Site name

Završi Megatrend i pali (2) (VIDEO)

Prolazio sam nedavno Takovskom ulicom kada mi je pažnju skrenuo bilbord, zbog koga sam na trenutak pomislio da sam upao u vremensku mašinu.

9

Piše: Peđa Popović

16. oktobar 2017. 23:42

Završi Megatrend i pali (2) (VIDEO)

Između rustičnih zidova zgrada donjeg dela Takovske, šepurila se dobro znana poruka “Završi Megatrend i pali”. Ista ona zbog koje je pre šest godina izbio skandal.

Poruku je osmslio nekadašnji dekan, živopisni Mića Jovanović koji je nakon par skandala kasnije i bruke sa sopstvenim nepostojećim doktoratom napustio ovaj, kako kažu, Univerzitet.

Međutim, Mićin duh, ideje i vrednosti kao da i dalje žive u u nekadašnjem Megatrendu, a sadašnjem Džonu Nezbitu i ne samo na bilbordu ili sajtu škole već i u srpskom društvu.

“Nezbit” je poznat po brojnim starletama među studentkinjama, političarima koji su ga završili ili gde zajedno sa estradnim zvezdama rade kao predavači, štancovanju sumnjivih doktorata i generalno neakademskoj atmosferi. Tako na jednom mestu imamo Soraju, Zoranu Mihajlović, Natašu Šaviju, Milutina Mrkonjića (počasni doktor), Esktra Nenu, Natašu Bekvalac, Nenada Stefanovića kome je pomenuti Mića bio mentor, Nenada Čanka… Kada se pogleda ovakav sastav, 880 odsto više doktora nauka u protekloj deceniji ne začuđuje, iako nisu vidljivi očekivani pozitivni efekti brojnih doktora na društvo.

Zaista, kao da Mića nije ni odlazio, jer Megatrend je i dalje ostao mesto gde nestručnost i sumnjive diplome cvetaju, za čije studente postoji i krilatica “Uveče prelista, a ujutro zablista!"

Kada se pogleda inflacija nestručnih kadrova na raznim mestima (pretežno u javnom sektoru), ali i skandali koji se u Srbiji dogode na nedeljnom nivou (npr. pet miliona „nestalih“ poreskih prihoda Grada Beograda,  nabavke vozila za potrebe policije, padanje tendera kako se ne bi snimala/održala sednica Skupštine grada Niša, sumnjivi tender za novogodišnju rasvetu, novogodišnjo kićenje u septembru, otvorena gradilišta i radovi na ključnim saobraćajnicama u Beogradu u isto vreme, misterija „tetkinih“ 200 hiljada evra…) i koji se nižu u meri koji drugi Evropljani ne vide ni za godinu dana, Megatrendova poruka je potpuno pogrešna.

Kakva paljba, kakvi bakrači. Pa gde bi u nekom malo uređenijem sistemu svi ti koji uveče prelistaju našli uhlebljenje?

Trebalo bi bilo samo dopuniti poruku.  Završi Megatrend i pali. U partiju!

Pa sad, možda ne odmah kao ministar/ka ili državni sekretar, ali neka bolja funkcija u javnom preduzeću bi mogla da bude po meri. Ili makar u lokalnoj samoupravi, jer svaki početak je težak. Uslovi jesu primamljivi i po meri “Mega Nezbita”. Kompetencija i znanje nisu neophodni. Na etici se ne insistira. Milina!

Samo da zaista dopune poruku, jer osim što bi više odgovarala istini, ovako bi ponovo mogli da se nađu na meti Republičke tržišne inspekcije koja je još 2011. god. reagovala zbog vređanja opšteg dostojanstva kada su nadležni u Nezbitu i povukli spornu reklamu.

Mada, pitanje je da li Nezbit/Megatrend ili svakodnevica više vređaju dostojanstvo? 

povezane vesti

eAna kada će stvarno eZUP

2

Piše: Peđa Popović

Da li ćemo prevazići Nušića?

