Site name

Prisilni utisak

* Ivanović je postao meta samo zato što koristi svoje legalno i legitimno pravo da se kandiduje za gradonačelnika Kosovske Mitrovice, na skorim lokalnim izborima, dakle, da se kandiduje mimo Vučićeve "Srpske liste", što je samo po sebi greh a pogotovo posle podrške Demokratske stranke

Posle postavljenja Marka Đurića na čelo organizacionog odbora "Dijaloga o Kosovu" i posle preksinoćne kanonade, gađanja, gruvanja, paljbe, najordinarnije pljuvačine po Oliveru Ivanoviću, uz pridruženu, jednako ogavnu, izjavu Direktora Vladine Kancelarije za KiM, na "Pinku", ostaje ti da se naježiš i upitaš ima li kraja ovakvom bezumnom kršenju svih ljudskih a kamo li profesionalnih normi ?!

8

Piše: Gordana Suša

18. oktobar 2017. 15:00

Prisilni utisak

Ivanović je postao meta samo zato što koristi svoje legalno i legitimno pravo da se kandiduje za gradonačelnika Kosovske Mitrovice, na skorim lokalnim izborima, dakle, da se kandiduje mimo Vučićeve "Srpske liste", što je samo po sebi greh a pogotovo posle podrške Demokratske stranke. Ako ste, dakle, do ovog skandaloznog i nečovečnog postupanja prema jednom državljaninu Srbije, imali iluziju da od dijaloga i može nešto da bude, nemojte se više zavaravati! Jer ni jedna pravna i demokratska institucija sa pratećim demokratskim institutima, kao što je javna debata, već pet godina ne postoji. Ta količina prezira i omalovažavanja opozicije, kroz svakodnevne javne nastupe Vučića i kroz izjave njegovih namesnika, kroz obesmišljavanje parlamentarizma i brutalno ugnjetavanje neistomišljenika, kroz nadrealno, svedozvoljeno, kršenje zakona i poslovnika, ukidanje nezavisnih institucija, postavljenje problematičnih i nekompetentnih ali poslušnih individua na odgovorna mesta u državi, govori o jednoobraznom i jednobojnom učinku ove vlasti od kojeg boli glava svakog mislećeg člana ovog društva. Ma kakvo mišljenje, pokoravanje, to je cilj! I nije to samo rikverc u devedesete već kako veli istoričar Srđan Milošević, mnogo toga podseća na tridesete. "I globalno, i ovde u Srbiji. Devedesete su naša parohijalna tuga i nesreća i tu je više reč o jednom personalnom kontinuitetu koji stvara te asocijacije na devedesete. Ipak, stvari su kompleksnije i ovdašnje stanje je ovoga puta u mnogome refleks globalnih degenerativnih procesa koji ugrožavaju demokratiju."

Zbilja, treba li nabrajati Trampa, Erdogana, Orbana, Putina... sve velike vođe koji su Vučićev uzor, prema njegovim izjavama, a kojima demokratija i ljudska prava služe kao poštapalice za podsmeh. Treba li ponovo čitati najozloglašeniju knjigu "Moja borba" (Majn Kamf) najozloglašenijeg vođe, pa u njoj prepoznati čitava poglavlja koja korespondiraju sa savremenim dešavanjima i savremenim liderstvima. Treba! Evo nekih pasusa koji ne truju ali upućuju na posledice takve politike.

