Site name

Zmija uz drvo

* A sve je začinio Timoti Les u "Forin afersu", koji najavljuje kraj ere multietničnosti i zaokret prema nacionalnim državama, što podrazumeva novi smer međunarodne politike koji bi trebalo da rezultira uspostavljanjem Velike Srbije

Poglavar SPC, lakoćom kojom izbegava plaćanje poreza i tonom sekularnog političara, poručio je da "Srpska smeta onima koji ne vole srpski narod".

10

Piše: Gordana Suša

11. januar 2017. 15:15

Foto: Zoran Raš

Reditelj Emir Kusturica otišao je korak dalje i poželeo da ima malu atomsku bombu u džepu, brat predsednika Srbije "Mile" ispričao je svoj san o pripajanju i jedinstvu RS sa maticom Srbijom a predsednik Nikolić otkrio "najintimnije i najskrivenije želje i ideje o kojima njegov brat govori otvoreno" a on "nekako razmišlja da možda može kao zmija uz drvo da se čovek popne".... Završetak ove, dubokoumne, rečenice nije se čuo, prekinuta je aplauzom. Razumljivo zbog visokog rejtinga zmije i zmija u mitologiji o ciklusima i novim počecima, ne samo u ex-yu sferi već i planetarno.

Mogu samo da pretpostavim da predsednik nije mislio na onu zmiju iz Rajskog vrta, ili ouroborosa, zmiju koja se hrani svojim repom, poznatu i kao žderač repa i simbol točka vremena koji sam sebe troši, ili čuvarkuću jer ona nije na drvetu već ispod praga kuće, ali mogu da pretpostavim da je predsednik Nikolić, svojom zmijskom logikom, hteo da poruči kako su javno ispričani snovi brata Mileta, najintimnije i najskrivenije želje svih koji u Srbiji danas odlučuju! Mašala! Što je mnogo, mnogo je i za predsedničkog kandidata, makar ga podržao Vučić!

Bez incidenata, na sreću, uz narečeni verbalni vatromet, protekla je proslava kontroverznog rođendana Republike Srpske. Kontroverzu najsažetije definiše Erik Gordi, sa Univerzitetskog koledža u Londonu, pitanjem zašto Srbije ne poštuje odluku Ustavnog suda BiH kroz prisustvo predsednika Tomislava Nikolića na obeležavanju Dana Republike Srpske, iako premijer Aleksandar Vučić stabilnost BiH navodi kao jedan od prioriteta spoljne politike. I drugo, da li je Republika Srpska postala legitiman entitet uspostavljanjem paralelnih institucija 1992. ili uspostavljanjem entiteta u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine. Dejtonski sporazum sa novouspostavljenim praznikom, očito, nema nikakve veze, kao i nagrade osuđenim ratnim zločincima krajem minule godine... što Gordi ne pominje ali vidi kao jedan od razloga da se ostane privlačan domaćim nacionalističko-populističkim pokretima i osigura legitimitet za političke, vojne i paravojne aktivnosti u devedesetim što, lako je dodati, uz postojeću reviziju istorije postaje sve izvesnije...

Nije, naravno, Nikolić usamljen i ne treba vam mnogo vremena da kopate po medijskim sadržajima i porukama da biste naslutili šta se iza brda valja a da vam se ne sledi krv u žilama, ako ste protiv rata, za mirotvornu politiku .... Putin i Lukašenko naoružavaju Srbiju za Balkanski rat?! Hrvatski obaveštajci upozorili NATO na navodni ruski plan čiji je cilj stvaranje Velike Srbije! .... Rusi i Belorusi, osim još 12 migova 29, šalju u Srbiju i raketne sisteme "buk", "tor", "tunguska", "kornet" i "točka"!!!

A sve je začinio Timoti Les u "Forin afersu", koji najavljuje kraj ere multietničnosti i zaokret prema nacionalnim državama, što podrazumeva novi smer međunarodne politike koji bi trebalo da rezultira uspostavljanjem Velike Srbije, Hrvatske i Albanije i što bi, prema njegovom mišljenju, osiguralo mir i stabilnost na Balkanu!? Nije pojasnio da li se to podrazumeva posle još jednog novog rata? A kada ovako javno govori direktor agencije "Nova Evropa" koja se bavi procenom političkog rizika u istočnoj Evropi, zašto se onda čuditi tajnim željama Tomislava Nikolića i drugih....

Da balkanski konflikti nisu otišli u istorijsku arhivu stalno je upozoravao Januš Bugajski navodivši ranije, upravo ovo što se danas dešava a dešava se i zbog krize u EU i njenih smanjenih kapaciteta za proširenjem, kako on veli, najmanje narednu dekadu. "Gašenje izgleda za članstvo potkopava odlučnost Balkana za vladavinom prava i podstiče uzmak demokratije i zato se regija suočava s tri vrste pretnji: društvenim nemirima, previranjem manjina i spoljnjim uplitanjem, što bi moglo podstaći nasilne sukobe. Ako se takvi konflikti prošire preko granica, i NATO i Rusija bi mogli biti uvučeni u eskalirajući sukob."

