Site name

Za koga radi Vučić

Činjenica jeste da su konsolidovane finansije, da se povećavaju investicije, da je proradila Smederevska železara, da je izgrađeno preko 200 kilometara autoputa, aerodrom "Nikola Tesla" postao rentabilan, izgrađena Ikea...

21

Piše: Gordana Suša

27. decembar 2017. 15:00

Za koga radi Vučić

... činjenica je da se planira suficit, umesto deficita u budžetu, da će nekim penzionerima biti vraćeno oteto, da se poboljšava rejting Srbije na raznim ekonomskim međunarodnima listama, činjenica je da od osvajanja vlasti Vučić brižljivo plete mrežu međunarodnih kontakata, pa ima razloga za samohvalu o susretima sa preko sedamdeset državnika sveta, činjenica je i Briselski sporazum i pregovori sa Kosovom ali činjenica je da se sve ovo radi bez pravne države, dakle, zakona jednakih za sve, bez nezavisnih tužilaca i sudija, nezavisnih institucija kao kontrolora vlasti, obesmišljenog parlamenta, bez slobodnih medija i bez slobodnih izbora, što upućuje na crv sumnje, da radi za sebe, svoju partiju, svoju partijsku kamarilu, svoje tajkune domaće ili uvozne!? Kakvu vladavinu prava zamišlja Vučić, videli smo u najnovijem sudskom postupku koji se vodi protiv grupe aktivista Inicijative mladih za ljudska prava samo zato što su na tribini na kojoj je govorio osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin, pokušali da razviju plakat na kome je pisalo: "Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama", i pri tom bili brutalno izvređani i udarani, razbijen im je i auto. Umesto da ih sud pozove kao svedoke i da ih zaštiti, još će prekršajno da ih goni. Ništa nelogično ako Lazarević predaje na Vojnoj akademiji a Šainović počinje da gradi novu političku karijeru. Videli smo i u Pećincima kako se postupa prema novinarima i predstavnicima DS, koji su se prema Šešeljevom modelu i saopštenju SNS, okliznjavali sedam puta na koru banane, sukobili sa čuvarima biračkog mesta i sami bacili svoj mobilni u jarak.

Mogu misliti kako su poslanice legitimne i legalne stranke Gordana Čomić i Aleksandra Jerkov ušli u hrvanje sa nabildovanim i nepoznatim individuama koje su demonstrirale da je duh zakon palica. Videli smo i pre toga šta je doživela novinarka N1 ili poslanica Marinika Tepić. To je razlog zašto Vučićev planetarni sjaj tamni u zemlji jer sve što postiže postiže pod teškom presijom i ucenama, ne poštujući elementarna ljudska prava, pa ta priča kako on radi za sopstveni narod i za Srbiju, teško može da popije vodu.

Šta bi od obećane borbe protiv korupcije i rešavanje 24 sporne privatizacije? Pa ništa ili takoreći ništa. Pošto je u međuvremenu instalirao svoje tajkune, država se proglašava nenadležnom kao u slučaju Goše, i bez odgovora na pitanje kako je moguće da u toj istoj državi neka velika firma godinama ne plaća poreze i doprinose zaposlenim. Pa moguće je jer nije Jugoremedija koju je ta ista država uništila... Gde završi zakon o poreklu imovine? Nigde dok se novokomponovani tajkuni ne konsoliduju i dok ne operu sav novac baš kao što je isprano 83 hiljade evra za novogodišnju jelku u glavnom gradu. Ostala je nula i od obećanja da u javnim preduzećima i upravnim odborima neće raditi stranački kadrovi. Ne samo da su postavljeni već se protežu i na drugu generaciju kao Krkobabići, a u jeku je inauguracija drugog ešalona njihove braće i sestara kao brat Bate Gašića, koji će, navodno, za džabe biti predsednik UO novog kliničkog centra u Nišu.

Predizborno obećanje i povlačenju države iz medija rezultiralo je sasvim suprotnim procesom. Država se još više učvrstila kroz Miloševićev kadar, Vučelić na mestu glodura Novosti, SNS aparatčik, na mestu vršioca dužnosti glodura Politike, fantomski Tanjug se reinkarnira posle otpuštanja nepodobnih novinara, sa Brankom Đurić, a projektno se potpomažu isključivo mediji koji su bliski vlasti. Možda će se do kraja nekog avgusta u budućnosti, obećano pre tri godine, saznati i potpuna istina o kupovini Politike i Novosti?

