Site name

Justicija na kolenima

Pretnje su u Srbiji mutirale do takvih krajnosti da nas gotovo i ne tangiraju. Sem kad imbecilna presuda nekog suda na njih skrene pažnju.

6

Piše: Slaviša Lekić

18. decembar 2017. 15:00

Justicija na kolenima

Ili kad se dotaknu političara čija sigurnost bude "objektivno ugrožena"!

Krajem prošle nedelje, u trenutku dok se predsednik Srbije nalazio u poseti Kubi, na Andrićev venac stiglo je pismo napisano na lošem hrvatskom jeziku, puno slovnih i pravopisnih grešaka:

"Aleksandre Vučiću, ustaške udruge dijaspore poručuju: Za dom spremni! Sprema se nova Oluja i Bljesak", piše u pismu uz pretnje " četnicima" da će biti ubijeni i "srpskim ženama" da će biti silovane. U potpisu stoji: "Pavelićevi knjižari, ustaški gerilci".

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da srpska policija, u saradnji sa partnerskim službama, radi na identifikaciji osobe koja je iz Nemačke uputila preteće pismo predsedniku Srbije:

"Hrvatska dijaspora očigledno poznaje samo politiku mržnje i želi da oživi ustašku ideologiju koja je danas često prisutna i u samoj Hrvatskoj. Svakako nas neće uplašiti pretnjama da spremaju novu "Oluju" i "Bljesak" jer, kao što je i predsednik Vučić već rekao, Srbija tako nešto više nikada neće dozvoliti", rekao je Stefanović.

I ministar odbrane Aleksandar Vulin oštro je osudio pretnje:

"Svaki dan naše bezbednosne službe registruju takve pretnje predsedniku. To se više i ne krije. Imate nosioce političkog života u Srbiji koji to smatraju potpuno normalno". On je dodao da su pretnje Vučiću svakodnevne kao i da se u Srbiji uspostavila kultura mržnje koja je "dozvoljena kada mrzite Vučića, njegovu porodicu i ljude koji su mu bliski", ali da građani mogu da budu mirni.

Oglasio se i predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović pozvavši sve službe bezbednosti da najozbiljnije i što pre istraže pretnju upućenu predsedniku Srbije:

"Ni preko jedne pretnje koja se upućuje najvišim organima ne sme se preći olako i ova pretnja mora biti na najozbiljniji način tretirana, posebno u Srbiji, koja ima tragično iskustvo ubistva premijera", ukazao je Popović.

On još smatra da "postoje mnogi u javnom životu Srbije koji ovakve opasne pojave ignorišu i omalovažavaju iz svojih politikantskih razloga".

Svaka pretnja, zaista sam ozbiljan, bez obzira na oblik ili posledicu u vidu subjektivne i objektivne ugroženosti, tu nema mesta polemici, mora se najozbiljnije "tretirati"! I ne sme biti razlike između političara i novinara.

Aprila 2013. godine, grupa visokih funkcionera SNS, među kojima direktor Gradske toplane i predsednik Odbora za bezbednost SNS, pretili su Predragu Blagojeviću, glavnom uredniku "Južnih vesti"!

"Vi ste živeli u Americi. Da li biste dočekali jutro da ste u Americi rekli za nekog da je lagao?" - pitao je direktor Toplane Blagojevića.

Na pitanje novinara da li da to shvati kao pretnju, usledio je kratak odgovor: "Shvatite kako god hoćete. Ali, da vi kažete da ja lažem, a ja da Vas ljubim, to nemojte da očekujete".

Najpre direktor Toplane, a zatim i njegovi ortaci nedavno su označeni nevinim: iako su sudije Višeg suda u Nišu zaključile da je reč o "ozbiljnim pretnjama", stav Vrhovnog kasacionog suda bio je da poruke upućene Blagojeviću ("ne igraj se vatrom" ili "skrati jezik dok ne bude kasno") nisu pretnja i "nisu kod njega mogle da izazovu strah".

Nekoliko meseci kasnije, sin visoke funkcionerke SNS u Leskovcu javno je poručio novinaru Južnih vesti Draganu Marinkoviću:

"Dao bih ti ja metak, govno posrano, nepismeno!"

