Site name

Ot(š)krivanje strele

Previše tiho za ono što je prethodilo, u Rakovici je za Dan oslobođenja dal' Rakovice, jal' Beograda (ispada da su partizani i Rusi Bgd oslobađali imajući u vidu odnedavne lokalne samouprave) proradio još jedan šopingmolovski brend, bre!

1

Piše: Božidar Andrejić

05. novembar 2017. 20:00

Ot(š)krivanje strele

Foto: Predrag Mitić

Ne sećam se da je bilo zvaničnog, političarskog otvaranja. Možda zato što je "potez potrošen", a sad nije bilo predizbornog povoda.

Jer, fešta uz zastave i govorancije - energetičarski SPS-Antić, hipergraditeljski nastrojen lordmer Mali i Nebojša Stefanović sa šeširom SNS, a ne ministarskim - održana je pred predsedničke izbore. U aprilu, jednog sunčanog petka. Prolazio sam tuda i privuklo me da osmotrim: video sam kako funkcioniše okupljanje sigurnih glasača. Tako su dolazili i na taj miting - vođa grupe sa spiskom ljudi iz zgrade, kvarta, mesne zajednice...

Na licu mesta na "šarmantan" način prozivka ("gde je Đorđe, recite mu da dođe ovde!"), dele se zastavice za mahanje i drugi rekviziti. I - pazi sad - na kraju grupno fotografisanje. Kao za uspomenu. A može i za prebrojavanje. Verujem da se po grupnoj fotografiji izlazilo i na birališta! Gde su i listići slikani - za uspomenu.

Ali, jednako je važno i nešto drugo - predizborno mahanje i aplaudiranje gorepomenutim imalo je neobičan naziv - valjda beše obeležavanje početka radova. Ni početak, ni otvaranje, ni kamen temeljac. Jer radovi tada behu uveliko u toku, noseći stubovi zgrade ustobočeni, ponegde i do drugog sprata. A građevinski materijal je bio zgodno presložen po placu, zapravo upotrebljen kao ograda prostora za miting, da oduševljeni građani u zanosu ne uđu na gradilište. Dublje unutra su mogli samo zvaničnici, da "pušte" u rad dve-tri mašine, što reko Velja Ilić "s onim gore kao ruka" koje su malo "raduckale" i po završetku - ugašene.

Jezik i govor prate život, a pojmovno slede čak i razne političke izmišljotine, pa su, znamo, u upotrebi razne glupe formulacije za pojave za koje imamo svoje, zaboravljene reči. Ali, neke su gluposti takve da za njih prosto - nema/m reči.

Za ovo ne ide ni otvoriti, ni otkriti kao glagol, dakle ni otvaranje ni otkrivanje. Za ovo bi pošto su radovi već otpočeli glagol bio otškrinuti. Ali ni u mojoj glavi ni u dostupnim rečnicima osim ŠKRINJA nema imenice koja bi pratila taj glagol. Ako nema - treba je izmisliti, jer je veliki broj tih poluotvaranja, otkrivenog otkrivanja otkrivanje!

I evo predloga - otŠkrivanje!

Da smo se ranije složili i fontana na Slaviji bi imala otškrivanje, jer je - setimo se - prvo bila svečana generalna proba sa koktelom, pa otškrivanje, pa je sad svečano zatvorena. I Konfučije na Nbgd-u je dvaput ustobočavan - ne se znae da li i konfučno, pardon, konačno...

A najgore je što je to unapred isplanirano i za Đinđićevu strelu! Protiv rešenja nemam ništa jer znam da zaboravu Đinđića pre može da doprinese sve drugo što se pod "firmom" njegovog nasleđa ovde radi. Ona će biti postavljena dogodine o 15. godišnjici - za otškrivanje - pa sklonjena u depo dok se garažom ne potkopa Studentski trg.

Sramota! Ukinimo gluposti koje traže reč OTšKRIVANJE.

povezane vesti

Vrhovni(k) majstor-kvariša

0

Piše: Božidar Andrejić

Kvaka je u kvaki

2

Piše: Božidar Andrejić

Konfederacija đubreta

3

Piše: Božidar Andrejić

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

scoby

06. novembar 2017.

Šoping mol na mestu pokojne fabrike gumenih proizvoda Rekord u Rakovici, pokazuje kako unapređeni šešeljoidi zamišljaju rekonstruisanu fabriku gume - šareno I blještavo uz obilje brendiranih kineskih krpica. Nekad je tu radilo 1.500 radnika I proizvodilo gumene proizvode za ceo svet (uglavnom traktorske gume), što je istinski doprinosilo rastu BDP-a (kultna reč Predsednika). Prema gradskim čelnicima u šoping molu će biti zaposleno 400 radnika (!), uglavnom u sektoru usluga, a sve je koštalo oko 30 miliona evra. Velika šteta je što je samo na rečima ostao kapitalni projekat unapređenih šešeljoida - pretvaranja jezera Pariguz u Resniku u jezero Komo (to je bila preteča I BGD na H2O). Ovako, većinom nezaposlenim stanovnicima Rakovice, preostao je šoping mol u kojem će trošiti pare koje nemaju.