Neću ovom prilikom da pominjem pelene i Juru ali pošto je vratio u javni diskurs strane plaćenike i unutrašnje neprijatelje, sasvim je legitimno i pitanje za koga radi Aleksandar Vučić. Za Srbiju, ali koju, za narod ali koji? Rešenje ćete naći ako potvrdno odgovorite na sledeće pitanje: Da li vas Vučićeva država tretira kao bednika kojem uvek nešto daje i poklanja da ne bi umrli od gladi, ili vas podstiče da i kao takav budete samosvestan socijalni građanin koji kao društveni subjekt odlučuje o načinu sopstvenog života, zajednice u kojoj živi i utiče na javno mišljenje. Da li dakle pristajete da budete nahranjeni bednik koji to stanje prihvata kao totalizujuću normalnost ili ste socijalni građanin i borac za demokratiju, bez obzira na Vučićevo poimanje iste, i bez obzira na njegovu planetarnu zvezdu.

povezane vesti

Snovi i demokratija

7

Piše: Gordana Suša

Kec iz rukava

9

Piše: Gordana Suša

Odloženi odgovor

7

Piše: Gordana Suša

komentari (21)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dejan

27. decembar 2017.

Mislim da je gospodja Gordana Suša ovaj tekst trebala da naslovi na opozicione stranke. Njih je trebala da pita za koga rade. Jer oni zasigurno nisu uradili ni delić onoga dobrog što je uradio Aleksandar Vučić. Naprotiv, uradili su mnogo toga lošeg, sve ono loše što je Aleksandar Vučić morao da popravi i uradi. I sada se sasvim logično postavlja pitanje, zašto gospodja Gordana Suša to ne pita Djilasa, Tadića, Jeremića i ostali tušta tma likova na lokalu koji su naneli štetu Srbiji?

But

27. decembar 2017.

Da je to moglo da se postigne u pravnoj državi ne bi to dočekalo Vučića. Gordana, bolje da ne pričate o pelenama u Juri jer su to gluposti, što i sami znate. Da imamo obrazovanije stanovništvo ne bi plate 350 €, niti bi nam falila pravna država. Imamo Vučića, i da bude mnogima muka veća, on će nas uvesti u EU, kada drugi nisu a imali su priliku.

Milorad

27. decembar 2017.

Zna g-đa Suša dobro za koga radi pomenuti, samo ne sme da kaže. I nije me briga za koga radi. dame i gospodo novinari, kada se osmelite da pišete konkretnije i oštrije uprkos svemu, uzeću vas za ozbiljno. Ovako, samo po tome što ne pljujete po intelektu, razlikujete se od, u tekstu pomenutog subjekta. Da, ni ja mu ne smem pomenuti ime, zarad ličnog mira, od Miloševića imam problem sa protuvama janjičarima sa motkama, ali nisam novinar.

sergije miletic

27. decembar 2017.

Stavljanjem pod licnu kontrolu svih elemenata drzave i drustva,Vucic ostvaruje svoje licne interese i interese najblizeg okruzenja,po cenu unistavanja svih dostignutih demokratskih i civilizacijskih vrednosti.

Maxi

27. decembar 2017.

Slusajte botine Gordana Susa je kriticar svake vlasti. A to sto vi niste citali nista ranije nego tek sada kada vam je to posao I naredba od gore to je druga stvar.

Lejla

27. decembar 2017.

Gosp.Suša, kad već nećete da pominjete pelene i Juru, nije trebalo da pominjete ni to da će penzije nekom biti vraćene, kad znate da ni to nije istina, a, dakle, ni činjenica. I otkud Vam, uopšte, to da Vučić radi za Srbiju? Ne razumem ovu vašu vrstu "prestrojavanja" u pogledu mišljenja o A. Vučiću. Ponovo se preslišavate o njegovim predizbornim obećanjima (kao da biste da pronađete neko za koje bi se moglo reći da je ispunjeno - a nema ga). A. Vučić radi za sebe i jednu malu grupu njemu bliskih ljudi, uključujući porodicu. Dakle, povući će se "dobrovoljno", kad njegova misija bude završena, novac prebačen na Kajmanska ili Devičanska ili neka treća off shore ostrva, a mi, građani Srbije ćemo morati da izaberemo nekog drugog Murtu, te krenemo od novih obećanja o boljem životu i svetlu na kraju tunela. To je naša karma.

misa3

27. decembar 2017.

cestitke za izvanredan tekst mozda najbolji ove godine

Milutin

27. decembar 2017.

