Site name

Drugo veče programa festivala KROKODIL u Beogradu

Susret tri legende jugoslovenske kinematografije Zafranovića, Žilnika i Karanovića

"Moji filmovi su priče građanima Jugoslavije, osim Amerikanke u ostvarenju 'Nešto između'", kazao je reditelj Srđan Điđa Karanović, drugi po redu gost sofa intervjua festivala Krokodil.

4

Piše: A. Ć.

Beograd 19. jun 2017. 14:15

Razgovor sa njim je vodio filmski kritičar Ivan Velisavljević, a Karanović je analizirajući fenomen manipulacije u životu i profesiji konstatovao da svima nama manipulišu od rođenja. "Od odlaska u školu kroz život mnogi manipulišu našom percepcijom stvarnosti. Uostalom i filmska režija je jedan sladak oblik manipulacije. Kao reditelj se često osećate kao mađioničar koji žonglira vremenom, likovima, kadrovima... To se dešava stalno i svuda. Nama manipulišu, ali i mi često manipulišemo drugima. Svi me pitaju za film 'Za sada bez dobrog naslova', da li je to ostvarenje o Kosovu, a ja im govorim da je to film o manipulaciji. LJubav Albanke i Srbina je u drugom planu", kazao je Karanović nakon inserta iz ovog filma.

On je takođe primetio da se seća svega nekoliko ostvarenja jugoslovenske kinematografije u kojima junaci imaju etničko poreklo jer je to tek osamdesetih godina ušlo u modu u Jugoslaviji da se pita ko si i šta si, rekao je Karanović dodajući kako pre toga niko nikoga nije pitao za nacionalnost.

On je kazao i kako smatra da film ne može mnogo da promeni u bilo kom društvu i državi. "Dobar film natera ljude da razmišljaju. Mami im emocije. Inače nijedan film ništa nije promenio u nekoj državi, politici, društvu. Nikada nisam imao te iluzije da film menja svet", zaključio je Karanović, kojem se na sceni neplanirano pridružio kolega, prijatelj i jedan od najprovokativnijih reditelja Lordan Zafranović.

Uzbudljiv program druge večeri festivala nagovestio je hrvatski pisac Zoran Ferić, koji je čitao odlomke iz svog romana "Na osami pored mora", a potom su na scenu izašli Ivan Ivanji i norveški pisac Erland Lu, koji je pozdravljen glasnim ovacijama. Ivanji je čitao odlomak iz svoje knjige "Moj lepi život u paklu", dok je delove Luovog romana "Kraj nama poznatog sveta" oživeo glumac Ivan Jevtović. Norveški pisac se potom obratio publici naglasivši da svi koji imaju ambiciju da pišu o politici treba da "štancuju" političke pamflete i da se ne zanose pisanjem romana:

"Nije lako na 500 ili 600 strana pisati o politici. To je jako teško. S druge strane treba analizirati sve što se oko vas dešava. Videti ljude i njihove namere, ambicije i okolnosti u kojima pokušavaju da žive. Političke poruke često nemaju nikakve veze sa vrhunskom književnošću", konstatovao je Lu. Festival Krokodil je zatvoren sinoć debatnim programom u Centru za kulturnu dekontaminaciju i to razgovorom dve žive legende naše književnosti Ivana Ivanjija i Slobodana Šnajdera pod naslovom Senke - O nestanku folksdojčerske i jevrejske zajednice u Jugoslaviji. Završnica festivala posvećena je debati O Deklaraciji o zajedničkom jeziku i drugim demonima u kojoj su učesnici i učesnice Snježana Kordić, Teofil Pančić, Dragan Markovina i Igor Štiks.

povezane vesti

komentari (4)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Slavko Petrov

19. jun 2017.

Ono što je Srđan Karanović radio i uradio, uticalo je na mene u pozitivnom smislu, jer su njegovi radovi životni, te se ne bih sasvim složio da umetnost, pa i film ne menjaju svet. Pomeraju granice u svakom slučaju, tako da čovek ne umire glup kao neko kome su grand parada, ratovanja i pljačka vrhunsko umno i duhovno dostignuće. Naravno, nemaju ,sirovu snagu da ga menjaju kao što čini novac, ali ga za veliki broj ljudi zasigurno menjaju. Konačno, oni koji su rođeni pre stotinu godina nisu više živi, te je svaka generacija enigma za sebe i čini svet kako ona misli. Već sam se izjasnio nekom prilikom da je praška škola najviše dala što se tiče jugoslovenskog i srpskog filma. Verujem da mnogi baštine njihove priče i poruke.

Zrenjaninac

19. jun 2017.

Postovanje !!!!!!!!!

Živko Petković

20. jun 2017.

Sva sreća pa se botovi ne bave kulturom,pa se može na miru pročitati,i bez trume,uživati,bez njih!

Mira Jovic

22. jun 2017.

Šteta što g-din Karanović ne snima češće.Imati takvog reditelja, a ne iskoristiti ga potpuno, to je sramota, kao što je sramota neke nazivati legendama samo zato što su pravili jeftine i diletantske .filmove za masovnu upotrebu.