Site name

Preminuo Ljubiša Samardžić

Doajen srpskog i jugoslovenskog glumišta, reditelj i producent Ljubiša Samardžić preminuo je u 81. godini života.

6

Piše: Danas Online - I. M.

Beograd 09. septembar 2017. 00:15

Foto: Miroslav Dragojević

Samardžić je preminuo nakon duge i teške bolesti. Poslednji put je viđen u javnosti početkom godine na Festivalu dokumentarnog filma u Beogradu kada je prikazan njegov film “Panta rei”. Ova tužna vest se munjevitom brzinom proširila celim regionom.

- Nažalost, izgubili smo još jednog velikog glumca naše kinematografije koji je uz Batu Živojinovića obeležio jednu epohu našeg filma i serija, kasnije kao reditelj, umetnički stvaralac. Jedino što nam je ostalo, a to nije malo, jeste njegovo delo koje je ostalo zabeleženo na filmskoj traci i serijama, tako da ćemo imati mogućnosti kroz uloge da ga se sećamo. Bio je odličan partner. Igrali smo u nekoliko serija, a poslednje što smo radili jeste "Policajac sa Petlovog brda". Bio je izuzetno vredan čovek, vedroga duha, pun energije - izjavila je glumica Svetlana Bojković.

- Bio mi je jedan veliki prijatelj koji me je podržavao kada mi je bilo najteže. Mnogo mi je teško što je otišao tako veliki glumac: balkansko glumište je izgubilo nenadomestivog glumca. Ali kada izgubite nekog ko vam je prijatelj, onda je to druga priča. LJubiša je bio izuzetno mudar čovek i strpljiv sa svojim prijateljima i kolegama. Naučila sam kako da se ponašam u ovom poslu, zahvaljujući s njim. Poslednji put sam se čula sa njim pre nego što je otišao u bolnicu. Nisam htela da ga uznemiravam, jer sam znala da Mira to ne želi. I to je u redu. Tako bi trebalo da ostane. Kada je neko bolestan treba ga ostaviti sa svojom porodicom, a ne uznemiravati, izjavila je Neda Arnerić.

U karijeri dugoj skoro šezdeset godina i na prostoru jedne zemlje mnogo šire i veće od ove današnje nema značajnijeg priznanja koje nije poneo, a među najdražima mu je, po sopstvenim rečima, priznanje upravo te, sada nepostojeće zemlje - nagrada AVNOJ-a. Na početku ovogodišnjeg Festa, pripala mu je još jedna nagrada, kojom se možda na najbolji način ovoj glumačkoj veličini odužuje grad u kome je proveo veći deo životnog i radnog veka - dobio je Beogradskog pobednika za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

A taj "doprinos" otpočeo je početkom šezdesetih, kada je, posle malo igranja na sceni i to pod pokroviteljstvom slavnog Bojana Stupice, zauvek napustio daske koje život znače u korist pokretnih slika. I odmah, još '62. "Prekobrojna", partnerstvo sa Milenom Dravić koje će se ponoviti više od 20 puta i stvoriti posebnu filmsku simbiozu njih dvoje, i lik smušenog, nespretnog, ali šarmantnog i blagog dugonje (impresivna visina od metar devedeset osam takođe je znak njegove prepoznatljivosti) kakav će u različitim nijansama ponoviti još mnogo puta, bilo da su u pitanju komedije, ili ratni, partizanski filmovi. Igrao je u tek nekoliko serija iako se zbog njegove markantne pojave čini da ih je bilo mnogo više, a i one su ostale antologijske kako nas, s vremena na vreme, podseti javni servis - od "Dimitrija Tucovića", preko "Vrućeg vetra" pa do "Policajca sa Petlovog brda".

Glumu je devedesetih upotpunio produkcijom - "Bulevar Revolucije", "Ubistvo s predumišljajem"... a potom i režijom - "Nebeska udica" i "Jesen stiže, dunjo moja". Za ovo prvo osnovao je producentsku kuću Sinema dizjan sa sinom Draganom, koji je, nažalost, mlad preminuo. Osim njega, sa suprugom Mirom, u braku dugom pola veka, ima i ćerku Jovanu i četvoro unučadi Saru, Stefana, Ines i Martu, koja je u filmovima "Konji vrani" i "Jesen stiže, Dunjo moja" glumila uz dedu.

Ljubiša Samardžić rođen je 19. novembra 1936. u Skoplju, u rudarskoj porodici. Život u tom okruženju naučio ga je da siromaštvo nije najstrašnija stvar, ali i teškom i mukotrpnom radu, kako je pristupao i u svom pozivu dokazujući da je i gluma, doduše za one posvećene, rudarski posao.

Pogledajte šta je u poslednjem intervju za Danas u martu ove godine govorio poznati glumac.

povezane vesti

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

neko ko pamti

09. septembar 2017.

OTIŠAO JE JEDAN OD SINONIMA ZA,,GOSPODIN ČOVEK,,U SVAKOM SMISLU,OD VARDARA DO TRIGLAVA,,

Dragan

09. septembar 2017.

Duboki naklon.

Zoja Zar

09. septembar 2017.

Zao mi je! Neka pociva u miru. Zao mi je. Neka pociva u miru!

Мука ми је

09. septembar 2017.

Шта рећи , велики губитак због смрти Великог глумца са ових простора , поготову за културни живот овог рашомона који нема крај у култури Србије ! СЛАВА МУ !

freedom

09. septembar 2017.

Bio je GLUMČINA,slava mu i hvala za sve što je dao generacijama koje su odrastale uz njegove filmove.Počivaj u miru Smoki.

Kalča

09. septembar 2017.

Pripadao je velikoj grupi istinskih umetnika koje je iznedrila Jugoslavija. Nažalost, takvih je sve manje i manje. Nažalost, sve više se naša umetnost, odlaskom ovakvih hrastova umetničkih poput Ljubiše Samardžića, svodi tek na epigone. Smokija je naša porodica volela i poštovala i voli ga i poštuje. Smoki, hvala Ti na velikoj radosti i velikom učenju koje si nam podario.