Više tužilaštvo je zaključilo da uvaženi sin nije rekao - "Daću ti..." već - "Dao bih ti..." i konstatovalo da nema govora o pretnji.

Slično je prošao i Aleksandar Stanković, službenik niške Direkcije za javni prevoz koji je poručio: "Južne vesti najveća medijska govna u Nišu, treba zapaliti da ne postoje lažljive iskompleksirane degenerike koji tamo rade".

U odbrani, koju je sud prihvatio, rečeno je da je ovim "okrivljeni izneo svoje mišljenje o radu medijske kuće, pri čemu nije uputio pretnju da će napasti zaposlene. Presuđeno je da "okrivljeni niti jednog momenta nije izrazio lične namere za preduzimanjem bilo kakve radnje koje bi ugrozile sigurnost oštećenih"!

Da se ne zavaravamo: Justicija je ovde odavno na kolenima. To jeste fakat ali kad podvučem crtu, prosto ne znam da li bi sve ove pretnje Predragu Blagojeviću i "Južnim vestima" i inim još "predrazima" i "južnim vestima" imale drugačiju specifičnu težinu da iza njih stoje nekakvi "Pavelićevi knjižari" i "ustaški gerilci", a ne ovdašnji ljudi od krvi i mesa?!

Ili, da obrnemo igricu: da neko ministre Stefanovića, Vulina i Popovića (hipotetički) nazove političkim govnima i (takođe hipotetički) ponudi im metak ili paljenje, sa (hipotetičkim) abzecom o upitnom "dočekivanju jutra", da li bi se Justicija digla na noge lagane i reagovala kako zakon zapoveda?!

Izvinite na šali: valjda ste ukapirali da pitalica nije hipotetička već - retorička!

P.S. Ovaj tekst pisan je 4 dana nakon što su nam Hrvati na stadionu "Partizana" i bukvalno pokazali qrac! A provladini novinari to doživeli kao - državni udar!

povezane vesti

Svaka mu je ka' u Nikolića

6

Piše: Slaviša Lekić

Ruženje TV N1

7

Piše: Slaviša Lekić

Silom na sedmu

8

Piše: Slaviša Lekić

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Roman Centurion

18. decembar 2017.

Dva su razloga što je justicija na kolenima. Prvi i najvažniji je nerad, narod servie je lenj i sporovi traju godinama. Drugi razlog je diktatura u banana državi što znači da pravosudje nije nezavisno.

Lejla

18. decembar 2017.

Zar u potpisu pretećeg pisma nisu bili "Pavelićevi križari i ustaški gerilci"? "Knjižari"? Malo je besmisleno. Treba precizno preneti sadržaj pisma, pogotovo ako je tema autorskog teksta.

Skorpion47

18. decembar 2017.

Pa, dobro čoveče! Sve si u pravu! Samo mi jedno reci! Koliko puta si ti na sva usta vređao druge? Pa, ne verujem da se baš možeš setiti, bilo je toga previše. Pogotovo, kad su u pitanju žene. Zato, bolje ćuti, nek neko drugi to kaže.

Stiliskinja

18. decembar 2017.

Lekic je savrseno uklopio lezerni stil oblacenja (novine pod miskom, razdrljena kosulja) sa alegoricnim nacinom izrazavanja (poklekla Justicija je fina aluzija na posrnulu pravdu a ne na ambiciozne novinarke). Jako fensi kombinacija, kojoj mesto predsednika NUNS-a dodaje na koloritnosti.

Billy

18. decembar 2017.

Stvar je vrlo jednostavna (i providna): Ekipa je napisala pismo sama sebi i iskoristila priliku sto je jedan od njih otisao u Hanover. Ako ovo nije vec vidjeno onda ja imam deja vu.

Mile

19. decembar 2017.

Da li iko ovde shvata da države nema, osim kao toponim. To je samo jedna teritorija koja milošću drugih, koji države imaju, još uvek figurira. I to ne zato što su milostivi, već zato što mogu uzeti šta im volja, bez upotrebe skupe vojne sile, i nezgodnih pitanja svoje javnosti. To što se prezimena "vođa", završavaju na "ić", to je zarad privida državnosti, u smislu - sami ste birali svoje.... A kada se vlasi dosete, "isteklo vreme posete", davnih godina, pevao je Balašević