Site name

Aršin licemerja

* Za početak, predsedniče, bilo bi dobro da analizirate Miloševićevu politiku, posledice i odgovorite na pitanje zašto njegovim kadrovima a bojim se i idejama sve doslednije popunjavate javnu scenu Srbije? Aršin, dakle, merna jedinica za licemerje je bio Milošević!

Predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije u zajedničkom obraćanju javnosti saopštili su da je "referendum nezakonit, nelegitiman i njegov rezultat neće biti priznat"!

12

Piše: Gordana Suša

04. oktobar 2017. 15:00

Aršin licemerja

Ovaj tekst, pre dve i po godine, potpisali su evropski zvaničnici, Herman van Rompej i Žoze Manuel Barozo, o referendumu na Krimu a danas, posle referenduma u Kataloniji isti tekst potpisuju Donald Tusk i Žan Klod Junker. Prema tome ne može se reći da Evropa nema dosledan stav, ali ne može se reći da je taj stav uvek moćan i obavezujući. Kao što je Ukrajinska autonomna republika Krim posle referenduma ušla u sastav Ruske Federacije i pored protivljenja Evrope i svetskih sankcija Rusiji, može da se dogodi da i Katalonija, naročito posle brutalne intervencije španske policije, ostane tvrdoglava u zahtevima za otcepljenje, uprkos brojnim ekonomskim argumentima protiv i uprkos upozorenjima iz Evropske Unije. Srpski predsednik i Vlada podržavaju integritet Španije i podudaraju se sa stavom EU i zato je prilično nelogična njegova "prozivka" Evrope i pretnja mečkom koja je došla da igra u njeno dvorište. Kako to u Kataloniji ne važi referendum a na Kosovu može i bez referenduma, glasno se upitao predsednik Srbije u direktnom prenosu pred građanima Srbije, udarajući u damar, žilu kucavicu, unutrašnjeg dijaloga. Da li su događaji u Španiji, kako je naveo, "najbolji primer dvostrukih aršina i licemerja svetske politike"?!!! Da, sigurno ima i jednog i drugog ali jednog i drugog ima i u srpskoj politici. Jednom prekršena Badinterova pravila o raspadu Jugoslavije po granicama republika, od Kosova su napravili presedan u međunarodnom pravu. Ali najblaže rečeno, tvrdoglava i ratnička srpska politika koja nije pristajala na više od autonomije a manje od nezavisnosti, krah pregovora u Rambujeu, rezultirala je stravičnim bombardovanjem, nevinim civilnim i vojnim žrtvama, broj obolelih od kancera se od tada utrostručio, a šteta uništene i devastirane zemlje premašila je 30 milijardi dolara. "Kumanovskim sporazumom", lažno predstavljanim kao pobedničkim, vojska Savezne Republike Jugoslavije ( dva oka u glavi) i policija Srbije povukli su se sa Kosova, zaustavljen je rat a već sutradan je Savet bezbednosti UN doneo rezoluciju 1244. Kriviti, dakle, samo Evropu i svet za duple aršine i licemernu politiku, a Milošević je u tom četvrtom ratu sa Kosovom, tražio da Srbija uđe u savez sa Rusijom i Belorusijom, bez osvrta na srpska licemerja i duple aršine nije korektno i što je još gore, iskustvo nas uči, može da bude vrlo manipulativno, baš kao Vučićevo pitanje sa odgovorom "zašto smo mi Srbi najgore tretirani"? Za početak, predsedniče, bilo bi dobro da analizirate Miloševićevu politiku, posledice i odgovorite na pitanje zašto njegovim kadrovima a bojim se i idejama, sve doslednije popunjavate javnu scenu Srbije? Aršin, dakle, merna jedinica za licemerje je bio Milošević!

Od grčkog predsednika Prokopisa Pavlopulosa saznali smo šta Grci sanjaju o Evropi. Delovi njegovog obraćanja srpskim parlamentarcima vrlo su poučni. Evropa premašuje pitanje nacija! Stvorena je da zaštiti principe mira, demokratije, prava i socijalnog jedinstva, krajnji cilj za koji se borimo je federativna Evropa koja ima osnovne karakteristike reprezentativne demokratije zasnovana na principima solidarnosti... Mesta u EU postoje samo za one koji su ispunili uslove i koji imaju viziju istu kao mi, a ne za one koji posmatraju EU kao vozilo odnosno sredstvo za korišćenje prilika u koje će da uskoče i iskoče prema svojoj potrebi...

I naravno, nametnulo se još jedno logično pitanje, zašto baš to i zašto baš u ovom trenutku Pavlopulos poručuje u Srbiji. O rekonstrukciji ili čak novoj arhitekturi uveliko traje debata u Evropskoj uniji. Kod nas se sve svodi na sitnu ćepenačku politiku, kuknjavu i žalopojke a rasprave uopšte nema. Jedine smernice, prema Evropi, daje predsednik Vučić a onda posle njega kao papagaji sve što je rekao ponavljaju premijerka i ministri Vlade. Dok čekamo unapred poznati odgovor iz Brisela na Vučićevo pisamce koje će odneti Ana Brnabić, valja podsetiti da je predsednik Grčke, takođe, kao Vučić, pravnik i da njegova partija pripada desnom centru ali da za razliku od Vučića nijednom nije govorio u prvom licu jednine, što Vučić bezobalno radi. Ovaj put se žalio na lično "razapinjanje" u svetskim medijima kao da je ruski čovek? Dok je tako, dakle, s jedinim fokusom na Vučića, postoji osnovana sumnja da se evropski put Srbije svodi samo na verbalno i jezičko pitanje, a iza paravana se oživljavaju stare ideje o spašavanju Srba i kosovskom zavetu.

povezane vesti

Civilizacija i kultura

4

Piše: Gordana Suša

Evrobalkanska Gordija

1

Piše: Gordana Suša

Zvečka glodalica

5

Piše: Gordana Suša

komentari (12)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Gnu Gnu

04. oktobar 2017.

