Site name

Ubićemo, zaklećemo, ko u EU neće

* Irex u ovogodišnjem izveštaju ocenjuje da se Srbija po indeksu održivosti medija svrstava u grupu režima kao što su Azerbejdžan, Tadžikistan, Kazahstan ili Belorusija

Izjava Jadranke Joksimović, da bi "medijska strategija trebalo da odgovori na prvo i najvažnije pitanje - definiciju istraživačkog novinarstva", može biti u ravni sage Igora Bečića, potpredsednika Skupštine Srbije koji je italijanskog predsednika Matarelu predstavio kao "mortadelu"!

8

Piše: Slaviša Lekić

30. oktobar 2017. 15:00

Ubićemo, zaklećemo, ko u EU neće

Dobro, Jadrinkina priča ima više slova. I gluplja je! Ali su obe plod neznanja!

Kad u nastavku skupštinske tirade, međutim, ministarka Joksimović doslovce kaže - "Situacija medija u Srbiji ne da nije najgora, već je bolja od mnogih u regionu i a možda smo čak bolji i od nekih članica EU" - onda se ta izjava ne meri ni količinom slova, ni veličinom gluposti, ni težinom neznanja: ona je opasna, na više nivoa!

Temeljna opasnost, ipak, leži u činjenici da je Jadranka Joksimović ministarka za evropske integracije: naša kopča sa Briselom, i nadasve VLAST gleda u oči 250 poslanika i truje stotine hiljada onih kojima su prenosi skupštinskog cirkusa duhovna hrana.

Reporteri bez granica su objavili Indeks slobode medija u svetu 2017, u kojem je Srbija na listi na 66. mestu od ukupno 180 zemalja rangiranih po stepenu slobode medija. U izveštaju Freedom House među državama koje su zabeležile najveći pad na listi slobode medija u svetu našla se Srbija. Irex u ovogodišnjem izveštaju ocenjuje da na skali od nula do četiri indeks održivosti medija u Srbiji iznosi 1,78, čime se naša zemlja svrstava u grupu režima kao što su Azerbejdžan, Tadžikistan, Kazahstan ili Belorusija. Predsednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Bliher Bjeregard ocenio je da je Srbija najgori primer kršenja medijskih sloboda na Balkanu.

I to nije sve: ministarka Joksimović u svojoj lekciji onima koji su zabrinuti za novinare u Srbiji ide toliko daleko da maše verbalnim transparentom na kom piše "Evropski parlament prvi put ove godine nije za Srbiju naveo da postoji manjak slobode medija". I to suprotstavlja činjenici da su u prvoj godini vladavine SNS-a zabeležena 23 napada, pretnje ili pritiska na novinare, u drugoj 36, trećoj 58, četvrtoj 69 a u danu pisanja ovog teksta, dva meseca pre kraja godine, registrovano je 68 ataka na ljude iz medija.

Odakle potreba ministarke Joksimović da više pretvori u manje ili da manje smatra za više i ima li to nekakve veze sa našom praksom da se kameleonstvu, makar i političkom, prizna legitimnost dijalektičkog para za moralom?!

Kad je počinjala svoj javni život, na stranicama radikalske "Velike Srbije", dok je kao i svi Šešeljevi otpaci u EU videla pošast, njeni tekstovi se uglavnom nisu razlikovali od većine pisanih uradaka u tom štampanom zlu: svaka je rečenica počinjala velikim slovom, gotovo sve tačke bile su na svom mestu; dobro, zareza je uglavnom bilo viška i uglavnom, kao ni misli, nisu bili na svom mestu.

Čim se ispisala iz "Velike Srbije", i printane i imaginarne, Jadranka je pokazala kako veština "mišljenja i vršenja" i nije neki komplikovani dar: iz prljavog radikalskog suterena brzinom komete se uzdigla do sterilisanog naprednjačkog salona za goste i funkcionere, gde se umesto Šešelja citirao Veber, umesto prasetine služio suši, umesto "Ubićemo, zaklaćemo, ko sa nama neće" slušala "Oda radosti" i slične muzičke nepodopštine bez harmonike a umesto toponima tipa Karlovac, Karlobag, Ogulin i Virovitica ciljao - Brisel.

Sećam se jedne polemike na stranicama "Danasa": odgovarajući na moje gađenje prekonoćnim presvlačenjem Tome Nikolića iz radikalskog jeleka u nekakvo jeftino listersko odelo nekog evropskog brenda i njegovom mucavom proevropskom retorikom, Joksimovićeva me je optužila, ni manje ni više, nego da opčinjen uspehom "čoveka koga cela Srbija prepoznaje kao svog i bliskog" i "jedino doslednog i poštenog političara" (o Nikoliću je, zapamtite, reč) Lekić planira da "celu Srbiju natakne na svoj mač i proburazi novu vrednost koja se stvara"!

