Site name

Vučić u mojoj ulici

* Nije mi, takođe, jasno zašto hor Radio-televizije Srbije sa dirigentom Suđićem, koji se finansira iz budžeta i pretplate svih građana Srbije, peva na stranačkom skupu. Da li će pevati i na nekom skupu opozicije!?

U mojoj maloj, zapuštenoj od prljavštine ali relativno mirnoj uličici, odjednom se začulo "gunđanje" cisterne, a dva perača, usred belog dana, vukla su creva s vodom i detaljno prala trotoar i kolovoz.

8

Piše: Gordana Suša

25. oktobar 2017. 15:00

Vučić u mojoj ulici

Dva radnika gradske čistoće onim bučnim izduvačima sakupljali su lišće, a još četvorica ga lopatama bacali u kontejnere koji su samo tog dana tri puta pražnjeni. Zaposleni u gradskom zelenilu "bištali" su omalene travnjake i žardinjere!

Šta se to neverovatno dešava, upitala sam komšiju? Kako ne znate? Dolazi Vučić, očistili su gore i ceo park! Baš lepo, uzvratih, i setih se najavljenog rođendana naprednjaka. Ali to nije danas, to je prekosutra! Radićemo ovako i sutra, procedi mi kroz zube jedan od smetlara.

Pa dobro, zašto tako nije svaki dan, s obzirom da u ovoj ulici dugačkoj svega šesto metara imamo gimnaziju, pijacu, sportski centar, dosta kafana, ćevabdžinica i kafića, izuzetno je prometna, zašto ovako ne čistite svaki dan, a nekad se ova ulica prala i dva puta dnevno, upitah nadzornika? E pa nema više ko da pere ulice. Bilo zabranjeno zapošljavanje, a sve svoje strpali u administraciju, polovina čistača ima PP! Šta to znači? Privremeni posao! A to znači radi duplo više od stalno zaposlenih za skoro upola manju platu od njih! Hm, suosećam sa njima, ali mi postade jasno zašto u onim retkim redovnim prilikama, jednom u tri ili pet meseci, cisterna prođe munjevito i opere samo jednu stranu ulice a druga ostane za neki drugi put kao iscepan rukav na ispeglanoj košulji!

Rasvetlilo mi se i zašto Vučić priča bajke i zapravo vidi sasvim drukčiju realnost od postojeće. Prosto mi sve više liči na Katarinu Veliku, a njegov miljenik Mali sve više podseća na Grigorija Potemkina jer gomila zaposlenih u javnim preduzećima ide kao prethodnica i licka sve kud kroči Vučićeva noga.

Slično, mada uz više pretnji, ucena i napada, lickaju i javno mnjenje pred izbore ili statistiku o uspešnosti, svakodnevno! Pošto i najnoviji podaci govore o njegovom izrazito visokom rejtingu 55 odsto, nije mi, ipak, jasno, zašto mu dovlače autobuse pristalica iz unutrašnjosti kada ih, sasvim sigurno, ima dovoljno u Beogradu da napune stadion Tašmajdan. Zašto je toliko važno da ih isto toliko ostane napolju, jer uvek ih, pa bila to i novobeogradska "Arena" pretekne za napolje? A ti jadnici koji su tri sata ranije počeli da pristižu, razmileli su se i zakrčili tu malu ulicu, posedali gde su mogli, sa svojim pljeskama ili sendvičima, zapišavali sva leđa zgrada i pijace, koja je, uzgred, trebalo da počne da se renovira još u martu, obećao Mali, ali nije...

Nije mi, takođe, jasno zašto hor Radio-televizije Srbije sa dirigentom Suđićem, koji se finansira iz budžeta i pretplate svih građana Srbije, peva na stranačkom skupu. Da li će pevati i na nekom skupu opozicije!? Naravno da neće, kao što nacionalne mreže neće direktno prenositi ništa izuzev skupova vladajuće koalicije i to za džabe. Gde, bre, da naplaćuju vladajućoj stranci koja raspolaže milijardama dinara od prilježnih donatora koji je unifikovano "darivaju" istom sumom, poslednja je iznosila po 40.000 dinara. A neki od njih su nezaposleni. Bogatima se ne naplaćuje, samo siromasima! Ko im je kriv što su siromasi i ne rade ništa već samo piju kafu i pivo!!! E tako funkcioniše sistem, kao u pluskvamperfektu, davno prošlom, činilo mi se, zaboravljenom vremenu. Zato mu i kliču Aco, Srbine, Kosovo je uz tebe! To je pravo lice Vučićeve second hand politike. Sve što je "u istoriji" upotrebljavano, a mnogo toga i bačeno na đubrište, reciklirao je i uspešno koristi. Jer, kome ti ljudi, koje šeta i prevozi žedne preko vode, veruju - njemu ili zvaničnim podacima... o nikada većim platama i penzijama, osim u vreme Ante Markovića, o divnim i hrabrim penzionerima koje je, sada je potpuno jasno, žrtvovao kao pione u šahovskoj partiji....