"Cilj reformatorskog pokreta se nikada neće postići prosvetiteljskim radom ili uticajem vladajućih sila, već samo zadobijanjem političke moći... Ako bi zadobijanje moći predstavljalo pretpostavku za jedno praktično sprovođenje reformatorskih namera mora da se od prvog dana svog postojanja oseća kao pokret mase, a ne kao literarni klub za čajanke ili malograđansko kuglaško društvo... Naš pokret i u pojedinačnom i u opštem zastupa princip neophodnog autoriteta vođe, u paru sa najvišom odgovornošću... Praktične posledice ovog principa u pokretu su sledeće: Prvog predsednika jedne lokalne grupe ljudi postavlja sledeći viši vođa. On je odgovorni rukovodilac te lokalne grupe. Svi odbori su njemu podređeni a ne obrnuto. ...Odbori za glasanje ne postoje već smo radni odbori... Isti princip važi i za sledeću višu organizaciju, opštinu, okrug, regiju... Vođa se uvek postavlja odozgo na dole i istovremeno zaogrće neograničenim punomoćjem i autoritetom. Samo se vođa cele partije iz razloga zakonitosti društva bira na generalnoj skupštini svih članova. On je, međutim isključivi vođa pokreta. Svi odbori su njemu podređeni a ne On odborima. On određuje i odlučuje ali time nosi odgovornost na svojim leđima... Napredak u kulturi čovečanstva nisu proizvod majoriteta već isključivo počivaju na genijalnosti i delotvornoj snazi ličnosti... Ali time je pokret antiparlamentaran, a čak i samo njegovo učešće u parlamentarnoj instituciji može samo da ima smisao delatnosti ka njenom razaranju, ka otklanjanju te institucije, u kojoj treba da vidimo jednu od najtežih pojava propasti čovečanstva. Najbolja organizacija nije ona, koja između vođstva i pokreta i pojedinačnih pripadnika tog pokreta gura najveći, već ona koja gura najmanji posrednički aparat... Postupak direktnog i ličnog prenošenja ideja od tog jednog čoveka ostalim savremenicima je najidealniji i najprirodniji...

Pošto se kod takozvane građanske orijentacije u stvarnosti cela politička borba sastoji samo od tuče oko pojedinačnih parlamentarnih stolica... nedostaje im velika magnetna privlačnost koju široka masa uvek sledi samo pod prisilnim utiskom velikih, nadmoćnijih gledišta, jednom uverljivošću bezuslovne vere u iste... Liliputancu se može odgovoriti samo jedno: Naravno mi pokušavamo da nadoknadimo ono što ste vi propustili u vašoj kriminalnoj gluposti. Vi ste principima vaše parlamentarne trampe potpomogli da se nacija silom uvuče u ponor; ali mi ćemo, i to u formama napada, postavljanjem novog pogleda na svet i fanatičnom nepokolebljivom odbranom svojih principa graditi stepenice našem narodu, po kojima će jednom opet moći da se popne u hram slobode..."

Što se mene tiče niti mi treba takva sloboda niti takav hram.

povezane vesti

Civilizacija i kultura

4

Piše: Gordana Suša

Evrobalkanska Gordija

1

Piše: Gordana Suša

Zvečka glodalica

5

Piše: Gordana Suša

komentari (8)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Miloš

18. oktobar 2017.

Šta reći, Putin vodi jednu veliku zemlju, ne na način nemačke demokratije, ali situacija nije ista u današnjoj Nemačkoj i u komunizmom poprilično zapuštenoj Rusiji. Ne treba smetnutu s uma, da zapad sve čini da bi ugrozio suverenost i teritorijalni integritet Rusije. Ne bi trebalo tek tako etiketirati i u isti koš stavljati u potpunosti različite likove. Što se ovog našeg vožda tiče, mislim da mu je najveća slabost ta užasna neumerenost prema bilo kome ko ne smatra da je on suvi genije. Ali naš vožd ima i dobrih strana(nadam se da se ne varam), koje ostanu u senci tog primiitivnog i po mom mišljenju nepotrebnog obračuna, ne samo sa političkim protivnicima, nego i sa novinarima, trenerima, glumcima....

Radio Luksemburg

18. oktobar 2017.

Za Erdogana mogu da razumem ali za Trampa baš i ne. Tramp nije diktator ili autokrata jer se u američkim medijima može čuti više ružnog o njemu nego lepog. A Srbi su bili srećni zbog njegovog izbora isključivo zbog porodice Klinton koja je nama nanela toliko zla u našoj istoriji.

Tom Sojer

19. oktobar 2017.

