Site name

Nudle & katalepsija

* Odavno je jasno da je u ovom društvu katarza, za razliku od nudli, nepriznat pojam

Među uvaženim gostima na proslavi 9. rođendana SNS nije bilo Tomislava Nikolića ali je svoje mesto među razdraganima "najboljima" našao Veselin Šljivančanin, slavni haški osuđenik, koji svoje penzionerske dane ne "ubija" ribolovom ili šahom, već obilaskom srbijanskih toponima gde gostuje predsednik Srbije, otvarajući fabrike.

20

Piše: Slaviša Lekić

23. oktobar 2017. 15:00

Nudle & katalepsija

A više je Vučić, po sopstvenom priznanju, otvorio fabrika, nego što su neki njegovi politički protivnici uopšte otišli na posao. Tako se i pukovnik Šljivo rekreativno naputovao. S druge strane, taj nimalo lak posao, otvaranje fabrika, često je izložen stravičnom riziku propitivanja novinara. Ne za pukovnika. Evo, u Rumi, recimo, gde je veseli Veselin navratio da bi video kako to od testenina nastaju "nudle", Vučić je, na pitanje TV N1 o prisustvu nekadašnjeg haškog osuđenika na otvaranju fabrike, rekao da je Šljivančanin slobodan čovek, koji je odslužio kaznu.

"Šta hoćete, da ga vežemo, da ga ubijemo? Šta vam smeta, je l' se meša u politiku, da ga vežemo okovima... Šta biste vi sa N1 da uradimo", pitao je Vučić.

Aleksandar Vulin nema previše iskustva sa "nudlama" i otvaranjima novih fabrika. Njemu je, nekako, zapalo da ruši ono malo lepog što je stvoreno i forsira mnogo onog ružnog što je zataškano: bio direktor kancelarije za Kosovo - u uniformi, ministar za rad i socijalnu politiku - uniformi ili ministar odbrane - bez uniforme, on svesrdno i samopregorno odrađuje posao ministra za svađe u region. Ponekad i šire.

Ali radi to toliko trapavo i groteskno da oni koji još imaju živaca da prate sve epizode neuniformisanog Aleksandra Vulina, padaju u sevdah - neko od blama a neko od smeha, bogami,

Predsednik Srbije, recimo, kaže da se slatko nasmejao raspravom američkog ambasadora u Srbiji Kajla Skota i Vulina mu, tešeći sve nas koji nismo upućeni u tanane odnose srpske diplomatije:

"Nije nikakva tajna da Vulin nije oduševljen Skotom i da Skot nije oduševljen Vulinom".

Ta neoduševljenost jednog drugim, nije od juče i nije naivna ali je običnom svetu postala uočljiva tek kad je američki ambasador u Srbiji podelio na svom Tviter profilu tekst "Vašington post"-a sa naslovom "Srpski ministar odbrane hvali osuđenog ratnog zločinca".

U Nišu je, naime, organizovan susret bivših starešina Treće armije Vojske Jugoslavije za vreme NATO bombardovanja kome su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, poslednji komandant 3. armije general u penziji i ratni zločinac osuđen u Hagu Vladimir Lazarević kao i Nikola Šainović, koji je takođe odslužio zatvorsku kaznu u Hagu, kao i brojna vojna lica koja su učestvovala u ratu 1999. godine.

"Prošlo je vreme stida, ovo je vreme tihog ponosa. Tihog, jer teško je ne setiti se svih onih koji nisu sa nama, teško je ne setiti se svih civilnih žrtava NATO agresije", rekao je Vulin dodajući kako haški osuđenik Vladimir Lazarević, treba da bude "prepoznat kao najbolji među najboljima".

"Vašington post" je ocenio da izjave ministra Vulina "ilustruju rastući prkos Srbije ka Zapadu" a ambasador Skot je napisao da "meseci rada na poboljšanju imidža Srbije u SAD mogu biti podriveni jednom izjavom". Predsednik Vučić je kazao da je "po prirodi stvari" na strani državnih organa Srbije!

"Lazarević je slobodan čovek, a moje je pravo da poštujem i njegovu borbu i borbu mog naroda", bio je prvi komentar ministra odbrane Aleksandar Vulin na reakciju ambasadora SAD Kajla Skota.

