, norveške International Ibsen Scholarship 2014. za pozorišnu režiju i stipendije bečkog MuseumsQuartiera 2015. za književnost. Stalni je kolumnista i pozorišni kritičar dnevnog lista Danas.

1968, 2018.

Ova je godina jubilarna, a proslava njenog pedesetog, zlatnog jubileja "lipanjskim gibanjima" prošla je u junu bez buke, tiho, građanski lepo vaspitano, pitomo, čak krotko, možda već i skrušeno, pa i crkvenohrišćanski pokorno.

Vaskrsnućemo Krležu

Borut Šeparović, reditelj, poznat u Beogradu pre svega po svojim predstavama "Generacija 91-95.", "55+", "A gdje je revolucija, stoko", osnivač i umetnički rukovodilac kazališne udruge "Montažstroj", producent je moje autorske predstave o Miroslavu Krleži...

So Evrope

Izbeglička kriza sa Bliskog istoka simptom je zakrečenja dijalektike, morala i obrazovanja u Evropi, jednostavnije rečeno - evroatlantske političke misli.

Hriste Cezare

"Isus je kao pojava astralni, zvjezdani ljiljan u mučionici velikog inkvizitora, i tako će on stajati pred nama i to će biti opomena."
Prva Poslednja