Foči svaka čast na hrabrosti i britkom peru. Ne znam za onu trojicu, ali ovaj naš nije dobar s glavom.

Romaninac

19. oktobar 2017.

Poprilično sam obaviješten međutim, veoma četo stičem utisak da npr. Gordana i ja ne živimo u istoj državi. Ili, u najmanju ruku da živimo u rezličitim, parelelnim svjetovima na istoj površini Zemlje. E sad...ko je u realnom, a ko u onom "drugom"? A možda je i taj "drugi" normalan no iz jednog se ne vidi u drugi bez specijalnih filter naočara. A i njih ima raznih. Neke dolaze iz SAD, druge neke iz Rusije, a one najnepopularnije iz Srbije. Gordana. Kao pametna žena i iskusna novinarka, molim te probaj. Samo probaj da nabaviš one naše Srpske naočari. I vidjećeš kad ih staviš da ovaj naš mali svijet može biti i ljep, Biće ti mnogo ljepše to znam. Osjetićeš poznat, a tebi dalek miris, boje u tvojoj glavi će od sto nijansi sive postati prave , a čućeš i poznate, prijatne glasove svojih. Zašto ne bi i ti ostatak života bila sretna!

Dragan

19. oktobar 2017.

Vrlo je moguce da gospodin Ivanovic opet bude uhapsen od strane albanskih vlasti,ali ovog puta po zahtevu nase vlasti.

Petar pekar

19. oktobar 2017.

Gospodin Ivanović je na meti odavno. Jednostavno, nije poslušnik. Kompletno maltretiranje Ivanovića od strane Kosovskih vlasti je bilo, sve vreme, podržavano od strane Srpskog režima. To se sada najbolje vidi. Uvek i svugde su se kriminalci lako dogovarali, za njih ne postoje nacije, politike, granice ...

Miodrag iz Peći

19. oktobar 2017.

Ako su baradu srpskog novinarstva potrebne apologete onda brišite i ovaj moj komentar kao i prethodna dva. Srbin sam proteran sa KiM i mislim da dobro poznajem šta se dešava u mom okupiranom zavičaju. Prvi put posle 18. god. su Srbi sa KiM pokazali slogu i sa Srpskom Listom ostvarili treće mesto na parlamentarnim izborima R.Kosovo sa oko 50.000 glasova ali im je oko 3.600 glasova ukradeno ne bili ogurali nekog Srbina (jedan čovek stranka) i ipak Srbi imaju tri ministra i jednog potpresednika vlade. Citiranjem Majn Kamfa i upoređujući Srpsku Listu sa nacistima a dobro znajući da na okupiranom KiM nema uslova za demokratiju jer od 250.000 Srba i Roma ni jedan se nije trajno vratio. Na biračkim spiskovima R.K. ima oko 450.000 Srba i kada bi sv i izašli i glas ali za Srpsku Listu osvojili bi apsolutnu vlast i imali i skupštinsku većinu, i predsednika skupštine i predsednika vlade, većinu ministarstava i predsednika republike i onda bi uprkos velikim silama poništili nezavisnost, uskratili gostoprimstvo NATO bazi u Uroševcu (Bondstil) ili ako je to u tom trenutku nemoguće dozvoliti Rusima da podignu sličnu bazu u Slatini npr. Ovakvom demokratijom kakvu predlažu Ivanović, Suša i većina opozicionih partija sve iz mržnje prema predsedniku Srbije i SNS prenebregavajući činjenicu da na KiM nema demokratije i da Srbi sa okupiranog, obešćašćenog i oskrnavljenog mog Zavičaja samo jedinstveni, uključeni u institucije R.Kosovo mogu postići minimum uslova za život dostojan čoveka.

Romaninac

19. oktobar 2017.

Bravo Miodraže. Hvala Bogu te pročitah i nešta ovako. Ali se čuvaj "ekstremnih demokrata" i nekih novih ljevičara opasni su. Nije to popularno. Treba lukati na Srbe i Srbiju I Gogi je takva.