Nekoliko dana kasnije, ministar Vulin je doneo odluku, sasvim je sigurno ne samostalno, da generali i visoki oficiri VJ, koji su komandovali u ratu na Kosovu 1998. i 1999. godine, a među kojima su Vladimir Lazarević osuđen pred Haškim sudom za komandnu odgovornost za ratne zločine i general LJubiša Diković (takođe optuživan za zločine na Kosovu - oslobođen optužbi) budu vraćeni kao predavači na Vojnu akademiju. Naglašavajući da je reč o "izuzetnim ljudima" koje bi poželela svaka akademija Vulin je pojasnio:

"Zar postoji univerzitet na svetu u kojem se, ako postoji prilika i mogućnost, generalima i istaknutim starešinama koji su učestvovali u ratovima ne pruža prilika da prenesu svoja iskustva?"

"Mi na vojnim akademijama učimo studente o važnosti pravila rata i poštovanju Ženevske konvencije", uzvratio je Skot.

Ovu pljusku smo suptilno prećutali!

"Iako bi u nekim zemljama presuda za ratne zločine mogla da bude minus, u Srbiji je postala medalja časti", ocenila je agencija Rojters naglašavajući "tanku liniju između ratnog zločinca i uzora".

Odavno je jasno da je u ovom društvu katarza, za razliku od nudli, nepriznat pojam.

I sve je izvesnije da neće da nikad neće zaživeti: savest je mrtva, svest o krivici je ugušena, svi smo u stanju teške katalepsije - obamrlosti u kojem je katarza nemoguća.

Jedino nam je još Vulin bodar i čio: samo da navuče uniformu, "uđe u tenak" i da mirno počinemo!

P.S. Ovaj tekst pisan je 5 dana nakon što je Ana izjavila da joj je svejedno ukoliko slučaj "tetka iz Kanade" nanosi štetu Vladi. Kako - "Koja Ana?!" Brnabić! Kako - "Koja Ana Brnabić?!"

povezane vesti

Vučićev kadiluk

4

Piše: Slaviša Lekić

BRANKICA

35

Piše: Slaviša Lekić

komentari (20)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Milos

23. oktobar 2017.

Po mnogim stvarima se slazem sa doticnim novinarom,medjutim i vrapci na grani znaju za Lazarevicevu islicnih njemu "krivicu",posto nisu mogli licno da im prisiju zlocin kojih je svakako bilo,izmislili au komandnu odgovornost,koja cini mi se nije bila aktuelna kod Hrvatskih generala, zna se se cija je to bila osveta zbog neuspeha na Kosovu

Alan ford

23. oktobar 2017.

Slavisa prijatelju, general barem nece zavrsiti u priči "Sve će to narod pozlatiti"''''. Misli o tome

Zivcana

23. oktobar 2017.

Skot rece sta je rekao a Lekic preneo kako je preneo. Zasto Lekicu ne odes malo u Aleksinac, Cupriju, Nis, itd, pa porodicama ciji su najmiliji ubijeni u svojim kucama americkim bombama ne pricas kako americki vojnici postuju zenevsku konvenciju.

BG

23. oktobar 2017.

Kad sene postanu herojstvo, snocne more izbace ih plime, gde da krijem dusu,cojstvo, od sramota u nase ime. Ribaj,struzi i kozu oguli, sram sa duse ne ode, lice na nove a u stvari truli, dzaba tihe price,dzaba ode. Oni svoje,ja cu svoje sniti, tamo takvi nece,o ne moze, u njima se niko nece kriti, nece dati nebo,jeli tako boze? P.S.Nije katarza,nikad prljava,ima cistih.

Neregistrovan čitalac

23. oktobar 2017.

A kada je Ante Gotovina uslikan u društvu sadašnjeg premijera Plenkovića i ranijeg Milanovića, ili Orić koji je bukvalno blizak prijatelj sa Izetbegovićem. Da li je neko protestovao, ili je samo Šljivančanin problem.

Kikić

23. oktobar 2017.

