Site name

Festival ulične umetnosti u Beču

Urbani bogovi sa bojama

Od 2014. godine festival ulične umetnosti "Calle Libre" ("Slobodna ulica") okuplja austrijske i internacionalne umetnike koji grafitima oslikavaju zidove i fasade u austrijskoj prestonici.

1

Piše: Eurocomm

Beč 12. avgust 2017. 00:23

Fotografije: © Calle Libre

Formati, tehnike i motivi su raznovrsni. Zastupljena su apstraktna i realna dela. Neki umetnici rade samo sa bojama u spreju, dok drugi koriste akrilne boje. Ove godine publika će imati priliku da posmatra deset umetnika u toku stvaralačkog procesa na više lokacija u centru Beča. Pored oslikavanja festivalski program obuhvata i radionice, žurke i filmske projekcije, a traje od 9. do 13. avgusta.

"Umetnici koji slikaju grafite često se smatraju vandalima i dovode se u vezu sa kriminalom. Mi ih vidimo kao urbane bogove koji posmatraju grad iz ptičije perspektive", objašnjava Jakob Katner, inicijator festivala "Calle libre". Ova ideja je izrodila ovogodišnji moto festivala koji glasi "Urbano božanstvo" ("Urban divinity").

Prvi festival održan je na Dunavskom kanalu, ali je već sledeće godine preseljen na različite lokacije u centru Beča, jer je vidljivost umetničkih dela bila od presudnog značaja. Dugoročan cilj organizatora festivala jeste da bojama ožive sve bečke okruge. 

http://www.callelibre.at

povezane vesti

Kako se Bečki aerodrom sprema za zimu?

0

Piše: Eurocomm-PR Beograd (Predstavništvo grada Beča)

Bečki valcer na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine

0

Piše: Eurocomm-PR Beograd (Predstavništvo grada Beča)

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Дуле

12. avgust 2017.

Илустрација уз текст је маестрална! Прочитајте изнад "осликаног" ролоа назив фирме и опис њене делатности. "Улична уметност" припада управо таквом амбијенту али, нажалост, вандали у Београду безобзирно уништавају фасаде на сваком кораку.