Site name

Jurovski na Kolarcu

Legendarni dirigent Mihail Jurovski i Beogradska filharmonija u petak će izvesti simfonije Mocarta i Šostakoviča na Kolarcu.

Piše: FoNet

Beograd 18. maj 2017. 12:50

Foto: Danka Ninkvić

Beogradska filharmonija je jedan od privilegovanih orkestra u svetu čiji je Mihail Jurovski redovan gost, navodi Filharmonija u saopštnju.

Danas najstariji predstavnik čuvene dinastije muzičara odrastao je u krugu svetski poznatih umetnika bivšeg Sovjetskog Saveza.

Blisko poznanstvo sa Šostakovičem ostavilo je na Mihaila Jurovskog veliki trag i danas se smatra jednim od najboljih interpretatora kompozitorovih dela.

Ne samo zbog kurioziteta da je kao dečak zajedno sa Šostakovičem svirao klavir u četiri ruke, već zato što je jedan od retkih svedoka nastanka i premijernih izvođenja kapitalnih simfonijskih dela kompozitora.

Maestro će zajedno sa orkestrom Beogradske filharmonije izvesti Mocartovu simfoniju br. 40 i Šostakovičevu br. 5 na Kolarcu, na kocertu koji počinje u 20 sati.

"Ono što povezuje dela na programu je genijalnost oba kompozitora. Iako pripadaju potpuno različitim muzičkim kosmosima, Mocart je taj koji je otvorio period klasicizma, a sa Šostakovičem se vrata klasike zatvaraju", kaže Mihail Jurovski.

Govoreći o Petoj simfoniji Šostakoviča, Jurovski je izjavio: "Kroz plač celog orkestra, ova simfonija je kolektivni vapaj za pomoć, otelotvoljenje patnje pod Staljinom. Najvažnija ljudska katarza nije pobeda moći već osećaj pobede jedne ljudske duše naspram zla koji je okružuje", navodi se u saopštenju.

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.