Site name

Vu ČE la

Ima jedna stara kineska izreka koja kaže: "Kad vidiš da Milorad Vučelić podmeće požar u svojoj kući, upali i ti svoju, sigurno će na dobro izaći!"

11

Piše: Slaviša Lekić

11. septembar 2017. 15:00

Ne znam kad se ova poslovična mudrost u Kineza tačno zapatila, ali logika nalaže da to svakako nije bilo pre ona tri požara u Studentskom kulturnom centru u vreme Vučelićevog direktorskog mandata. Uzalud je Milorad po čaršiji opanjkavao ljude Staneta Dolanca za sabotažu. Alfa & omega jugoslovenskog DB-a je, kaže legenda, raportirao drugu Starom:

"Vučeliću je od svih naprednih ideja preostala još samo ova o samopožaru."

Nije mi poznato ni koliko je alfa & omega srbijanskog DB-a, Aleksandar Vučić, dakle, upućen u taj deo Vučelićeve vatrogasno/piromanske karijere, ali nema sumnje da nije mogao odabrati boljeg čoveka da ugasi "Novosti", čuj mene požar - "Novosti!" Nema osobe u zemlji Srbiji sposobnije od njega da sve čega se dohvati pretvori u pepeo i iz te beskorisne materije izvuče za sebe ćar!

"On ne može da odoli ničemu što nije njegovo, što je tuđe", pisala je Mira Marković, životna drugarica jednog od njegovih najboljih drugova.

Nikad svoj ili, tačnije - večito tuđ ali u korist sopstvenog džepa, ovaj kameleon iz Crvenke uvek je iza sebe ostavljao katastrofu. I kad su bili srušeni svi saobraćajni znaci, on je uvek nekako prvi stizao na cilj, a onda, bogatiji, nastavljao dalje. Oduvek je bio uz elitu i toplo joj se preporučivao. Da su tada vizitkarte bile u modi, na "naslovnoj" bi sigurno pisalo - "Milorad Vučelić, Jugosloven i mladi jurišnik Saveza komunista" a na poleđini, nešto bleđim slovima - "Milorad Vučelić - disident". Na naslovnoj bi pismo bilo latinično, na poleđini ćirilično.

Bio je i novinar i pozorišni kritičar, filozof i antropolog, dežurni marksista i liberal, političar i disident biznismen, "vlasnik" najlepših žena ali i serviser pevaljki; Jugosloven, pa veliki Srbin, a zapravo Crnogorac, ljubitelj rukometa ili ne - fudbala, predsednik FK "Partizan" i SD "Partizan", štrajkovao je glađu i uživao u kubanskim cigarama, bio je socijalista i intelektualac opšte prakse, bio je i ostao najbogatiji socijalista.

Pre nego je iz džinsa i vijetnamke uskočio u listersko odelo, levičar zaljubljen u Če Gevaru, odrekao se Tita. Kapitalan uticaj na njegovu karijeru imao je Veljko Milatović, čuveni narodni heroj i društveno-politički radnik SFRJ, za čije će pristalice Milorad kasnije reći - "oni nisu naši politički protivnici, već egzistencijalni protivnici". Izvanredne anticipacije, Vučelić je na vreme, pre njihovog "pada", proredio i uobičajenu razmenu mišljenja sa Markom Nikezićem i Latinkom Perović. Prvi se setio i "pokopao" knjigu "Stranački pluralizam ili monizam" Vojislava Koštunice i Koste Čavoškog. U onim vunenim vremenima tražio je hapšenje Gojka Đoga a onda ga branio. Petljao je nešto i oko predstave "Golubnjača". Ivan Stambolić i Dobrica Ćosić ostaće Vučelićeve neispričane i prežaljene ljubavi. Sve tvrdeći kako je "više nacionalan od Ćosića" 'ladno je učestvovao u njegovom smenjivanju.

U času kad mu je zatrebalo, iz krštenice je isparilo i "crnogorstvo": "Srbin sam postao teško i bolno. Ja nisam Srbin iz muda. Moje srpstvo je izazvano", reći će na čistoj ekavici.

Od oca, načelnika UDBE u Subotici, nasledio je nepogrešivi osećaj za nepatriotizam i vešto ga raskrinkavao: jedno vreme je imao ulogu "avaksa" koji kruži nad Srbijom i razobličava strateški polažaj nerodoljubivih činjenica u tekstovima domaćih novinara. Zato je vodio Miloševićev RTS-a od 1992. do 1995, najmračniji u istoriji nacionalne televizije, gde je iznedrio Milijanu Baletić, Ratka Dmitrovića, Milu Štulu, Spomenku Jović, Stefana Grubača & comp. Nacionalna, pak, istorija novinarstva ubeležiće njegov intervju sa Miloševićem kao najudvoričkiji: i sam Sloba bio je šokiran šta ga sve Vučelić - ne pita! Smenjen je; ne zbog intervjua, kako nalaže pravda, već potrebe da posle Dejtona jastrebovi nestanu sa RTS-a.

Kraj Miloševićevog režima dočekao je kao najbogatiji socijalista i 5. oktobra prvi napustio SPS. Pokušao je da se umuva kod Đinđića. U vreme "Sablje" bio je u pritvoru: kažu zbog šverca, ali je pušten posle 20 dana. Neki kažu nakon štrajka glađu, drugi jer je navodno Stanko Subotić Cane napisao nekakav ček. Nakratko je bio i uz Koštunicu. Vučela, ne Cane. Onda se toplo preporučio Aleksandru Vučiću.