Mislim da je g-đa Suša bilo vrlo blagonaklona prema Vučiću kad kaže "... činjenica je da se planira suficit, umesto deficita u budžetu, da će nekim penzionerima biti vraćeno oteto, da se poboljšava rejting Srbije na raznim ekonomskim međunarodnima listama". Planira suficit!!! Planirao je on za ovu godinu rast BDPa za 3% pa ništa od toga. Brojke govore da je taj rast ostvaren ne za jednu već za 6 godina kako je na vlasti. Kojim to penzionerima se vraća oteto??? Daje neko bedno povećanje koje ne poktiva ni deseti deo porasta troškova života u ovih nesrećnih 6 godina. Te lažne "međunarodne" rejting liste meni kao građaninu ne znače ništa - ni u materijalnom ni u moralnom pogledu. Ipak moram odati priznanje g-đi Suša da ga bar ne kuje u zvezde kao Liht, Krlo i Milomir.

Gastarbajter...

27. decembar 2017.

Pre neko vece pogledah fil od Monty Paythona,Brjanov Put,a u cast Bozica...heheheh...ko zna film zna o cemu pricam,tu ima jedna jako odgovarajuca scena:Elelm okupila se opozicija Judeje i savetuju se da li da dizu bunu protiv Rimljana,i presedavajuci kaze...:STA SU TO NAMA RIMLJANI DONELI...Pa se pocnu iz Gruppe javljati,Doneli su nam obrazovanje,puteve i infrastrukturu,zdrastvo,ekonomski prosperitet,mir,vino....i td...A presedavajuci ce pa da sve je to tacno to su nam doneli ali smo mi POD PRITISKOM...heheheheh...Tako mi ova prica od G.Suse na to lici...Sve je tacno dobro nam ide ali smo mi ipak pod represijom...hehehehehe....SMESNO...

Zv

28. decembar 2017.

Vucic radi i zivi za vlast i slavu, kao sto je radio i Milosevic. Od silnog nagadjanja svesnog i nesvesnog stanovnistva i onda i sada, u stilu "ciji je covek" narod je pobenavio. Egomanijake ne interesuje materijalna dobit za licnu upotrebu, vec samo eliminisanje ikakvog suprotstavljanja i razotkrivanja njihovih slabosti. Oni sami ne odlaze s vlasti niti kad izgube izbore. Nego, kome smetaju moji komentari ovih dana?

Aleksandar

28. decembar 2017.

Srpska napredna sekta je u panici. Ima skoro sve preletace pod svojim skutima, a rezultata ni od korova. Neko ce uskoro morati da podnese racune. Gorak je taj srpski napredni sendvic. Gorak.

Vitomir

28. decembar 2017.

Za koga radi Vucic, pitsnje je sad i ko zna kad...(iz jedne pesme).Ovako.Radi covek,kratko i jadno za poboljsanjevbratskih odnosa:za bracu Vucic, bracu Nikolic,pa za bracu Mali,pa bracu Brnabic,pa za bracu Dalton(Dacic, Vulin, Marijana i Maju),Martinovica i usi, za Seseljeve i Dodik-Ivanic bracu iz nase Bosne...Radi Aca-delija i srpske babuske i hrvatske pipovcice, crnogotdke mandicke i makedonske grujevske piroske...covek ne staje, on je nas pouzdani most izmedju lose proslosti i jos problematicnije buducnosti .On za to radi uporno, mozda menja agregatno stanje,ali ga mi uvek prepoznajemo:voda je uvek voda(led,tecnost,para,cak i pregrejana,suvozadicena,sta vec).Moze da menja dlaku(proredjuje se , vidimo), ali za bracu po obrazu i imenu vredi tako vredno raditi.

Brama

28. decembar 2017.

Vucic ne radi za sebe, to je vise puta istakao. On radi za tatu i batu. To, doduse, ne istice.