Ako tome dodate veoma kritičan tekst u "Špigelu" o populizmu i autoritarnosti Aleksandra Vučića, ne možete a da se ne prisetite analogije kako je Milošević od faktora stabilnosti na Balkanu postao balkanski tiranin a posle i kasapin... Štošta, dakle, nagoveštava da prosta 2017. godina neće biti ni obična ni jednostavna i ako ništa drugo na najavljenim predsedničkim izborima u Srbiji svoj glas bi trebalo dati razumu i onom kandidatu koji ne doliva ulje na vatru i koji je svestan činjenice da pored mitske zmije i njenih pežorativnih značenja, postoji robot zmija sa kamerom koja se penje na bandere i drveće i, kamuflirano, izbliza sve posmatra i snima i nema iznenađenja ako se ti snimci već sutra pojave na internet mrežama.

povezane vesti

Inflacija amandmana

5

Piše: Gordana Suša

Surogat opozicije

4

Piše: Gordana Suša

Šta žulja Vučića

9

Piše: Gordana Suša

komentari (10)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Nikola R.

11. januar 2017.

Gordana,Najmanji su problemi njih nekolicina na vrhu piramide,ali veliki je problem u tom zatrovanom malom čoveku koji jednostavno guta sve što mu ova petorica poruče opet kroz mali primitivni novinarski lobi i veliki televiziski opus,čije se perjanice iz devedesetih opet probudiše u vidu Vulina,Dačića,Nikolića ,Rstičevića,Drecun, i ostali malih slugarski mozgova u želji za Dražinom i Kalebićevom Velikom Srbijom,koju je cementirao Šešelj,Vučić Nikolić.i celokupna Srpska Radikalna Stranka. Taj mali masovni srpski nacionalista ,ne shvata nacionalizam u ljubavi prema svojoj zemlji,nego u mržnji prema susednim narodima sa posebnim naglaskom na Hrvat,Albanac,Musliman. Ovog nesreću od Kusturice,kao i Ljajića,ne treba pominjati jer VAŠKA kad se ustoliči ostaje vaška zaveka.

***

11. januar 2017.

"Ovog nesreću od Kusturice,kao i Ljajića,ne treba pominjati jer VAŠKA kad se ustoliči ostaje vaška zaveka" Da ne bi ove rečenice, pa da vam se i veruje. Kusturica i Ljajić su muslimani. VAŠKA je vaška, to ste dokazali na ličnom primeru.

Bazooka Joe

11. januar 2017.

Mozda bi i Nemci rehabilitovali Hitlera da im mozak nisu ispirali sa nacistickim zlocinima tokom svih ovih godina. Mozda Srbijom ne bi vladali danas oni, koji su 90-tih podrzavali Balkanskog kasapina, da su Srbima ispirali mozak zlocinima pocinjenim "u ime srpstva". Tadicevo istorijsko pomirenje (umesto istorijskog sudjenja) sa SPS-om je otvorilo put ponovnom radjanju ideologije 90-tih, koje se, kako iz glasanja vidimo, mali ljudi nikada nisu odrekli. Posledice su postali uzroci, paralelni svet i dalje postoji, istina izvrnuta naglavacke.

Pirandelo

12. januar 2017.

Ma ko ih više sluša, koga to više zanima, osim najjadnijih od nas jadnih ovde?! Pobeže im (i Miletu i Tomi) mlado i staro (a pokretno) u Nemačke, Švajcarske, Švedske, a oni balave o ujedinjenju, svi pod jednu šljivu i ostale naricaljke. Život, tutumraci, život vam pred očima ode odavde, dok vi snevate svoje vlažne snove (ako uopšte i verujete u njih)...

Vera Petrovic

12. januar 2017.

Nazalost 90-te su se vratile odavno- Na vlasti su svi oni koji su zagovarali Karlovac-Karlobag-Virovitica-Ogulin, itd. Govor Kusturice mi je bio otuzan. Steta! Ustvari. razumem ga. Dobio je od Srbije sve. Jadno je delovao 9.januar 2017., sa svim onim licima koja su sedela i slusala, uz neizbezni koncert. BRAVO ZA SUSU!

gandra

12. januar 2017.

pa ujedinjenje republike srpske i srbije je samo prva faza ujedinjenja svih srpskih zemalja - dakle ukljucujuci tu i crnu goru i republiku srpsku krajinu - to je nesto sto ce tramp i putin dogovoriti novom jaltom - podelom interesnih sfera - balkan sigurno pripada rusiji - ne razumem vase uzbudjenje - ne pitate se vi nista - pitaju se velike sile - sad i rusija

Lana

12. januar 2017.

Gordana, za razliku od predhodnog teksta kada sam Vas pohvalila, moram priznati da u ovom ne delim Vaše mišljenje kada govorite o Kusturici.Treba biti beskonačno hrabar i svrstati se u ovim vremenima na stranu srpskog naroda, što Kusturica Čini. Svet se ubrzano menja, to i Vi u članku ističete. Svidelo se nekome ili ne Kusturica ukazuje na put. Mogu uporedo ići nacionalni interesi, građanska tolerancija i miltikulturno društvo. Sve zavisi od nas.

nn

12. januar 2017.

Komentar Jaroslava je na mestu,koga u potpunosti podržavam,netreba nama velika Srbija,nama treba strategija kako da zaštitimo Srbe i podržimo ih u drugim državama,a ostale gradjane koji žive u Srbiji,poštovati,dati im da uživaju prava koja imaju i Srbi ni više ni manje.

mitovi i zablude

12. januar 2017.

pribegavanje oprobanim floskulama patriJotskog tipa kojima se apriori prišiva žig izdajice, neprijatelja srp. naroda još uvek je u upotrebi, nažalost. omiljeni detalj svakog bolesnog mrzitelja svega što je suprotno njegovom pojmu patriote.

Ivke

12. januar 2017.

Mislim da vi radite protiv interesa Srbije, gdjo Fufa