U tom istom osvrtu na moj lik & delo, uz poruku kako "Lekić ne vidi sopstveni odraz u ogledalu, koji se banalnim zlom smeši zdravoj nikolićevskoj Srbiji", buduća ministarka je zaključila: "Mislećem čoveku dovoljna je i informacija da bi zaključivao sam. I to je vanredno i samo čoveku inherentno pravo - da sam misli i sam zaključuje"!

Mene, recimo, informacija da bi danas ulazak u EU na potencijalnom referendumu podržalo 49 odsto građana, za razliku od 2014, kad je resor evrointegracija pripao Joksimovićevoj i kad je postotak bio na koti 54 % govori ono što govori svima.

Ja ne optužujem za to ministarku.

Ova dečija radost pljuvanja po medijima navodi me na razmišljanje da ministarka krivce za to može naći u buci koju diže ono malo slobodnih medija koji "ne vide sopstveni odraz u ogledalu, koji se banalnim zlom smeši zdravoj vučićevskoj Srbiji!"

Naravno da nije logično, ali šta je tu neočekivano!

Što, opet, može da potakne romantični zanos njenog političkog stada i probudi radikalske ambicije u skladu sa onom:

"Ubićemo, zaklećemo, ko u EU neće."

Šalim se!

P. S. Ovaj tekst pisan je dan pre nego će predsednik Aleksandar Vučić na TV Pinku ukrstiti koplja sa Li Hojtom i pet dana nakon što je ovaj visoki zvaničnik SAD napustio Srbiju.

povezane vesti

Horor

11

Piše: Slaviša Lekić

BRANKICA

35

Piše: Slaviša Lekić

Bolest na vlasti

10

Piše: Slaviša Lekić

komentari (8)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

DUSHAN

30. oktobar 2017.

Odlican komentar. Fijasko Srpske politike sedenja na svakoj stolici samo da se nesto svuda cupne a ponegde i odalami. U sustini je ideologija ono sto vodi stranku i drzavu i ovaj SNS je nema i zato Stbija ne ide u nekom jasnom smeru vec cesto joj opada razvoj dolaze samo niskotehnoloske kompanije obrazovani nspustaju kosovo je sve vise samostalno sa avoma u okolini arbija u zavadi itd itd. Jedino na bolhe ato ide je standard clanova i rukovodstva SNS

Eva

30. oktobar 2017.

Jeste da je situacija medija u Srbiji katastrofalna, ali ni u eu nije mnogo bolja jer tamo u zemljama u kojima se liberali na vlasti vlada cenzura, i kontrolise se sta smeju novinari da pisu i o cemu da izvestavaju. Dok je u zemljama sa desnicarskom vlascu se otvoreno govori o problemima i koji se resavaju i ne guraju ispog tepiha na stetu naroda.

1:1

30. oktobar 2017.

Smem da se kladim da ovu rundu razgovora sa Hojtijem, na Pinku dobija Vučić. Biće nerešeno.

Milan

30. oktobar 2017.

Raduje me kad zamisljam Vucicevu facu dok cita kolumne :-)

bogdan trojkaš

30. oktobar 2017.

Ništa nije čudno za vladavinu Vučića. On postavlj potpuno nekompetentne ljude na najvažnija mesta, kako ne bi imao ni slučanu pomisao, bilo koga od njih, da mu se usprotivi. Da li je on glup? Ni slučajno. Sve je u njegovoj manijačkoj potrebi za moći i vlasti. Bilo kakvi rezultati, a najmanje ulazak u EU mu ne odgovaraju jer bi morao biti razvlašćen i poslat u zatvor ili ludnicu. A Jadranka je samo jedno od čuda.

Miki ilic

30. oktobar 2017.

Bravo, ima li veće istine od ove o Jadranka Joksimovic.Moze ona iz radikala, ali ne može radikal iz nje

jadranko

30. oktobar 2017.

jadranka je po svojim ogromnim prihodima i visokom standardu, već u eu. uživanje joj kvare pojedini mediji

SB

31. oktobar 2017.

Nikad nisam komentarisao reci gospodina Lekica iz prostog razloga sto bi sve izgledalo suvisno i nepotrebno.Sve docarano, crno na belo pa ko ima malo mozga, tu je da se nesto nauci. Samo bi iskoristio priliku da Vam se iskreno zahvalim na rasvetljvanju ovih mutnih vremena. P.S.Ovaj komentar je pisan dan posle av izgubi dvoboj protiv odsutnog suparnika.