BRAVO!

Ruzica Devetak

04. oktobar 2017.

BRAVO GORDANA! PROCITALI STE GA KAO RETKO KO OD VASIH KOLEGA. A POSEBNO VAM SKIDAM KAPU NA HRABROSTI. EH DA NAM JE BARR TAKVIH U OVOJ KUKAVNOJ OPIZICIJI..MOJE POSTOVANJE I POZDRAV

Znamo mi nas...

04. oktobar 2017.

U nas je licemerje podrazumevano, evropsko više bode oči...

Minja Popović

04. oktobar 2017.

Predložio bih Vam da kosultujete g. Tibora Varadija kao nekoga ko se razume u međunarodno pravo.

Siniša Škarica

05. oktobar 2017.

Ima mala razlika- Španija je kraljevina, a takvih kraljevina u Evropi ima dosta. Opsednutost Milošrvićem je Vaša patologija. Mada ne bi trebalo. Zahvaljujući tome zaradili ste mnooogo para. Daleko više od smešnog Šilje.

Vanja

05. oktobar 2017.

Ova ti je ko grom.." a zatim( iza vodje navijaca Zvezde dipl. pravnika bez radnog staza) svi u "vladi"( ovo je cirkus a ne nekakva Vlada) ponavljaju kao papagaji. Bravo. Kao pravi pravcati - papagaji. I treba ih tako i zvati : papagaj Dacic, papagaj Nesa, papagaj Mali, Papagajke Maja i sta li bese, Brnabicka. Cak im je i mozak u kavezu, zakatancen. Oni ne smeju da zucnu o Kataloniji bez poznavanja stava "delije". Ovo licemerje ministara-papagaja je nevidjeno u svetu, verujte.

Romaninac

05. oktobar 2017.

Mogli ste Gordana, kako bi ste bili dosledni Vašim vernim čitaocima, a to vam predlažem da u jednom tekstu i napišete, reći čuveni slogan:"Ma mi Srbi smo go*na." Esencija poturenog nam mišljenja devedesetih godina koje su zdušno prihvatile "intelektualne" gromade kruga dvojke sjedeći bez kinte po kafanama, pijani od smoljublja i mržnje prema "seljačinama" koji su došli u njihov Beograd, uništili im karijere i bacili na ulicu. A kako je samo bilo dobro glumiti intelektualca za dobru kintu. Rečeno vam je da je Slobo licemer i kriv za sve. Šteta, jer da ste samo malo poslušali Medlin Olbrajt onda kad je rkla da Amerika voli Srbe, ali moraju uništiti Srbiju zbog Miloševića...Da ste smeli reći reč o njojznali biste šta je licemerje. I onda, verovatno ne biste dobili posao u sponzorisanim medijima od raznih belosvetskih bitangi, nego od svoje države. Znam da nećete ovo objaviti, ali nekako mi lakše kad kažem.

Citateljka Danasa

05. oktobar 2017.

Ni ovu više neću da čitam (Congradin ne citam odavno). Ako pretpostavljam kad, od koga i o cemu mogu ocekivati kolumnu (komentar), onda su stvarno providni i ne zasluzuju paznju.

rajko

05. oktobar 2017.

Да ли ће запад бомбардовати Шпанију ако недозволи оцепљење? Србија је могла једино да прихвати да амбасадор Америке управњ+ља Србијом да је не бомбардују, све друго су замајавања. Нема правде у свету свем права јачег. Зашто нису бомбардовали Русију?

sailor

05. oktobar 2017.

Problem Kosova nije poceo od Milosevica a razlika u tretmanu ili licemerje ako hocete, postoji uvek u zavisnosti od interesa velikih. Ako se uklapate OK ako ne onda i bombe ako treba.

Bazooka Joe

05. oktobar 2017.

U Srbiji su hteli Kosovo bez Albanaca. Srbija nije zelela da pregovara sa predstavnicima kosovskih Albanaca za koje su sami Albanci smatrali da su njihovi predstavnici, vec sa nekakvim Rahman Morinama, Buba Morinama, Riza Sapundziju i sl. Milosevicevim poslusnicima. Zato je Kosovo postalo de facto nezavisno. I zbog toga je bilo mnogo krvi, zbog toga je Srbija i bombardovana.

nn

05. oktobar 2017.

G. Suša,nemožete a da ne pomente Miloševića u bilo kom konteksu svojih kolumni, mnogo ste njime opsednuti,ali sigurno vam je jasno i dobro znate ,šta je bilo u Rambujeu,ali to nećete da komentarišete i to namerno.Sve što je Milošević rekao dvehiljadite godine posle bombardovanja se dogodilo ili će se dogoditi, a vi i dalje mlatite praznu slamu.