Site name

Lokalno nije malo

Gledajući način na koji se većina opozicije priprema za beogradske izbore, ne mogu se oteti utisku da se spremaju za republičke. Pri tome ne mislim da je u pitanju domišljatost, šesto čulo ili jednostavno dojava o tome da bi uz lokalne, mogli da se održe i republički izbori.

4

Piše: Peđa Popović

23. oktobar 2017. 19:15

Lokalno nije malo

Broje se kolone, biraju se vođe, razmišlja o raspodeli mandata koji još nisu osvojeni, pominju se opšta mesta, a priče o suštini, odnosno u ovom slučaju Beogradu, gotovo da nema, osim ako ne uzmemo u obzir poneku pomalo stidljivo izrečenu poruku. I to pretežno u domenu lepih želja, odnosno bez konkretne razrade.

U našem slučaju politička borba se po pravilu svodi na kritiku vlasti, što je samo jedan segment aktivnosti ako želite da se ozbiljnije bavite politikom. Ono što nedostaje je nuđenje nekakve alternative u tom moru kritika.

I tako, u šali bi se moglo reći da partije i pred ove izbore dosledno nastavljaju sa nebavljenjem lokalnim pitanjima, kao i godinama unazad, ona kao da ne postoje. Deluje da problemi građana u svakodnevnom životu nisu bitni ili dovoljno atraktivni za sadašnju opoziciju. Kao da kvalitet prevoza, zelenilo, pravac ekonomskog i urbanističkog razvoja, zdravstvena i svaka druga zaštita, mogućnost započinjanja biznisa, bolja i efikasnija lokalna administracija, učešće građana u formiranju politika nisu dovoljno zvučni. Pa čak ni u dvomilionskom Beogradu.

Činjenica je da se na lokalnim pitanjima slabo radi, retko gde postoje jaki lokalni odbori, malo je prepoznatljivih predstavnika partija. Oni koji pamte mračne devedesete, sećaju se da su lokalni lideri bili prepoznati i aktivni. Na lokalu su se skupljali glasovi, otkidao deo uporišta vlasti, uspostavljala komunikacija i stvaralo poverenje građana. To može da potvrdi i aktuelna vlast.

Ono što političari uporno ne prepoznaju, jeste da su lokalna pitanja, ma koliko delovala “mala”, mesta na kojima se prepliću mnoge javne politike. Umesto, ali i zbog njih, tim pitanjima se bave razne građanske inicijative – Ne davimo Beograd, građani iz novobeogradskih blokova koji se bore za očuvanje zelenih površina, ali i spas savskog nasipa/Novog Beograda, biciklisti i drugi.

Projekat „Beograd na vodi“ samo je jedan od takvih primera. Urbanizam, pravo, ekonomija, ekologija, uticaj građana na javni prostor, sve se prepliće kroz ovaj megalomanski i od zakona izuzet projekat. Dosledno praćenje onoga šta se dešava u vezi sa „Beogradom na vodi”, jedna je od najvećih noćnih mora i meki stomak sadašnje vlasti već neko vreme. Meta u koju gađaju svi i meta koju je lako pogoditi.

Taj ali i drugi slični primeri su pokazatelji da građane ipak interesuje šta se dešava u njihovom okruženju i da bi bili zadovoljni da se pitaju za mišljenje pri donošenju odluka.

Sudeći prema aktuelnoj slici i uz isključivo „globalno“ razmišljanje opozicionih stranaka, vladajuća koalicija i pored znatno slabije podrške u Beogradu u odnosu na ostatak Srbije, neće morati puno da brine oko ostanka na vlasti. S druge strane, opoziciji kojoj je igranje oko cenzusa već par godina najveći domet, može lako da se desi da ih “počiste” lokalne građanske inicijative.

A onda je vreme za penziju.

povezane vesti

eAna kada će stvarno eZUP

2

Piše: Peđa Popović

Da li ćemo prevazići Nušića?

10

Piše: Peđa Popović

Prvi put u istoriji

1

Piše: Peđa Popović

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Djurdjina

23. oktobar 2017.

Misli lokalno, gubi globalno ?

Miki Ivanović

24. oktobar 2017.

Dobar tekst,koji sam vrlo pažljivo čitao.Da,to je slika i prilika današnje opozicije,da samo klritikuju i obećavaju,ne niudeći konkretne predloge i načine šta bi i kako bi?I kako ja onda,kao glasač da se opredelim za njih?Da verujem njihovim lepim pričama i obećanjima?Pa koliko obećavaju,posebno Vuk Jeremić,ni tri zlatne ribice mu nisu ravne!Problem je što su lepe reči i obećanja jedno,a realnost je mnogo surovija.

Niks

24. oktobar 2017.

Ne verujem da će se održati i republički izbori, ali ko zna na kraju krajeva... Opozicione vođe se mole Bogu da budu i republički izbori, da se dobije novac iz državne kase pa da se bratski raspodeli. Zato su se raštrkali u mali milion strančica... Pročitani su kao mikijev zabavnik

gatara

24. oktobar 2017.

Sve ovo je u domenu nagađanja i držanja u neizvesnosti. Vanredni republički izbori su nešto što danas Srbiji ne treba i što je nepotreban trošak. Vlada dobro radi, nema krize,apsolutna parlamentarna većina je tu, zašto onda uopšte ići na izbore. Prošli režim do 2012-te nije išao na prevremene izbore iako su se ljuljali jedva imali nadpolovičnu većinu.To danas nije slučaj.