Analiza "Istinomera" govori da je fiskalna konsolidacija "penzose" koštala preko pola milijarde evra, 612 miliona i 400 hiljada miliona evra, a "žderači" tih para, javna preduzeća, i dalje "lapaju" da bi Vučićeva pretorijanska garda imala sigurno mesto i nesmetano mogla da licka stvarnost za njega.

Kristijan Salmon u knjizi "Strategija Šeherezade" (Clio) otkriva tajne savremenih političara koji uspevaju po modelu "pričam ti priču" (Storytelling)! U 26 poglavlja, znakovitih naslova, o vladaocu, sindromu čarobnjaka iz Oza, muževnosti političarki, familijarnosti, osvajanju mozgova, srca i uma, gospodarenju javnim vremenom... o nultoj tački kada predsednik zanemi... prepoznaćete mnogo toga što primenjuje i sam Vučić u svojoj "second hand" politici! Čita čovek i ima savetnike koji čitaju i računa da ga nikada neće pročitati oni koji su nepismeni, a njih je, nažalost, sve više!

povezane vesti

Civilizacija i kultura

4

Piše: Gordana Suša

Evrobalkanska Gordija

1

Piše: Gordana Suša

Zvečka glodalica

5

Piše: Gordana Suša

komentari (8)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Smederevac

25. oktobar 2017.

Sjajan članak! I jedna pravopisna ispravka: dužina ulice je šeststo metara, a neko može osvojiti šesto mesto.

bogdan trojkaš

25. oktobar 2017.

Nama će samo glad i očaj pomoći. Zato, ne treba se brinuti jer su oni sasvim blizo -u mnogim ubogim domovima!

Rudan

25. oktobar 2017.

Tuga i opomena. Većeg poniženja za poštene i pismene nemoguće je i zamisliti. Sav društveni otpad je na površini, sve je u njihovim rukama. Šešelj bio, Šešelj ost´o, skinuo je samo majicu. Loš glumac, kao da samog Boga glumi kad stane pred svoje PINK mikrofone, Onda odjednom zapeni u poznatom stilu, Poznatom iz devedesetih, kojih se, navodno, odriče. Naročito zapeni na strane plaćenike i izdajnike, baš isto onako, pamtimo... Kao da on nema svoje plaćenike. Pomno prebrojava dolare koje su dobili ti "strani plaćenici", ne prebrojava koliko dolara on NAŠIM PARAMA plaća svoje plaćenike. Neskriveno, drsko, bezobrazno raspolaže Srbijom. A za takvog vlasnika, za takoreći Boga, ulica mora biti čista. Makar bila i Gordanina. Šta više reći?

Stevica

25. oktobar 2017.

Smerderevac prijatelju, zbog pravopisne ispravke ste dobili više minusa nego pluseva. A verujem da su više od polovine tih posmatrača, funkcionalno nepismeno, O tome piše Gordana Suša.

Zora Dowty

25. oktobar 2017.

Bravo gospodjo Susa!! Eh da nam je vise takvih..

Mico Nenadic

26. oktobar 2017.

Zasto Hor RTS-a?Pa radi smanjenja troskova obzirom da su u prvom komsiluku!

Penzioner

26. oktobar 2017.

Odličan članak. Bravo Gordana.

Zvoncica

26. oktobar 2017.

Sve je to lepo i istinito. Samo... Neko to podrzava, neko ide na te skupove u autobusima, neko peva u tom horu i neko ga vodi, neko realizuje tu politiku i ucestvuje u njoj, neko se uclanio u stranku, neko davi novinare, neko preti, neko laze na konferencijama za stampu i sire, neko izvrsava naredjenja, neko, neko, neko.... Zasto pricamo stalno o AV, zar ne ucestvuju hiljade i hiljade Srba dobrovoljno u ovoj tragediji? Gde su i ko su?