Site name

Snimanje filma "Zaspanka za vojnike" u režiji Predraga Gage Antonijevića počinje 5. septembra

O generaciji koja se žrtvovala bez pitanja

Snimanje filma "Zaspanka za vojnike" u režiji Predraga Gage Antonijevića počeće 5. septembra u Beloj Crkvi, najavljeno je na konferenciji za novinare.

5

Piše: M. K.

Beograd 31. avgust 2017. 18:34

Foto: Facebook/Ljubomir Bandović

Film se bavi golgotom srpskog naroda tokom Prvog svetskog rata, a scenario, koji je sa Antonijevićem napisala Nataša Drakulić (ovaj tandem radi i na seriji "Ubice moga oca") nastao je po motivima romana "Srpska trilogija" Stevana Jakovljevića.

Predrag Antonijević kazao je da će ovo biti "iskren i pošten" film o Prvom svetskom ratu. Kako kaže, ima je potrebu da se bavi ovom temom zato što se u novije vreme pojavila "neka naknadna istorijska pamet i sve ono što je srpski narod uspeo i uz teške žrtve ostvario, počinje da se dovodi u sumnju".

On je dodao da je njegova generacija rasla na vrednostima proizašlim iz srpske istorije, žrtvovanja, uspeha, zbog čega je oduvek imao želju da snimi film o Prvom svetskom ratu. On je podsetio da se u domaćoj kinematografiji pored filma "Marš na Drinu", retko neko bavio ovom temom, što je, kako kaže, paradoks.

"Englezi ponovo na svakih deset godina snimaju filmove na slične ili iste teme iz njihove istorije jer žele da se nove generacije upoznaju sa svojom prošlošću. Mi nemamo para za tako nešto, a ranije i kada je bilo, snimalo se o Drugom svetskom ratu. Danas nije ni poželjno mahati pričom o Prvom svetskom ratu", kazao je Antonijević.

On je napomenuo da će film govoriti o generaciji koja se žrtvovala bez pitanja, te da će to neminovno voditi epskom pristupu, ali i patetici.

Koscenaristkinja filma Nataša Drakulić naglasila je da u pisanju scenarija koristila brojnu literaturu, ali da je glavni materijal bila "Srpska trilogija" koja je autentično svedočenje Stevana Jakovljevića.
"Insistirali smo na onome šta je čast, moral... Istorijske činjenice su istorijske činjenice. Tu nema šta. Mi smo želeli da vratimo slavu tim vojnicima", istakla je Drakulić, dodajući da to nije samo film o vojnicima na frontu, već i o svim onim ženama koje su svoje sinove i muževe slali u rat.
Producent filma Maksa Ćatović objasnio je da se upravo zbog scenarija vratio kinematografiji, budući da je poslednji film producirao pre osam godina.

"Naša želja je da na ekranu ne manjka ničega, jer je tako i u tekstu. Uloga producenta je da sve ono što je u scenariju na najbolji način prenese na platno", kazao je Ćatović dodajući da je za ovakav film treba mnogo novca, ali i da njima najveći problem može napraviti vreme. Snimanje bi trebalo da traje devet i po nedelja, a očekuje se da će na proleće već moći da bude prikazan.

U filmu igraju: Marko Vasiljević, Vuk Jovanović, LJubomir Bandović, Nenad Okanović, Radoš Bajić....
Bandović je kazao da je ovakva priča koja se bavi "najsvetlijim momentom u istoriji Srbije" za umetnost "pričest". Radoš Bajić je pozvao članove Vlade Srbije, ali i sve pojedince i lokalne samouprave da pomognu snimanje ovog filma, koji, kako kaže, ima snažnu patriotsku i nacionalnu odgovornost.

Film "Zaspanka za vojnike" je na konkursu Filmskog centra Srbije za projekte na temu Prvog svetskog rata dobio 50 miliona dinara. Budžet bi, prema rečima Predraga Antonijevića, trebalo da bude oko 250 miliona. Film produciraju kuće: Film Danas, Komuna i Dandelion Production Inc., kao i koproducenti Avala Film, Contrast studios, Concept Studio i Direct Media.

