Zlatko Paković

Pozorišni reditelj, pisac i novinar. Stalni kolumnista i pozorišni kritičar dnevnog lista Danas.

Srpsko pozorište i njegovo nasilje (I) 1
22.09.2022. 17:00

Srpsko pozorište i njegovo nasilje (I)

Dva nedavna događaja, bez presedana u istoriji pozorišta u Srbiji, naizgled paradoksalno, otkrivaju utajenu strukturu na kojoj ono regularno počiva poslednjih četrdeset godina.
Pazolini u Carigradskoj patrijaršiji 2
16.09.2022. 17:00

Pazolini u Carigradskoj patrijaršiji

Je li to epileptični napad? Kakva je to groznica, poput električnih šokova? Zašto Vaseljenski patrijarh puzi, a zatim baulja četvoronoške kao dete koje još nije prohodalo? Čemu to škrgutanje njegovih zuba i to mumlanje, kao da je nem? Čovek bez jezika? U šta to tako pilji pogrbljen pred baroknim ogledalom? Zašto su mu oči tako razrogačene, zašto ne trepće? Zašto gladi svoju bradu tako bojažljivo? Zašto mu dlake s brade ostaju na rukama kao otkosi trave?
Pazolini u Republici Blitvi 3
09.09.2022. 17:00

Pazolini u Republici Blitvi

Jedini istinski događaj u istoriji jeste kad na poziciju moći dođe onaj ko je sam nemoćan. To je početak istinske republike. To ćemo, dakle, pročitati u ovoj kolumni koja kao namjerava da govori o borbi za dušu i o borbi protiv volje za moć.
Toplotno zagrevanje i/ili klimatska promena 5
26.08.2022. 17:00

Toplotno zagrevanje i/ili klimatska promena

Na polovima Zemlje otapa se led. Prosečna temperatura podignuta je globalno za 1,5 stepen C. Emisija ugljen dioksida najveća je u istoriji čovečanstva. Nivo svetskog mora se podiže. Ekološka katastrofa sa masovnim smrtnim ishodom nagoveštena je.
Čovek koji čeka na svoj kaput 6
19.08.2022. 17:00

Čovek koji čeka na svoj kaput

Sudska afera Džonija Depa i Amber Herd, sa optužbama za zlostavljanje u braku, s kontraoptužbama za zlostavljanje u braku, sa egzaltacijama i afektacijama itd, podseća na ne tako slavan film “Narodni neprijatelj”, reditelja Majkla Mana, u kojem slavni glumac igra čuvenog pljačkaša Džona Dilindžera.
Ako je nacija subjekat (III) 7
12.08.2022. 17:00

Ako je nacija subjekat (III)

Stav da je demokratizacija temeljno društveno i državno, srpsko i srbijansko, dakle i nacionalno pitanje, kako je to bez većeg odjeka govorio Desimir Tošić, a ne obrnuto – da je srpsko pitanje osnova demokratskog pitanja – kako je uspešno i nesrećno propagirao Dobrica Ćosić, premisa je, decenijama konstantno zapostavljena, i za prevladavanje ratnozločinačke prošlosti i za izgradnju slobodnog, otvorenog, solidarnog društva.
Ako je nacija subjekat (II) 8
05.08.2022. 17:00

Ako je nacija subjekat (II)

Sociodramsku radionicu “Ako je nacija subjekat u rečenici, onda…”, zasnovao sam na specifičnim dramskim situacijama, u kojima učesnici (podjednako nastavnici i učenici), u slobodnim improvizacijama unutar jasno određene uloge u jasno definisanom odnosu s drugom ulogom, na svetlost dijaloga mogu da iznesu ne samo vlastito mišljenje nego i brojne predrasude, nacionalističke predrasude, koje inače, neuporedivo više od kritičkog mišljenja. usmeravaju javni govor i društveni život.
Ako je nacija subjekat (1) 9
29.07.2022. 17:00

Ako je nacija subjekat (1)

U organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prav u Srbiji, osmislio sam i vodio sociodramske radionice pod naslovom “Ako je nacija subjekat u rečenici, onda...”.
Umro je Hans-Tis Leman 10
22.07.2022. 17:00

Umro je Hans-Tis Leman

Hans-Tis Leman (Hans-Thies Lehmann, 1944 – 2022), najuticajniji teatrolog na prelazu XX u XXI vek, upravo za razumevanje tog prelaza-dekonstrukcije, umro je 16. jula ove godine u Atini, u kojoj je poslednjih nekoliko godina živeo sa svojom suprugom, prevoditeljkom s nemačkog i fransuskog jezika na grčki, teoretičarkom književnosti i pozorišta, Helenom Varopulu (Helene Varopoulou).
Čemu služi gradonačelnik 11
15.07.2022. 17:00

Čemu služi gradonačelnik

Šta je to gradonačelnik i čemu služi? Na to pitanje razgovetno i jasno odgovara holivudski film „Otmica u metrou 123“ (The Taking of Pelham 123), u režiji Tonija Skota.
Umro je Piter Bruk 12
08.07.2022. 17:00

Umro je Piter Bruk

Pojam savremenog svetskog pozorišta najpotpunije se ima u delu Pitera Bruka (Peter Brook).
Čekajući politiku 13
01.07.2022. 17:00

Čekajući politiku

O duhovnoj situaciji vremena, kako bi rekao Karl Jaspers, o političkim okvirima intelektualnosti našeg doba, kako bi preciznije rekao Silven Lazaris (Sylvain Lazarus), danas najtačnije govori, prozire ih i pokazuje dramski komad Samjuela Beketa “Čekajući Godoa”.
Moć 15
17.06.2022. 17:00

Moć

Protiv moći se može raspredati naširoko i slavodobitno, ali je borba protiv nje obično kratka i, po pravilu, gubitnička. Ukoliko u samoj borbi protiv moći ne nalazi lepotu i razlog/radost života, onaj ko se bori protiv nje, bori se na njenoj strani. Moć ima najpoganiju narav: pouzdano korumpira pobednike.

Naslovna strana

27. septembar 2022.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.