Даша

28. decembar 2017.

Молим Гордану да заоштри оловку и следеће године, да се надамо добрим текстовима, то нам преостаје!

Mitrovic

28. decembar 2017.

"Da li vas Vučićeva država tretira kao bednika kojem uvek nešto daje i poklanja da ne bi umrli od gladi, ili vas podstiče da i kao takav budete samosvestan socijalni građanin koji kao društveni subjekt odlučuje o načinu sopstvenog života, zajednice u kojoj živi i utiče na javno mišljenje. " ... nemam nameru da budem ironican ili maliciozan ali stvarno mislim da bar 80% glasaca AV uopste nije sposobno da rasclani i razume ovu recenicu ... i da on to, draga Gordana, nazalost, jako dobro zna. Da li srpske inteletualna elita ne zeli da se spusti na nivo komunikacije koji bi tih 80% mozda bolje i lakse razumelo, ili mozda ni ne zna to da uradi, u to necu da ulazim jer ni sam nemam odgovor. U svakom slucaju, AV se spustio (ili je jednostavno na tom nivou) i briljira. Svi mi znamo kakav su polozaj streberi imali u skoli, obicno bi se nasao neki kvazistreber da intrigama okrene vecinu protiv onog pravog strebera, onog koji nesto zna, koji nesto vredi. E meni se cini da je sada upravo takva situacija u nasem drustvu, AV huska narod protiv intelektualne elite a ova pod pristikom, uz naravno cast i postovanje prema izuzecima, se povlaci u ilegalu ili u vecini slucajeva, u autocenzuru. Sve u svemu, veliki plus za clanak ali ... slaba vajda, tesko nama.

dule

28. decembar 2017.

"Činjenica jeste da su konsolidovane finansije, da se povećavaju investicije, da je proradila Smederevska železara, da je izgrađeno preko 200 kilometara autoputa, aerodrom "Nikola Tesla" postao rentabilan, izgrađena Ikea..." Činjenica je da je javni dug Srbije za Vučićeve vladavine povećan sa 14 na 24 milijarde evra (okvirno računato). Ovo što ste naveli košta mnogo manje od tih 10 milijardi.

ljubo bivši član Ds

28. decembar 2017.

Sve ok, ali nek nam gđa Suša koja očigledno nije ljubitelj lika i dela AV objasni šta traže funkcionerke DS kod biračkog mesta pošto to nije dozvoljeno i kako je sudstvo zavisno kad oslobodiše ex ministra Bubala za očiglednu privatiziconu pljačku.

ostoja.1@gmail.com Aleksandar

28. decembar 2017.

Gospodja Susa je yaboravila da pita g-dina Vucica, ciji je on predsednik...Yamislite jednog Vladimira Putina koji na tv pokayuje slike pacova, bubasvaba...

Aca Bokasa je shvatio,

29. decembar 2017.

da sa ovakvim "biračima" može da tera sprdnju!

Oljačkani penzioner

30. decembar 2017.

E gospođo Gordana,gluvom šaptat a ćoravom namigivat je uzaludan posao.Sve ovo što ste napisali mogu razumeti oni sa mozgom,ali u redovima SNSa je to retka pojava,tako da oni drugi ovo znaju i bez vas,ali oni koji bi trebalo da shvate nemaju sa čim.

Akiro Kurosawa

30. decembar 2017.

Poštovana Gordana, odakle Vam ideja o "planetarnoj zvezdi". Zar nije jasno svima kakav kadar oko sebe ima psihopata koji gura na nacionalnoj frekvenciji odštampane postere sa jednim pa onda sa tri mrtva pacova i preti da Beograd neće pasti? Planetarna zvezda koja se slika na ulicama Abu Dabija i Pariza i van kancelarija? Kod Putina je osnovno bilo to što je pružio podršku Putinu na izborima. Zamislite koliko je Angeli Merkel bio smešan kad u ju je sa kartom sreo u hodniku raširio karte i "pričao" o svojim idejama dok ga fotograf slika? mi državu nemamo. Sve rezultate je ostvario MMF koji pažljivo popisuje šta ovde sve postoji od rudnih. i prirodnih bogatstava. O genetskom materijalu i edukovanim kadrovima koji beže odavde je suvišno govoriti. Srdačan pozdrav!