 

Sinopsis

Stevan Jakovljević, profesor biologije i učesnik Prvog svetskog rata, dolazi na dvadesetogodišnjicu rata i otvaranje spomen-kosturnice u selo gde je nekada boravio zajedno sa svojom prvom ratnom jedinicom, petom tobdžijskom baterijom. Stevan je otišao na iznenadno odsustvo, kasnije je prekomandovan i jedan od razloga što dolazi na postavljanje kosturnice jeste što želi da sazna šta je bilo sa njegovim prvim ratnim saborcima, posebno neposredno nadređenim poručnikom Aleksandrom. Susreće samo komandanta. Kroz njihova sećanja otvara se sudbina pete baterije koja je prestala da postoji baš u tom selu.

Zaspanka

Film ima neobičan naziv. Zaspanka je, kako je objasnila Nataša Drakulić, cvet koji raste na grobnicama i koji ne treba dirati. Ovo je njegov bukvalni prevod sa latinskog. 

povezane vesti

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

anonymus

01. septembar 2017.

Povodom gore navedenog teksta o filmu, treba reci!Mozda niko u Srbiji, posebo onaj ko se oseca Srbinom, nece imati nista protiv ovakve teme filma!Ali je danas vaznije ono "pro-americko" pitanje - Ko smo mi danas, nego -sta smo to bili "juce"!Za takav odgovor, treba izmedju ostalog hrabrosti ali i iskrenosti i licnog postenja!?

Борис из провинције

01. septembar 2017.

У чланку пише о томе да се о првом светском рату у Србији веома мало зна и да овај филм треба да прикаже део страдања српске војске у том великом рату. Одакле овом господину (анонимном) идеја да у ову причу треба убацити Америку? Какве везе имају Американци са тим што се у Србији мало причало о првом светском рату? Нама смо криви ми сами зато што смо пристали да због комуниста и Тита о српској војсци не причамо ништа.

baka

01. septembar 2017.

Svaki put kada procitam ove ostrascene komentare, pripadne mi muka! Mogao bi gdin anonimni da PROCITA da su u I svetskom ratu ginuli i NESRBI! Zato sto su Srbiju osecali kao svoju drzavu. A zahvaljujuci ovakvima i njima slicnima, koji su nas izbacili iz Ustava, pitamo se! A gdin Boris, vajni antititoista bi mogao da pogleda sta smo mi u Titovo vreme UCILI! Ili da se zainteresuje i vidi kako su obelezavani slavni dani srpske istorije. Pa bi znao da to sto je napisao nema blage veze sa istinom! Ako zeli, poslacu mu dokumentaciju!

Kalča

01. septembar 2017.

Борис из провинције@ U Titovo vreme su svi nosioci Albanske spomenice primali svoje prinadležnosti. Praznici su obeležavani. U školama se učilo i o slavnim bitkama i o albanskoj golgoti. Objavljivane su mnoga naučna, istorijska, publicistička i književna izdanja. Snimljen je 1964. jedan od najlepših i najtoplijih filmova slavnoj Cerskoj bitki "Marš na Drinu" u režiji Žike Mitrovića. Kao predtekst za film „Marš na Drinu“ korišćena je i pripovetka „Proboj“ Radoja Jankovića (1879-1943) iz 1926. godine. Ljuba Tadić je u ovom filmu dao antologijsku ulogu. Ima još mnogo podataka. Šteta je po našu kulturu da se o njenim velikim i patriotskim dometima u dugom kontinuitetu, uključujući i socijalistički period, ovako masno, neznalački i bezočno laže. Naravno, Titova vladavina nije bila idealna. Kao i u svakoj drugoj i njoj ima tamnih mrlja, ali neuporedivo manje no što ih ima u ovim našim vladavinama u poslednje tri decenije.

Mirko

02. septembar 2017.

Napisao sam neprimeren komentar mada dosta tacan, ipak dobro je sto Danas to nije objavio. Za mene je ova tema previse tuzna, ogromno stradanje nizasta, osim sto je kralj prosirio svoju kraljevinu mnogi mrtvi nisu dobili ni grob. U ovom ratu borili su se i Srbi iz preka protiv Srba iz Srbije i Crne Gore sve u svemu ogromna nesreca i gubici verovatno najveci u istoriji ratovanja, trecina Srbije mrtva i 56% muskog stanovnistva, veliki uzas eto sta je.