10

Piše: Peđa Popović

Prvi put u istoriji

1

Piše: Peđa Popović

komentari (9)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dalibor Krstić

16. oktobar 2017.

Inverzija vrednosti

Branko Vucicevic

17. oktobar 2017.

Pa ako svi doticni se dobro snalaze i vrlo lagodno zive, mozemo konstatovati da smo mi upisali pogresan fakultet. :)

realac

17. oktobar 2017.

Mada, pitanje je da li Nezbit/Megatrend ili svakodnevica više vređaju dostojanstvo? Realno, da Megatrend ne postoji, svi sa drzavnih fakulteta ne bi imali ni to malo dostojanstva i ponosa s obzirom da diplome vecini nista nisu donele. Ovako imaju tu neku utehu, kao, barem nisam Megatrend zavrsio. Trebali bi novinari da se bave malo ozbiljnijim stvarima, ali su svi ionako uplaseni i bez ikakvog dostojanstva posto rade za 300 eu. Drznite se malo da pisete o temama koje prati i Julian Assange ili neki drugi whistlebloweri a ne da napadate fakultete. Sta cete sledece, da napadnete privatne vrtice? Novinarstvo par excellence.

Dušan

17. oktobar 2017.

Komentari sa videa u prilogu! 1. Jel harmonikas asistent na predavanju? 2. Lepo Torbica i Čvarkov kažu - Megadens!

"Ponos Srbije"

17. oktobar 2017.

Jel ovo srpsko akademsko kolo? Svaka čast Mići kako je lepo spojio akademizam i tradiciju.

necu da ti kazem

17. oktobar 2017.

Prvo pozdrav za autora teksta, drugo kao novinar koji je završio Fakultet za kulturu i medije na tadašnjem Megatrendu, mogu da mu sastavim ceo spisak državnih fakulteta i cene diploma istih. Najlakše je pljuvati Miću, a malo teže uraditi istraživački tekst i zagrebai ispod površine. Zašto da ne i kolo, ukoliko je nakon ili pre početka predavanja :)

Sinisa

17. oktobar 2017.

Autor je lepo pobrojao neke od slikovitijih primera "diplomaca" Megatrenda, pljunuvsi usput sve koji su diplomirali na tom univerzitetu. Ali da vidimo neke od stručnjaka sa državnih fakulteta koji su se istakli u svojoj strucii: Aleksandar Vučić - BU, Pravni fakultet, Siniša Mali - BU, Ekonomski fakultet, Mlađan Dinkić - BU, Ekonomski fakultet, Čedomir Jovanović - Fakultet dramskih umetnosti. Da li treba da nabrajam dalje? Pre nego što opljunete po privatnim fakultetima raspitajte se malo koliko je profesora napustilo državne i prešlo na privatne fakultete? Da li su ti profesori odjednom postali nestručni i loši profesori, prodane duše, a do juče su časno radili na državnom fakultetu?

BU

17. oktobar 2017.

Autor ocigledno nije gledao emisiju Doktori na N1 pre par dana gde se jasno vidi na tabeli da je u proteklih par godina Megatrend odnosno Dzon Nesbit izdao celih 34 doktorata dok je beogradski Univerzitet izdao njih 1012 ako me pamcenje dobro sluzi. Mnogo profesora sa beogradskog univerziteta je radilo na tom istom Megatrendu i uzimalo dodatne prihode.Najlakse je ponavljati jednu te istu pricu bez da se ukljuci mozak i stvari sagledaju dublje.

peđa popović

18. oktobar 2017.

Poštovani komentatori, hvala na ukazanom. Da se razumemo, ne mislim da je Megatrend jedini loš. No sigurno je simbol. Ponovna pojava realno uvredljivog bilborda je bila povod za tekst, i tu valjda nema ničeg spornog, već samo uvredljivog za sve nas. A osim bilborda vratio se i Mića na mesto rektora. Milina. Sportski pozdrav