Razlika između Vulina i ambasadora SAD u Srbiji je u tome što se za Vulina s pravom može reći da je jedan skot, dok se za ambasadora ne može reći da je jedan Vulin.

steva

23. oktobar 2017.

E moj prijatelju, boris ze sa amerikancima za zenevsku konvenciju (oni je postuju, svuda u svetu, pocev od Hirosime) a nase vojnike proglasavas za ratne zlocince, koji su branili SVOJU zemlju, od NATO bombardovanja. Sram te bilo, ako to pises zbog honorara, onda ....Neznam sta da kazem o takvim tipovima.

odvlačenje fokusa

23. oktobar 2017.

Ako general medijski ne prepokrije tetku ne znam ko će. Zna Vulin šta radi kad generala za predavača nasadi.

рајко

23. oktobar 2017.

У свету већ уже време постоји једна сила која пропагира своје станаре који треба а важе за све осим за њих. Али ти стандарди се мењају по потреби и ника нису исти за исти огађај. Ми смо окупирана земља и као увек у окупацији постоје они који слепо прате окупатора и они који се принципијелно изјашњавају против окупатора. а су Срби били овакви под турском окупацијом анас неби било Срба уопште. Сви наши политичари и комаанти који су против окупатора осуђени су за ратни злочин по команној одговорности иако непостоји ниједан папир са таквом командом и нијеан ауио или виео запис са таквим наребама. На ругој страни они послушни (Драшкобић, Вучић и слични) имају потребну документацију за осуду али им нико несуди, јер обављају прљав посао. Проћи ће ова окупација и многи новинари и њњихова еца ће се стидети за оно што су радили а нису морали.

Tompi

23. oktobar 2017.

Dokad ce ovaj nazovi novinar da pljuje po Srbima i svemu sto je Srpsko.

Milena

23. oktobar 2017.

Molim kukavice, domaće izdajnike i priučene novinare da ime Vladimira Lazarevića ne uzimaju u usta.

El Grande

23. oktobar 2017.

@Zivcana - Svrljas Zivcana, svrljas, a?! Vracaj se kod druga tzv basare! ;-)

El Grande

23. oktobar 2017.

Koja ana brnabic?!

dft

23. oktobar 2017.

Sljivancanin je slobodan covek i ima pravo da organizuje svoje vreme kako mu odgovara. Zasto to nekom smeta?

Marinko

23. oktobar 2017.

Sve mi je teže i teže da čitam ove preduge tekstove koji jedva da imaju poentu. Ok, imate mnogo bolje novinare od blica, telegrafa, informera, ali stvarno ne razumem šta želite postići

Hedona

23. oktobar 2017.

Danas se na KiM dešava to da KiM ostaje u sastavu Srbije, i da će Srbi konačno formirati ZSO. A da će Vlada KiM morati da sarađuje sa Vladom Srbije, za dobrobit svih naroda na KiM.

Vedran

23. oktobar 2017.

Sljiva je najpoznatiji srpski brend u svetu !

Boža Kuka

23. oktobar 2017.

Zašto je to uopšte za javnost od tolikog značaja.

Drina

23. oktobar 2017.

Ako vas zanima gde je bio Tomislav, nazovite pa pitajte njega!

Nenad Horvat

24. oktobar 2017.

Bas mi je toplo oko srca kada vidim da i posle ovoliko godina u narodu (ili makar medju komentatorima) i dalje preovladjuje stav da "nase" glavosece i zlikovce svih vrsta ne treba goniti, ukoliko i drugi ne pohvataju svoje. Tom logikom se moze dosta daleko doterati, na primer da se, sve dok postoji i jedan ratni zlocinac koga njegova drzava ne osudjuje, onda ni jedna druga drzava ne treba da goni i osudjuje svoje... A kako bi se osecali da se to primenjuje, na primer, na silovatelje? Ako susedna drzava ta-i-ta nije pokrenula postupak protiv tog-i-tog silovanja, necemo mi ni protiv jednog naseg. Jes'''' da su silovatelji, ali su nasi, a plus ima i jedan koga zakon ne goni, negde u okolisu! Ja zaista mislim da g. Orica treba goniti zakonskim sredstvima, ali ne vidim nikakvu vezu izmedju tog procesa i "nasih" ratnih zlocinaca.