"Kad bi sreo nekog novog, nekoga kome drugo političko uverenje i druge cigare stoje lepše, odmah je prelazio na njih - na druga politička uverenja i na druge cigare", pisala je drugarica Marković.

Brojnim akvizicijama i funkcijama. Vučelić je ovih dana prikačio i uredničku fotelju u "Večernjim novostima"! Racionalnog objašnjenja nemam. Mada osećam dim, a gde ima dima...!

"Izabran od sebe, dragocen drugima, traje u inat onima koji bi voleli da su on, a to ne smeju da kažu, nastavlja da postoji na neobičnu radost onih koji znaju da mu dopuste da bude takav kakav jeste", napisao je Vulin o Vučeliću!

Eeeeeee, sad mi je već jasno!

Da i nad udvoricom ima udvorice!

P. S. Ovaj tekst pisan je dan nakon što je Vučić podržao Srpsku listu koja je podržala Ramuša Haradinaja. I Vučića! Svakog za sebe, razume se.

povezane vesti

Svaka mu je ka' u Nikolića

6

Piše: Slaviša Lekić

Ruženje TV N1

7

Piše: Slaviša Lekić

Silom na sedmu

8

Piše: Slaviša Lekić

komentari (11)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Uroš

11. septembar 2017.

Jel ovo napad zbog Novosti? Nije mi jasno, druge f-je dobro vrši, za ovo ni ne znam

zadatak izvrsen

11. septembar 2017.

Covek kad procita ove vase tekstove o Vuceli, stice utisak da su pisani, ne toliko zbog Vucele, nego pre da bi se u njih ugurali Lukovic (pre neki dan) i Subotic (danas) i na neki nacin izjednacili sa Vucelom. Jer doticni (Vucela) sve vreme smrdi tu u nasoj blizini, i niko se nesto posebno ne uzbudjuje (ponarocito ne ono sto se greskom naziva gradjanska Srbija), a ova dvojica pak razoblicili tu gradjansku foliranciju, te odsekli granu na kojoj je sedela sva ta ekipa prevaranata, a cini se da nisu dovoljno platili za to sto su uradili. A i rekao bih da bi ovaj savez sa Haradinajem ladno prosao ispod radara, samo da je kojim slucajem Tadic (ili Djilas) na vlasti. Tekst bi bio srocen nesto u duhu pomirenja sa albancima, i malo bi se zapljunuli na nacionaliste, kojima cela ta stvar ipak ne bi prosla ispod radara. I da se ne foliramo dalje. UDBA ima 2 krila, prvo nacionalisticko, a drugo gradjansko. Te je sasvim nepravedno da samo u slucaju Vucele to isticete.

trčećim korakom

11. septembar 2017.

Jedini koji je napravio pun krug za odrom počevšeg Miloševića. Svaka mu čast na kondiciji u tim godinama. Vidi se da pazi na sebe.

bogdan trojkaš

11. septembar 2017.

Ne mogu da smislim Vučića, Vučelića, Vulina, Vučićevića, Vu... itd. Moram priznati da su to sve intelegentni likovi. Glup čovek ne može biti lažov ni lopov a kamo li uspešan političar.Kapa dole diktatorima, lopovima i lažovima - jer je to sve Božja volja. A mi koji verujemo u pravdu, slobodu, poštenje, ljubav- treba da slušamo Crkvu i da trpimo. Trpen-spasen! Ipak, i nama će, kad-tad, doći iz dupeta u glavu.Dosta je bilo!

ljubitelj burleski

11. septembar 2017.

ALAL VAM plajvaZ NA PODSEČANJE O KAKVOM SE ,REINKARNIRANOM,, GENIJU,,RADI, ,BEŠE i jedno,,reprezentativno,,prepucavanje u Parlamentu s RAKOM Iz Trstenika O,,VELIČINI,,KUUKU,RUZA SA JANKOVI''''ĆKOM U TA DOBA ,,NEKA TAMO PSIHOLOŠKINJA,Za DECU I OMLADINU,A Mister BADŽA,Ostavi I MOKRI,,trag,,Na stolici U Parlamentu,,OD,MILINE,,.

Kikić

11. septembar 2017.

Vučela - Baš je njega briga, bar je njemu lako, pretvorio je u pepeo čega se dotako.

Snave

11. septembar 2017.

Sad ce vucela da promeni ime novina u venericne bolesti umesto vecernje novosti, a takav ce i sadrzaj da im bude.Bolestan.

NW

12. septembar 2017.

Bajčetinski Džiber ga je jednom u Skupštini nazvao: "Mucavi tucač kafanskih pevačica"!

Moralni KRŠ

12. septembar 2017.

Da bi u Srbiji uspeo i trajao moraš biti člankolizac, ulizica, beskičmenjak. A da bi se obogatio, da radiš stvari koje u civilizovanim zemljama zovu kriminal, i bio bi po zakonu procesuiran i završio u zatvoru.U Srbiji ovi moralni krševi su krem društva, kojitraje. A dokle će Srbija trajati i izdržati uz ovakve likove? Pa dok svi koji mogu ne pobegnu iz ekosistema ovih likova.

Rasja

12. septembar 2017.

@NW "Mucavi tucač kafanskih pevačica" je sintagma pokojnog Tijanića i odnosi se na Vučelinu "vezu" sa Vesnom Zmijanac....

Velika razlika!

16. septembar 2017.

Toma diploma je sve gluposti čitao sa papira,dok AV sve to ima u glavi!