Site name

Slobodna zona postaje takmičarski festival

Angažovano i hrabro

Slobodna zona počinje u četvrtak, 10. novembra, projekcijom filma "Neruda” Pabla Laraina u Sava centru, a najvažnija novina 12. izdanja je da ova manifestacija postaje takmičarski festival, najavljeno je na konferenciji za novinare u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Piše: M. K.

Beograd 07. novembar 2016. 23:06

Stručni žiri koji će činiti "javne ličnosti koje se u svojim profesijama aktivno bave afirmacijom ljudskih prava i ličnim primerom aktivno doprinose dijalogu u sredinama iz kojih dolaze” dodeljivaće nagrade za najbolji međunarodni i regionalni angažovani film, zatim priznanje Human Rights, dok će najbolje ostvarenje selekcije 14+ birati srednjoškolski žiri.

Filmski festival Slobodna zona biće održan u deset bioskopskih sala u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, gde će do 15. novembra biti prikazano 50 ostvarenja. Film otvaranja - "Neruda”, sve popularnijeg čileanskog reditelja Pabla Laraina ("Klub”, "Ne”) je, prema rečima koselektorke festivala Branke Pavlović, antibiografski film, bliži žanru film noara, koji se u duhu Slobodne zone bavi pitanjem uloge umetnika u društvu.

Manifestaciju će zvanično otvoriti Viktor Ivančić, hrvatski novinar i pisac i ovogodišnji gost urednik. On je izabrao tri filma: "Požar na moru” u kome aktuelni berlinski pobednik Đanfranko Rosi prikazuje paralelnu stvarnost italijanskog ostrva Lampeduza, gde se uz svakodnevnu rutinu stanovnika odvija najveća ljudska drama našeg doba; zatim dokumentarac "Pod suncem” Vitalija Manskija koji je uspeo da ogoli mehanizam totalitarne propagande u Severnoj Koreji; kao i "Yo Yo Ma: Muzika stranaca” sa predivnom muzikom, humanističkom idejom i staromodnom porukom da je umetnost važna.

Tema filma "Pod suncem”, kao i pojam totalitarnog sistema, metafore Severne Koreje, biće povod jednog od Noćnih razgovora koje uređuje Ivan Milenković. On će sa svojim sagovornicima govoriti i o Danu nestalih u Argeintini povodom filma "Žene plešu sećanja”, hrvatskoj fudbalskoj mafilji ali i tome kako fudbal ulazi u svaku poru društva nakon dokuemntarca "Treći”, dok će se ostvarenjem "Ukleti” vratiti na priču o Siriji i pitanju šta se tamo zaista događa i kako je do toga došlo.

Regionalni takmičarski program predstavlja 17 angažovanih ostvarenja iz susednih zemalja koji, prema rečima selektorke Biljane Tutorov, otvaraju prostor dijaloga. Ona je i iz ove selekcije posebno preporučila film "Bezbog” bugarske rediteljke Rialice Petrove, nagrađenog u Sarajevu i Lokarnu, koji gotovo dokumentaristički otkriva začarane bugarske krugove kriminala i korupcije, sveukupnu mizantropiju i depresivno stanje. Tutorov je napomenula da će svetsku premijeru na Slobodnoj zoni imati film "Zaveštanje” Ivana Jovića koji donosi potresna sećanja preživelih iz logora NDH.

- Slobodna zona od početka ima jasan fokus i to je angažovanost. Naš identitet je jasan i bavimo se otvaranjem kulturnih dijaloga i kritičkog mišljenja na vrlo škakljive teme. Bili smo hrabri u prošlosti i bićemo hrabri i u budućnosti - kazao je Rajko Petrović, koselektor festivala.

Slobodnu zonu podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Rekonstrukcija Ženski fond, Francuski institut u Srbiji i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Masterklas i kafa sa gostima

U multimedijalnoj sali Jugoslovenske kinoteke tokom tri festivalska dana u saradnji sa MEDIA deskom Kretivna Evropa za Srbiju, biće održan masterklas, na kome će predavači - Sintia Žil, Robert Zuber, Sara Božanić i Miha Čelar govoriti o značaju i šansama angažovane transmedija produkcije i distribucije. Još jedan kuriozitet ovogodišnjeg festivalskog izdanja je i prilika da se publika upozna sa gostima Slobodne zone, u okviru programa Kafa sa autorom, gde će filmski profesionalci o svojim filmovima govoriti svakog dana od 12 sati u Metropolis Music kafeu.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.